leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7133 - 27 ian 13:30

Braşovul trece la sistemul „plăteşti pentru cât arunci”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 28 august 2019

Vineri, Consiliul Local Braşov va dezbate un nou regulament de salubrizare. Teoretic, din luna septembrie se pot aplica amenzile

Braşovul trece la sistemul „plăteşti pentru cât arunci”

Consiliul Local va dezbate în şedinţa de plen de vineri un proiect de hotărâre privind aprobarea unui nou regulament de salubrizare, care introduce obligaţii noi în activitatea de gestionare a deşeurilor. Potrivit noilor reglementări legislative, este obligatorie implementarea unui sistem de colectare şi transport separat al deşeurilor din ambalaje provenite de la persoane fizice şi juridice, iar noul regulament stabileşte clar acest lucru, atât la nivelul operatorilor de salubritate, cât şi la nivelul beneficiarilor serviciului.
În noul regulament sunt precizate obligaţiile şi sancţiunile atât pentru operatorii de salubritate, cât şi pentru beneficiarii acestui serviciu, cetăţenii şi societăţile comerciale din municipiul Braşov. 
Primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat ieri că după intrarea în vigoare a noului regulament, adică de la începutul lunii septembrie, „teoretic, se pot aplica şi sancţiunile”.
Totuşi, pentru a se implementa sistemul de colectare selectivă, este nevoie ca firmele de salubritate din oraş să se pregătească. De altfel, operatorii din Braşov au primit la finalul lunii iunie un termen de graţie de trei luni, pentru a cumpăra saci, pubele sau containere, cântare, programe informatice, sisteme de scanare a codurilor QR sau de citire a microcipurilor, imprimante portabile. De asemenea, operatorii vor avea obligaţia de a dota maşinile cu dispozitive de cântărire a deşeurilor verificate metrologic.

Colectare şi transport separate, pe principiul „plăteşte pentru cât arunci“
Primăria Braşov a precizat că cea mai importantă modificare adusă de noul regulament se referă la obligaţia colectării şi transportului separat al diferitelor categorii de deşeuri. Potrivit proiectului noului regulament, „colectarea deşeurilor municipale se face selectiv, pe fiecare fracţie sau tip de deşeu, cu autoutilitare speciale, echipate şi dotate corespunzător fracţiei colectate. Este interzisă colectarea la comun a diverselor tipuri de deşeuri”. Până acum, deşi unii cetăţeni aruncau separat deşeurile, firmele de salubrizare le ridicau „la grămadă”, cu aceeaşi maşină.
Gunoiul va fi cântărit
Ca o consecinţă a colectării selective, în noul regulament este introdus şi principiul „plăteşti pentru cât arunci“. În acest context operatorii vor fi obligaţi să pună la dispoziţia beneficiarilor recipienţi sau saci pentru colectarea deşeurilor cu sistem de identificare a utilizatorului (cod de bare, C.I.P. etc), şi să-şi doteze utilajele cu soft de identificare a recipientului şi implicit al utilizatorului, citirea realizându-se la momentul golirii acestuia, precum şi cu sistem electronic de cântărire şi emitere tichet care să conţină cel puţin informaţii despre tipul deşeului colectat, cantitate, datele de identificare ale utilizatorului, data colectării. Datele vor fi memorate prin intermediul unui soft care le va transmite operatorului, care este obligat să le stocheze într-o bază de date.

Sacii cu deşeuri amestecate nu vor fi ridicaţi
Tot în noul regulament se arată că „operatorul nu va ridica recipienţii sau sacii destinaţi colectării deşeurilor reciclabile în care sunt depozitate în amestec şi deşeuri reziduale şi/sau biodegradabile. În această situaţie operatorul va notifica atât utilizatorul recipientului cu privire la obligaţiile ce-i revin în domeniul colectării selective a deşeurilor, cât şi autoritatea locală, pentru luarea măsurilor legale ce se impun”.
Totodată, există două prevederi speciale care interzic în mod expres, pe de o parte, depozitarea pe domeniul public şi/sau la punctele de colectare a deşeurilor municipale a deşeurilor generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a imobilelor, şi pe de altă parte, depozitarea deşeurilor voluminoase în alte locuri decât cele stabilite de autoritatea locală. Pentru depozitarea deşeurilor voluminoase, prin dispoziţie de primar, va fi stabilit un program de colectare cel mai probabil bilunar.

Ce sancţiuni sunt prevăzute
Amenzile prevăzute pentru nerespectarea prevederilor din regulament sunt cuprinse între 800 lei şi 1.600 lei (pentru persoane fizice) şi între 1.600 lei şi 2500 lei (pentru persoane juridice). În ceea ce-i priveşte pe operatori, dacă nu-şi respectă obligaţiile ce le revin, aceştia riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei.

Primăria urgentează programul de modernizare a platformelor
Până la trecerea la noul sistem de colectare, municipalitatea braşoveană a anuţat continuarea programului de modernizare a platformelor de gunoi, pe care doreşte să îl finalizeze până la începutul lunii noiembrie.
„Am început modernizarea platformelor de gunoi din cartiere. Au fost realizate lucrări de asfaltare, refacerea gardurilor de protecţie şi acoperişurilor. Primele 13 platforme au fost deja modernizate, majoritatea în cartierul Tractorul, şi au început lucrările la aproximativ 150 de platforme. În următoarea perioadă vom accelera acest proces, astfel încât până la venirea sezonului rece, la începutul lunii noiembrie, să fie finalizate toate cele 403 platforme existente. Am atras atenţia operatorilor că trebuie să monitorizeze mai atent platformele unde a început modernizarea, astfel încât să nu mai fie pubele pline şi cetăţenii să aibă unde depune gunoiul în mod civilizat. De asemenea, facem un apel şi către beneficiarii acestor platforme, cetăţenii municipiului Braşov, să depoziteze deşeurile strict în pubele şi nu lângă acestea”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Continuă procedura de achiziţie a eco-insulelor inteligente
În paralel, municipalitatea continuă procedura de achiziţie a eco-insulelor inteligente, pe modelul celor deja amplasate în Răcădău şi Scriitorilor, care permit doar utilizatorilor care au saci de gunoi cu coduri de bare să depună deşeuri, sortate pe categorii, şi au tehnologia de a identifica nu numai utilizatorul, ci şi tipul de deşeu şi cantitatea depusă. În funcţie de zonele în care vor fi amplasate, eco-insulele vor avea 5, 6 sau 8 fante. Pentru achiziţie a fost prevăzută suma de 1,4 milioane de lei, din care municipalitatea speră să poată cumpăra 12 - 15 eco-insule. Depunerea de oferte mai este deschisă până în 3 septembrie. „Până acum cinci firme s-au arătat interesate de această licitaţie. Contractul va fi un acord-cadru, pe patru ani, urmând ca în ceilalţi ani să se prevadă fonduri pentru achiziţia unor «pachete» suplimentare de eco-insule”, a încheiat primarul.


 


 

+7 -1

Comentarii

Bogoiu vladimir

2019-08-29 07:08:26


Lăudabil ce se doreşte.dar întâi să reparăm ce a distrus Urban SA. Și turnat beton peste gura de canalizare a boxeî nr.219 și degeaba vin să spele platforma că toate dejecțiile vin pe domeniu public. Şi lângă aceasta boxa este tocmai locul de joacă al copiilor de la grădiniță 15. Am mai sesizat aspecte privind colectarea selectivă a deseurilor iar răspunsul celor de la Urban a fost o bătaie de joc.doresc să fiu contactat căpiat pot ajuta cu sugestii. Bogoiu vladimir 0740113032

Rusea

2019-08-29 06:48:33


Sunt pentru selectarea gunoiului pe categorii dar nu sunt de acord cu ideea de a plăti in functie de cât gunoi aruncă fiecare. Cred ca vor fi care vor respecta noua regulă dar vor fi destui care vor arunca gunoaiele prin paduri, camp, etc...tocmai pentru a nu plati. La fel cum procedeaza cu apa.

Beldiman Steluța

2019-08-28 09:55:42


Felicitări pentru cine a venit cu ideea, Felicitări pentru orașul Brașov să devină un oraș curat că frumos este

Maria

2019-08-28 08:20:31


Toate bune si frumoase, dar ... containerele de plastic se umplu destul de repede...in timp ce celelalte raman goale...prin urmare cred ca trebuie regandita destinatia celor 8 containere. Sacii sunt mari, de ex eu intr-un apartament mic trebuie sa depozitez cei 4 saci mari undeva pana se umplu, iar daca plasticul se umple repede si am terminat deja sacii..., de metal n-am umplut nici macar unul... ,iar la sticla oricum nu se poate umple pentru ca se rupe sacul... Si cel mai important trebuie educata populatia, pentru ca zilnic gasesc dimineata deseuri aruncate pe jos, sprijinite de pubela.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Proiect AEP în dezbatere publică

  Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, marţi, că a elaborat şi a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea normelor metodologice de funcţionare[...]

  2019-08-28 citeste mai mult
 • UDMR nu intră în guvern minoritar

  UDMR nu va susţine şi nu va intra într-un guvern minoritar, a declarat marţi liderul formaţiunii, Kelemen Hunor. „Noi am luat o decizie în mai, când am spus înainte[...]

  2019-08-28 citeste mai mult
 • Miniştrii ALDE au demisionat

  Miniştrii ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat din funcţie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. Viorica Dăncilă i-a trimis marţi lui[...]

  2019-08-28 citeste mai mult
 • Virusul de Braşov şi virusul de China

  Virusul de Braşov şi virusul de China

  Weekendul trecut a stat sub „zodia virusului”, lumea fiind din ce în ce mai alarmată atât de coronavirusul care ameninţă lumea, din China, cât şi „banala”, prin comparaţie, gripă românescă

  2020-01-27 citeste mai mult
 • „Şi mie”

  Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, se laudă că şi-a tăiat salariul şi că încasează lunar 12.000 de lei „Mi-am limitat salariul, este 12.000 lei. Mi-a scăzut salariul, să[...]

  2020-01-27 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotional