Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 00:26

Braşovul are un „plan anti-inundaţie”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 21 sepembrie 2016

Pe Bulevardul Gării va fi repusă în funcţiune o veche conductă de captare a apelor pluviale. La Stadionul Tineretului: canalizare paralelă. Pe strada 13 Decembrie: racord la magistrala de transport a apelor pluviale. Pe strada Hărmanului: se spală conductele şi se lărgesc gurile de canal

Braşovul are un „plan anti-inundaţie”

După mai multe întâlniri şi analize tehnice, reprezentanţii Primăriei Braşov, cei ai Companiei Apa şi cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) au pregătit mai multe proiecte privind implementarea unor măsuri „anti-inundaţie” în Braşov, vizate fiind Strada Hărmanului (la pasajul de cale ferată dintre cartierele Florilor şi Craiter), strada 13 Decembrie (la pasajul de cale ferată), intersecţia de la Gara Mare şi zona Stadionului Tineretului.
De altfel, viceprimarul Braşovului Laszlo Barabas a declarat că lucrătorii Companiei Apa au început deja lucrările pe strada Hărmanului, unde sunt prevăzute curăţări ale conductelor şi lărgiri ale gurilor de scurgere ale apelor. „De asemenea, au început şi lucrările din zona Gării. În schimb, pentru intervenţiile de pe strada 13 Decembrie şi din zona Stadionului Tineretului, care sunt mult mai complexe, la începutul acestei săptămâni au fost depuse documentele pentru obţinerea autorizaţiilor de construire. Odată cu implementarea celor patru proiecte şi cu decolmatarea Canalului Timiş, sperăm ca ploile abundente să nu mai reprezinte o problemă pentru traficul rutier”, a declarat viceprimarul.

„Pază umană” la fiecare ploaie torenţială pe strada Hărmanului
Potrivit directorului de exploatare a Companiei Apa, Teodor Sava, pe strada Hărmanului, vechile guri de canalizare sunt subdimensionate, iar soluţia identificată este realizarea a cinci guri de scurgere, astfel încât să crească de trei ori capacitatea de preluare a apelor pluviale. „De asemenea, a fost spălată şi conducta de preluare a apelor şi ţinem permanent sub control zona. În perioadele cu ploi abundente, o echipă va fi la faţa locului, pentru a se asigura că nu sunt obturate gurile de scurgere”, a explicat Sava.

Pe B-dul Gării, noroc cu conducta lui Ceauşescu
În zona Gării urmează a fi repusă în funcţiune vechea conductă de preluare a apelor pluviale de sub axul Bulevardului Gării, „anulată” înainte de Revoluţie. Acum, în faţa blocului Căprioara este o gură de scurgere legată la un canal care preia apele menajere, iar când plouă, în loc să preia apa, o refulează. „Am găsit vechiul colector numai pentru ape pluviale, de pe axul drumului, care e parţial obturat cu piatră sau alte materiale folosite de-a lungul anilor la lucrările efectuate la această arteră, gradul de colmatare fiind de 30% - 40%. Acum facem decolmatarea, în zona benzinăriei, astfel încât să putem face racordurile la gurile de scurgere. Practic, în momentul de faţă, conducta, cu un diametru de 500 mm şi o lungime de aproximativ 600 de metri, este în reabilitare. Acest colector va prelua apele pluviale începând din zona intersecţiei strada Hărmanului şi Bulevardul Alexandru Vlahuţă. Colectorul de pe Bulevardul Gării se varsă într-un canal mult mai mare, care vine din zona Ceasul Rău, trece pe lângă Parcul Tractorul, apoi se varsă în Timiş”, a declarat reprezentantul Companiei Apa. Acesta a mai spus că tot în zona sensului giratoriu de la Gară vor fi montate alte două guri de mari dimensiuni (1,2 x 0,7 metri), lângă trotuare.



Cum se va rezolva problema pe strada 13 Decembrie
Lucrări de anvergură la canalizare sunt prevăzute şi pe strada 13 Decembrie, sub pasajul de cale ferată de la Făget. Acolo, a explicat Teodor Sava, „actualele guri de scurgere sunt legate în canalizarea menajeră, astfel că vom introduce pe mijlocul străzii o conductă cu diametrul de 600 mm, iar la intrarea şi ieşirea de sub pod vom amenaja rigole transversale, cum există în zona Maternităţii, care vor prelua apele pluviale. Aceste rigole vor fi conectate la colectorul de ape pluviale existent la Parcul Tractorul”.



Resistematizări majore la Stadionul Tineretului
În ultima perioadă, viceprimarul Laszlo Barabas a convocat de mai multe ori Compania Apa şi Sistemul de Gospodărire a Apelor pentru a găsi o soluţie pentru Stadionul Tineretului, unde de altfel au fost cele mai mari probleme în ultimii ani.
Pe strada Mihai Viteazul este o canalizare menajeră care nu mai face faţă după desfiinţarea bazinului de retenţie de la Aula Universităţii, care reţinea apele pluviale de pe Canalul Timiş, eliberate apoi sub monitorizare, controlându-se astfel debitul.
Pentru ca apele pluviale să nu se mai verse în zona Stadionului Tineretului, în primul rând va fi amenajată o rigolă transversală la intersecţia străzii Mihai Viteazul cu strada Stadionului, care se va deversa direct în Canalul Timiş. În etapa următoare ar urma să fie amenajată o canalizare paralelă cu cea existentă. Directorul tehnic de la „Apa”, Teodor Sava, a declarat că se vor construi nişte cămine de 1 X 1 metri pe ambele părţi ale străzii, care vor fi legate printr-o conductă de mare dimensiune, cu diametru de 600 mm, la Canalul Timiş. Noua reţea se va amenaja în toată zona inundabilă, pe ambele părţi ale străzii.
Până acum, Sistemul de Gospodărire a Apelor a decolmatat Canalul Timiş pe porţiunea descoperită de la strada Spicului până la confluenţa cu Ghimbăşel, iar acum lucrează în continuare la zona acoperită între Prodlacta şi strada Spicului.

+0 -0

Comentarii

LICHU

2016-09-21 06:50:02


Brasovul nu este in stare sa curete scurgerile la podul nou de la Fartec. Se degradeaza podul rapid pt ca balteste apa in scurgeri. Nu mai vorbesc de scurgerile de pe strazi care nu au mai vazut decolmatare, curatare de a inceput sa creasca iarba pe ele. Am chemat compania apa sa desfunde o scurgere la bloc. Au cerut spaga!!!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie