Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 19:07

Ce şantiere s-ar putea deschide anul acesta în Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 13 martie 2017

În cadrul dezbaterii publice a bugetului local au fost prezentate micile şi marile investiţii ale municipiului

Ce şantiere s-ar putea deschide anul acesta în Braşov

Dezbaterea publică a bugetului local al Municipiului Braşov pentru 2017 a adus la raport în faţa cetăţenilor şi pe toţi directorii instituţiilor din subordinea Primăriei, care şi-au prezentat planurile de investiţii ale structurilor pe care le conduc.
Ca principale investiţii ale Primăriei, de la bugetul local, pentru infrastructura de învăţământ este prevăzută suma de 35,1 milioane de lei, pentru dezvoltare publică (documentaţii tehnice, modernizarea fântânilor arteziene, amenajarea noului Cămin pentru persoanele fără adăpost sau majorarea capitalului social la SC Tetkron SRL) - 30,3  milioane lei, pentru protecţia mediului (închiderea depozitului de deşeuri Timiş-Triaj şi îngroparea unor pubele) – 17,8 milioane de lei, pentru străzi (modernizare străzi şi sensuri giratorii, amenajare pietonal Valea Cetăţii, amenajare B-dul Victoriei, finalizarea reparaţiilor capitale la vechiul pasaj de la Fartec) – 22 milioane lei, pentru turism (extindere şi eficientizarea domeniului schiabil din Poiana Braşov) – 4,2 milioane lei şi pentru cultură (reparaţii capitale la cinematograf Modern, reabilitarea cinematografelor Astra şi Popular, reabilitarea fostului sediu al Bancorex) – 40,4 milioane lei.

Sediu extins pentru „Fiscul” local
Aceste investiţii sunt completate şi de cele pe care le au în plan instituţiile din subordinea municipalităţii. Astfel, şeful Direcţiei Fiscale Braşov, Marian Voinescu, a anunţat că  anul acesta este prevăzută începerea lucrărilor de extindere a sediului central al Direcţiei, de pe strada Dorobanţilor, prin construirea unui nou corp, investiţie ce se ridică la 1,6 milioane de lei, iar suma de 400.000 va fi alocată pentru dotări informatice. De altfel, el a afirmat că are în vedere dezvoltarea sistemelor moderne de încasare a sumelor de la contribuabili, prin implementarea unui sistem de tip „pay point”.

Depozit pentru „reciclabile”, la Serviciul de Administrare a Creşelor
Pe de altă parte, şeful Serviciului de Administrare a Creşelor, dr. Carmen Șerban, a anunţat că în acest an vor începe demersurile pentru construirea a două noi creşe, una în cartierul Astra, iar cealaltă în zona Tractorul-Coresi, dar se vor efectua şi lucrări de terasare a unor unităţi, amenajarea unui depozit pentru deşeurile colectate selectiv. De asemenea, în planul de investiţii anunţat de Şerban, este şi realizarea unei scări pentru evacuarea în caz de incendiu la una dintre creşe.
Șeful Serviciului Public Salvamont, Sorin Păltânea, a anunţat că în 2017 are în vedere achiziţionarea unui ATV necesar intervenţiilor pe teren accidentat, dar şi reabilitarea traseelor turistice pe care le administrează, iar şeful Direcţiei de Sport şi Tineret a amintit de proiectul noii săli de sport care urmează a se  realiza pe fundaţia fostului Campus Sportiv Metrom (investiţie abandonată de Ministerul Educaţiei în anul 2009).
În ceea ce priveşte Serviciul Public Local de Termoficare, şeful serviciului, Mircea Marin, a anunţat că pentru acest an sunt prevăzute modernizări ale dispeceratului, astfel încât să fie gestionată mai eficient relaţia cu cei 7.600 de abonaţi, câţi mai sunt acum în sistem. Pe de altă parte, anul acesta, dacă nu vor apărea probleme, ar putea să înceapă şi lucrările de modernizare a reţelei de transport şi distribuţie din cartierul Tractorul, pentru care municipalitatea braşoveană a obţinut o finanţare elveţiană nerambursabilă.

Târg hand-made,  în Piaţa Star
Pentru a revitaliza activitatea pieţei agro-alimentare Star din centrul Braşovului, care nu este prea tentantă nici pentru comercianţi şi nici pentru clienţi, Serviciul de Administrare Pieţe a luat decizia să diversifice activitatea acesteia. Astfel, Cristian Vasile, şeful Serviciului Pieţe, a precizat că pentru acest an, serviciul are în plan achiziţia a zece căsuţe de lemn, asemănătoare celor de la Târgul de Crăciun din Piaţa Sfatului. În noile tonete ar urma să îşi desfăşoare activitatea comercianţii de produse hand-made şi meşteşugăreşti, astfel ca această categorie de produse să poată fi comercializate în permanenţă şi nu doar cu ocazia a diferite evenimente care se desfăşoară în oraş.
De asemenea, Serviciul de Administrare a Pieţelor vrea să reabiliteze în acest an şi boxele de brânzeturi din pieţele Dacia şi Tractorul. În total, bugetul acestui serviciu la capitolul „bunuri şi servicii” este de 4,13 milioane de lei.

Dezbateri şi despre aeroport şi depozitele de deşeuri
La dezbaterea publică a participat şi parlamentarul USR de Braşov Allen Coliban, care este şi preşedintele Comisiei de Mediu din Senatul României. Acesta a amintit că în România sunt  109 de depozite de deşeuri neconforme care trebuie închise, iar pe listă este inclusiv Braşovul. Primarul i-a spus că „pentru efectuarea lucrărilor este nevoie de o sumă imensă. Dacă sunteţi preşedintele Comisiei de Mediu din Senat, poate discutăm acest subiect şi despre posibilitatea susţinerii acestor investiţii de la bugetul de stat.  Alocăm milioane de euro  pentru o astfel de lucrare, deşi poate ar fi fost util să direcţionăm banii pentru alte investiţii, pentru grădiniţe sau şcoli”.
Pe de altă parte, consilierul local al FDGR Cristian Macedonschi a întrebat dacă municipiul Braşov a alocat bani pentru aeroportul de la Ghimbav, având în vedere că a fost aprobată o hotărâre de Consiliu Local privind asocierea cu judeţul Braşov în vederea finalizării acestei investiţii.  Primarul i-a răspuns că aeroportul este o investiţie a Consiliului Judeţean Braşov, iar acum se caută soluţiile legale privind asocierea. „Am vorbit cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, care mi-a spus că acum se lucrează la proiectare. De asemenea, mi-a spus că sunt discuţii cu investitori privaţi. În ceea ce priveşte implicarea municipiului Braşov, totul ţine acum de proceduri. Fie mergem pe o asociere cu Consiliul Judeţean Braşov, prin care noi intrăm cu o contibuţie financiară, fie înfiinţăm o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară de interes regional, din care să facă parte mai multe unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv Judeţul Covasna sau municipiul Sfântu Gheorghe.  Acum suntem în faza identificării soluţiei şi a paşilor ce trebuie urmaţi.  În momentul de faţă, şi să avem banii necesari,  nu îi putem da, pentru că nu există cadrul legal”, a precizat primarul. De asemenea, acesta a mai spus că primăria urmează să negocieze cu o instituţie bancară în vederea contractării unui împrumut din care ar urma să se asigure resurse financiare pentru lucrările la aeroport.

+6 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie