Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 12:15

Brașovul şi România în ziua Europei

Autor: Ana ŢÎRCĂ

Publicat la 10 mai 2019

Brașovul şi România în ziua Europei

Trei momente importante din istoria României şi a Europei sunt marcate în fiecare an în ziua de 9 mai. În 1877, România îşi declara independenţa faţă de Imperiul Otoman, în 1945 Germania hitleristă capitula şi se marca astfel Ziua Victoriei, iar în 1950 lua fiinţă Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, moment fundamental în crearea Uniunii Europene. Ca de fiecare dată, autorităţile locale şi militarii braşoveni au fost prezenţi la Cimitirul Şprenghi, unde s-a ţinut o slujbă religioasă în memoria eroilor căzuţi pentru libertatea patriei şi s-au depus coroane de flori.


 

„Ne-am comemorat eroii la Braşov, pe cei care şi-au dat viaţa pentru libertatea ţării noastre şi pentru ceea ce suntem noi în momentul de faţă. Avem o ţară liberă, independentă, ne creăm destinul singuri – românii îşi creează destinul singuri – şi suntem membri ai celor mai importante cluburi din lume, aş putea spune, Uniunea Europeană şi NATO”, a declarat prefectul judeţului, Marian Rasaliu.
„Este o zi cu multiple semnificaţii, este o zi în care România găzduieşte summitul Uniunii Europene la Sibiu, o dovadă că perioada în care România deţine preşedinţia Consiliului Europei, ţara noastră este parte la luarea unor decizii care vor conta pentru viitorul Europei”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Importanţa zilei a fost marcată şi de primarul Braşovului, George Scripcaru. „Este o triplă sărbătoare care vină să aducă încă o dată în atenţia noastră ceea ce au făcut înaintaşii noştri pentru ca noi, astăzi, să trăim într-o ţară liberă şi democrată, raportată la valorile Europei”, a spus edilul şef al Braşovului.
Chiar în ziua în care s-au întâmplat cele 3 evenimente care au marcat istoria României şi a Europei, la Sibiu a fost organizat un summit cu şefii de stat din Uniunea Europeană.
Festivităţile s-au încheiat cu defilarea trupelor care au luat parte la ceremonial, în aplauzele puţinilor braşoveni care au ţinut să fie prezenţi la eveniment.

La Sibiu, moment istoric
Sibiul a devenit locul de întâlnire al celor mai puternici oameni de pe continent. 27 de şefi de stat şi de guvern, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, 900 de junalişti şi 100 de traducători au prezenţi ieri la Sibiu, cu ocazia summitului informal al Uniunii Europene.
După summitul UE s-a anunţa calea pe care va merge Uniunea Europeană în viitorii cinci ani.
Astfel, de Ziua Europei, conducătorii ţărilor din UE au adoptat Declaraţia de la Sibiu, care cuprinde 10 puncte:
- Vom apăra o singură Europă;
- Vom rămâne uniţi, la bine şi la greu;
- Vom căuta întotdeauna soluţii comune, ascultându-ne unii pe ceilalţi;
- Vom continua să protejăm modul nostru de viaţă, democraţia şi statul de drept;
- Vom obţine rezultate acolo unde contează cel mai mult;
- Vom respecta întotdeauna principiul echităţii, nu doar pe piaţa muncii, ci şi în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală;
- Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambiţiilor pe care le avem;
- Vom proteja viitorul următoarelor generaţii de europeni;
- Ne vom proteja cetăţenii şi le vom oferi siguranţă;
- Europa va fi un lider mondial responsabil.
„Vă promit că nu azi, dar peste putin timp, vom fi şi în Schengen şi vom scăpa şi de MCV”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, cel care ne-a reprezentat ţara. Într-o conferinţă comună cu Donald Tusk - preşedintele Comisiei Europene, şi Jean-Claude Juncker - preşedintele Parlamentului European, Iohannis a precizat că Declaraţia semnată la Summit-ul de la Sibiu propune un „proiect fără precedent de democraţie, prosperitate şi pace”. Statul de drept şi independenţa justiţiei a rămas o temă importantă şi la  această conferinţa de presă, de la finalul summit-ului. Reuniţi în formula de 27, fără premierul britanic Theresa May, şefii de stat şi de guvern au convenit să evite să discute despre Brexit, subiect care a dominat multe dintre ultimele lor întâlniri.

ŞEFII EUROPEI, LA NOI. Cei 27 de şefi de stat şi de guvern în Piaţa Mare din Sibiu, la tradiţionala fotografie de familie. Imediat după aceea, liderii statelor din blocul comunitar au făcut o scurtă baie de mulţime.

La Iaşi, cu politica guvernamentală în stradă
Partidul de la guvernare, cum n-a fost la Sibiu, a pregătit un eveniment „în oglindă” la Iaşi. Un miting PSD la care au adunat circa 40.000 de simpatizanţi, cărora Liviu Dragnea le-a spus că „noi guvernăm pentru români, creştem salariile, pensiile, aducem acasă medicii plecaţi”. Apoi s-a lansat
s-a lansat într-o serie de atacuri la adresa preşedintelui Klaus Iohannis: „Aceşti oameni nu ştiu decât să urască şi să dezbine. Iohannis şi cei care îl susţin, care latră pentru el, au uitat că noi avem dreptul de a guverna. Ni l-a dat poporul român şi Constituţia. (...) Iohannis şi ai lui blochează România din cauza unor interese străine”. Cât despre statul de drept: „Ce rămâne la capătul acestui război? (...) PSD care eliberează justiţia şi Iohannis care se chinuie să o ţină în continuare captivă. PSD care oferă linişte şi Iohannis care vrea conflicte de stradă”. Mitingul PSD a fost „flancat” de contra-mitinguri, cu oameni veniţi să strige şi să huiduie împotriva PSD, ţinuţi însă departe cu garduri şi coloane de jandarmi.


 

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie