Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 23:23

Căderea comunismului, prima aselenizare şi Iuliu Maniu, temele principale ale FFIR Râşnov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 19 iulie 2019

Festivalul, produs „de export” pentru Râşnov. Încet –încet, FFIR se extinde în Ţara Bârsei

Căderea comunismului, prima aselenizare şi Iuliu Maniu, temele principale ale FFIR Râşnov

Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR), ajuns la a 11-a ediţie, începe astăzi şi va dura 10 zile, până în 28 iulie. Anul acestea festivalul s-a extins, fiind programate evenimente atât în locul tradiţional de desfăşurare, respectiv localitatea Râşnov, cât şi în Codlea şi Crizbav. De altfel, ieri, în timpul conferinţei de presă în care a fost prezentată agenda, directorul executiv al FFIR, Mihai Dragomir, a declarat că „încercăm să «exportăm» ce se întâmplă la Râşnov. Anul trecut am organizat un eveniment la Felmer. Anul acesta vom fi prezenţi la Codlea şi Crizbav. Evenimentul de la Crizbav face parte din strategia noastră de a duce festivalul şi în comunităţile mici. Vrem ca, în timp, FFIR să devină un festival al Ţării Bârsei”, a declarat Dragomir.

Proiectul a fost început de „o mână de oameni”
Prima ediţie a festivalului a fost în anul 2008, iar de atunci, de la an la evenimentul a crescut, fiind al doilea festival din Europa, după cel din localitatea franceză Pessac „La început eram o mână de oameni. Am început proiectul pornind de la pasiunea pentru filmul istoric şi de la strategia de dezvoltare a turismului din Râşnov, pentru că cea mai bună modalitate de promovare a monumentelor istorice este cultura. Acum, festivalul a ajuns să se autofinanţeze. Sunt exemplu că prin această investiţie în cultură, Râşnovul va deveni un exemplu”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, fondator al FFIR.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea (care, la primele ediţii era primar al Râşnovului), a precizat că FFIR este unul dintre evenimentele care a contribuit la creşterea numărului de turişti din judeţul nostru. „Astfel de evenimente au dus judeţul nostru pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de turişti. Râşnovul a ajuns la 450.000 de turişti anual, iar asta pentru că s-a pus în valoare patrimoniul localităţii”, a declarat Adrian Veştea, care a amintit şi faptul că anul acesta FFIR beneficiază bani de din partea Consiliului Judeţean Braşov, prin programul de finanţare a evenimentelor culturale.
Pe de altă parte, Adrian Veştea a propus ca, anul viitor, o temă a FFIR ar trebui să fie împlinirea a 10 ani de la preluarea Cetăţii Râşnov de către comunitate.
Ediţia din acest an, a anunţat primarul oraşului Râşnov, Liviu Butnariu, va fi una spectaculoasă. „Vom avea 58 de proiecţii de film, 28 de concerte, 70 de invitaţi speciali, 90 de bursieri la şcoala de vară, 3 piese de teatru, un spectacol pentru copii şi unul experimental. De asemenea, anul acesta, în premieră, pentru dezbateri şi pentru atelierele de la Şcoala de Vară Astra avem pregătit un cort de mari dimensiuni, cu o capacitate de 200 de locuri”, a declarat Butnariu.

Şapte documentare româneşti, în concursul FFIR
Anul acesta, pentru al doilea an, FFIR va avea şi o competiţie de filme documentare, iar concurenţa a fost extrem de mare. „În concurs au fost înscrise 1.000 de producţii din toată lumea. În finală s-au calificat 15, dintre care 7 româneşti”, a declarat Mihai Dragomor. Acesta a precizat că preşedinte al juriului va fi Pierre-Henri Deleau, cel care a dezvoltat festivalul de film istoric din Franţa.

Trupa Byron, în deschiderea FFIR 2019
Vineri, 19 iulie, pe scena amenajată în Grădina Cetăţii Râşnov, trupa Byron va deschide în mod oficial, de la ora 20.00, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov (FFIR), după care va fi proiectat filmului rusesc „Leto / O vară rock’n’roll” (2018, regia de Kirill Serebrennikov). Pe aceeaşi scenă vor urca sâmbătă rockerii de la Luna Amară şi duminică braşoveanul Alexandru Andrieş, alături de Berti Barbera, Călin Grigoriu, Maria Ioana Mîntulescu şi Sorin Romanescu.
Primul weekend al FFIR 2019 propune 5 dezbateri care vor avea loc într-un spaţiu nou, amenajat în curtea Şcolii „Peter Thal”. Sâmbătă, de la ora 11.00, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, cineastul Stere Gulea, avocatul Antonie Popescu şi lectorul universitar Alexandru Gussi vor discuta despre „Decembrie ‘89La 14 30, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal, şi jurnalistul Moise Guran vor analiza evoluţia economiei de piaţă şi a libertăţii economice în România post-comunistă.

Despre prima aselenizare, cu Dumitru Prunariu şi Excelenţa Sa Hans Klemm
La exact 50 de ani de la ziua când naveta spaţială Apollo 11 a aselenizat, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, David Saranga - ambasadorul Israelului în România - şi astronautul Dumitru Prunariu vor participa, sâmbătă, 20 iulie, de la ora 17.00, la panelul „50 de ani de la aselenizare Tehnologie, Politică, Propagandă”, moderat de Alexandra Martin (GLOBSEC).
Seria de concerte de muzică veche găzduită de Biserica Evanghelică din Râşnov va începe sâmbătă, de la ora 19.00, cu concertul de orgă „Perfectul (re)compus”, susţinut de organistul Istvan Matyas (Viena), cu concursul actriţei Crenguţa Hariton. În aceeaşi seară, de la ora 20.00, va debuta şi seria de evenimente FFIR 2019 din Codlea, cu concertul de muzică barocă pentru voce, flaute şi trompetă „Un pas în faţa serafimilor”, găzduit de Biserica Evanghelică din localitate.
Competiţia de film documentar a FFIR propune, în weekendul de deschidere al FFIR 2019, peliculele „23 octombrie, povestea unor liceeni” (Argentina, 2018), „Grup canal ‘77” (România, 2019 – în prezenţa realizatorilor) şi „Tăcerea celorlalţi” (Spania, 2018), a căror proiecţie va fi găzduită de Cinematograful „Amza Pellea”.
Ion Andrei Gherasim, preşedinte executiv al Fundaţiei Corneliu Coposu şi Valentin Şerdan-Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, vor discuta, duminică, de la ora 11.00, în cadrul panelului „Iuliu Maniu - Project management de ţară - România 1919”.
Prefaţată de reprezentaţia spectacolului „HUOOOOO!!!” a trupei timişorene de teatru independent Auăleu, care va avea loc în curtea Şcolii Peter Thal duminică, 21 iulie, de la ora 14.30, dezbaterea „We don’t need no education?/!” se va bucura de participarea rectorilor Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru şi Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen-Gabriel Pirtea, a Danielei Vişoianu, Preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie, a profesorului Lucian Turcescu de la Concordia University din Montreal, a studentului Constantin-Alexandru Manda şi a lui Madlen Şerban, profesor asociat la Universitatea din Bucureşti.
Biletele pentru accesul la dezbateri şi la concertele din Grădina Cetăţii Râşnov pot fi achiziţionate online, de pe site-ul Eventbook, şi de la faţa locului (doar numerar). Intrarea la toate proiecţiile de film, la spectacolele de teatru, la concertele din Biserica Evanghelică şi la toate evenimentele din Codlea şi Crizbav va fi liberă.
Festivalul de Film şi Istorii Râşnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe şi Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râşnov, Asociaţia Râşnov Society şi Asociaţia Mioritics.
Festivalul este susţinut financiar de Consiliul Judeţean Brasov, Centrul Naţional al Cinematografiei, Freidrich Naumann Foundation, Universitatea de Vest din Timişoara, SNSPA, Universitatea Transilvania Braşov şi sprijinit de Primăria Municipiului Codlea.

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie