Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 15:06

Bulgarian Airlines vrea să opereze pe aeroportul de la Ghimbav

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 22 august 2016

După turci, şi bulgarii vor să introducă o linie aeriană directă între Braşov şi litoralul bulgăresc pe timpul sezonului cald, iar compania aeriană ar putea opera curse şi pe timp de iarnă, astfel ca vecinii noştri să ajungă în Poiana Braşov sau pe Valea Prahovei

Bulgarian Airlines vrea să opereze pe aeroportul de la Ghimbav

O delegaţie de demnitari, oficialităţi şi primari din Bulgaria au vizitat în aceste zile Braşovul şi ale Sibiul. Delegaţia a fost condusă de primul secretar al Ambasadei Bulgariei la Bucureşti, Ivaylo Marinov, care este şi şeful secţiei comerciale de la Bucureşti, de col. Mircea Pavelescu, coordonatorul general pentru programe transfrontaliere al Casei de Comerţ Balcanice, şi preşedintele Casei de Comerţ, dr. Liviu Pandele.

Înfrăţire Vârşeţ - Râşnov
În Braşov, oficialii bulgari s-au întâlnit vineri cu preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Veştea, la întâlnire participând şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, dar şi ai parcurilor industriale din România, precum şi ai Academiei Tehnice Militare. Dintre subiectele care au fost discutate în cadrul acestei întâlniri şi propuse de partea bulgară, urmând ca încât de curând să se încheie şi acordurile legale, a fost înfrăţirea staţiunii balneo-climaterice Vârşeţ cu oraşul Râşnov. De altfel, ideea a fost susţinută de primarul din Vârşeţ, Ivan Mihailov Lazarov, prezent şi el la întâlnire. Cele două unităţi administrative urmează să primească pentru agenţii economici care desfăşoară activitate turistică pe raza acestora certificări pentru servicii turistice eco şi bio, pe care Casa de Comerţ Balcanică le poate oferi.
Totodată, s-a abordat şi ideea înfrăţirii regiunii economice Braşov cu regiunea economică Plovdiv, care este al doilea oraş bulgar ca mărime după Sofia, efectul economic al acestei înfrăţiri fiind acela de demarare a unor proiecte transfrontaliere între cele două regiuni privind dezvoltarea parcurilor ştiinţifice, tehnologice şi tematice. La acest proiect ar urma să participe şi Academia Tehnică Militară din România, dar şi cea din Bulgaria.

Curse aeriene spre Varna şi Burgas
În cadrul discuţiilor a fost abordat şi proiectul Aeroportul Internaţional de la Ghimbav. După ce Federaţia Hotelierilor din Turcia TUROFED a anunţat în această vară că va demara o campanie de lobby în vederea introducerii de către Turkish Airlines a unor curse directe pe rutele Antalya – Braşov şi Istanbul – Braşov şi oficialii bulgari au transmis mesajul conducerii Bulgarian Airlines de a crea un coridor şi o facilitate de transport din Braşov spre Bulgaria, cu operare pe aeroporturile din Varna şi Burgas. Acest lucru a fost motivat de bulgari prin faptul că din cei peste 1 milion de români care aleg litoralul bulgar, 30% provin din zona Transilvaniei. Pentru perioada de iarnă, preşedintele Casei de Comerţ Balcanice, dr. Liviu Pandele, a susţinut vehement crearea unui coridor aerian Skopje – Sofia – Braşov pentru a se facilita accesul turiştilor din ţările învecinate către staţiunile montane de pe Valea Prahovei şi către Poiana Braşov, propunere acceptată de către partea bulgară şi considerată pertinentă. „Consiliul Judeţean Braşov este deschis la orice colaborări menite să asigure dezvoltarea economică, socială, turistică şi culturală a judeţului nostru. Braşovul reprezintă un important pol la nivel naţional în domeniul parcurilor industriale, al clusterelor de afaceri, al inovării şi tehnologiei, iar colaborarea cu instituţii similare din Bulgaria va aduce beneficii ambelor părţi. Salut ideea înfrăţirii oraşului Râşnov cu staţiunea Vărşeţ, precum şi posibilităţile de cooperare în plan turistic pe care le-am putea concretiza în viitorul apropiat”, a precizat vicepreşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea.

Primele exporturi din zona Făgăraşului către Bulgaria
La Sibiu, delegaţia a fost primită la Sibiu de către subprefectul Anca Şandru şi de către reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Animale din Regiunea Transilvania, iar în cadrul acestei întâlniri au fost încheiat de Federaţie acorduri sindicalizate cu doi mari producători de lactate bulgari pentru exportul a 125 de tone de lapte pe zi. Este o veste bună pentru crescătorii de animale atât din zona Sibiului, cât şi a ?ării Făgăraşului, pentru că aceste firme exportă şi au pieţe deschise prin intermediul Casei de Comerţ Balcanice, în zona Orientului, în special în Turcia şi Azerbaidjan.
Tot în cadrul acestei vizite, au fost transmise şi scrisorile de acreditare şi colaborare din partea Bisericii Ortodoxe Bulgare, Mitropolia Vidinului, pentru înfrăţirea cu Mitropolia Ardealului. În acest sens, o delegaţie a condusă de înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare, urmează să ajungă cu pe 6 septembrie la Braşov şi Sibiu. Împreună cu preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, s-au pus de asemenea bazele viitoarelor discuţii privind vizita miniştrilor Economiei şi Turismului din Bulgaria la Braşov, în cursul lunii septembrie sau octombrie.

Oportunitatea unor colaborări transfrontaliere
Nu în ultimul rând, prin intermediul Casei de Comerţ Balcanice şi a Gremiului Levantin (cea mai puternică organizaţie negustorească înfiinţată la 1826 de comercianţii braşoveni care controla practic 90% din comerţul din Balcani), respectând tradiţia înaintaşilor lor, reprezentanţii acestora creează oportunitatea deschiderii unor colaborări transfrontaliere de o asemenea amploare şi nivel între cele două state. „Salutăm deschiderea pe care au avut-o autorităţile braşovene şi sibiene, a preşedintelui CJ Braşov Adrian Veştea şi a subprefectului Sibiului Anca Şandru, dar şi a Mitropolitului Ardealului ÎPS Laurenţiu Streza pentru încurajarea acestor relaţii dintre România şi Bulgaria”, a declarat dr. Liviu Pandele, preşedintele Casei de Comerţ Balcanice. Totodată, în cadrul întâlnirii de la Braşov s-a analizat posibilitatea deschiderii la Braşov a unui Birou comercial secundar al Legaţiei Comerciale a Ambasadei Republicii Bulgaria, în parteneriat cu municipalitatea.


 

+0 -0

Comentarii

CityZen

2016-08-22 11:23:38


Ce stire haioasa! Asa cum faceau guvernantii calcule cu taxele pe autostrazile inexistente asa se fac planuri de afaceri pe aeroport inexistent. La pariu ca nici in 7 ani nu va fi aeroportul functional? Mai tinetiminte cum apareau fel de fel de sume legate de taxa pe bucata de autostrada Brasov - Comarnic?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie