Braşovul, exemplu în gestionarea situaţiei câinilor fără stăpân
Autor: Iulian CUIBAR
Publicat la 30 octombrie 2015
Probleme mari există însă din acest punct de vedere în satele din judeţ.
Braşovul este considerat a fi un exemplu în managementul populaţiei canine fără stăpân, în ţară o situaţie similară fiind întâlnită doar la Cernavodă. S-a ajuns la această concluzie după un studiu al partenerilor din Anglia ai Asociaţiei Milioane de Prieteni (AMP), ale cărui rezultate au fost făcute publice cu ocazia conferinţei „Bune practici de management a populaţiei de câini: Prezentarea soluţiilor la nivel local”, găzduită de oraşul nostru în luna septembrie şi la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale din 10 judeţe ale ţării, dar şi invitaţi din Novi Sad (Serbia), Dubai şi Anglia. Scopul principal al conferinţei a fost găsirea celor mai eficiente metode pentru a gestiona în mod eficient şi uman populaţia canină fără stăpân. „Faptul că suntem daţi de exemplu nu înseamnă neapărat că totul e rezolvat. Mai sunt lucruri de pus la punct, dar s-au făcut paşi importanţi în managementul câinilor fără stăpân. La adăpostul de la Stupini nu s-a mai eutanasiat de doi ani vreun câine sănătos. Există voluntari, copii, părinţi, care în weekend vin şi hrănesc animalele, le plimbă. Mai mult, continuă fenomenul adopţiilor în Germania, Franţa sau Anglia. Nu e o soluţie de viitor, însă, pentru că acolo ajung şi câini din alte ţări şi la un moment dat nu vor mai putea primi. Important este să reducem numărul câinilor fără stăpân”, a declarat ieri Cristina Lapis (foto), preşedintele asociaţiei pentru protecţia animalelor „Milioane de Prieteni”. În acest sens, Primăria şi Asociaţia vor organiza în continuare campanii gratuite pentru sterilizare, în cadrul conferinţei internaţionale din septembrie autorităţile braşovene primind promisiuni din partea partenerilor din Anglia cu privire la un ajutor financiar în acest sens, mai ales în mediul rural. „Instituţia noastră îndeplineşte rolul de arbitraj, dar observăm o bună colaborare între AMP şi Primăria Braşov. Oraşul este protejat prin două structuri, adăposturile celor două instituţii, iar în judeţ mai există doi poli de acest fel, la Făgăraş şi Zărneşti. În curând situaţia va trebui rezolvată şi în zona Rupea. Dacă în municipii şi oraşe stăm destul de bine, în zona rurală situaţia este departe de ceea ce ar trebui să fie şi aici ne dorim să acţionăm în perioada următoare”, a explicat Dorin Enache (foto dreapta), şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov. Una din măsurile care se doresc a fi implementate în perioada următoare pentru ca numărul câinilor fără stăpân să fie cât mai mult diminuat este o clinică veterinară mobilă, care va fi donată de Fundaţia Brigitte Bardot şi care se va deplasa mai ales în satele şi comunele din judeţ.
560 de adopţii în 2015
„Mă bucur că Braşovul a fost dat exemplu de bună practică în această problemă. Sper că vom continua activitatea într-un parteneriat fericit. Am mai spus în ultimele luni că o problemă o reprezintă câinii care sunt transportaţi din zonele limitrofe şi lăsaţi în oraş. Poliţia Locală are ca obiectiv identificarea maşinilor cu care se realizează acest lucru. Am mai apelat totodată la societăţile comerciale să îşi securizeze incintele dar şi să ne sesizeze cu privire la câinii fără stăpân din zonele unde îşi desfăşoară activitatea. Am avut, din păcate, o singură solicitare în acest sens, care a şi fost rezolvată”, a afirmat viceprimarul Ciprian Bucur (foto stânga).
În acest an, de la adăpostul de la Stupini au fost adoptaţi 560 de câini, în 10 luni fiind deja depăşit numărul adopţiilor înregistrate pe parcursul întregului an 2014. În mod constant, la adăpost se află aproximativ 300 de câini, un număr care se apropie de capacitatea maximă a locaţiei. AMP şi Primăria vor încerca în perioada următoare să realizeze şi un recensământ al câinilor care au stăpân.
Comentarii
nu este nici un comentariu
Adaugă un comentariu