Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 08:55

Centrul HOSPICE Casa Speranţei, reabilitat şi eficientizat energetic de Habitat for Humanity şi ENGIE

Autor: Adin CHIRVASĂ

Publicat la 12 noiembrie 2018

Investiţia a fost posibilă graţie unui parteneriat cu Habitat for Humanity România şi ENGIE România, având o valoare de 200.000 de euro. Lucrările au început în luna ianuarie, iar acum, centrul va face economii serioase la facturile de întreţinere, fiind reclasat de la clasa energetică D la clasa energetică A. Cu banii economisiţi vor putea fi acordate servicii de îngrijire paliativă gratuite pentru mai mulţi pacienţi.

Centrul HOSPICE Casa Speranţei, reabilitat şi eficientizat energetic de Habitat for Humanity şi ENGIE

Mai mulţi copii şi adulţi care suferă de boli incurabile vor beneficia de îngrijire paliativă la HOSPICE Casa Speranţei, renovat acum la standarde europene. Totul a fost posibil graţie unui parteneriat cu Habitat for Humanity România şi ENGIE România, care au investit bani şi munca voluntarilor pentru ca beneficiarii centrului să se bucure de condiţii la un nivel ridicat.

Voluntari şi angajaţi au muncit pentru un proiect de suflet
În ultimele 10 luni, Habitat for Humanity România a coordonat lucrările de reabilitare şi eficientizare energetică a centrului, cu sprijinul financiar al companiei ENGIE România. Acum, centrul HOSPICE are o centrală termică performantă şi un acoperiş nou, cu panouri solare, iar faţada clădirii a fost refăcută complet şi izolată termic. Centrul de zi pentru copii şi saloanele de internare, puternic avariate în urma unor infiltraţii de apă, au fost, de asemenea, renovate. Munca s-a făcut cu ajutorul voluntarilor, la care s-au alăturat şi 25 de angajaţi ai ENGIE România, care au fost tot voluntari. „În acest proiect au fost peste 50 de voluntari, atât angajaţi de la partenerul nostru, ENGIE România, cât şi voluntari HOSPICE şi de asemenea, voluntari Habitat for Humanity”, a spus Roberto Pătrăşcoiu, director naţional Habitat for Humanity România.
Clădirea are o suprafaţă de 1280 de metri pătraţi şi nu a mai fost renovată de când a fost deschisă, în 2002. Avea acoperişul avariat, izolaţia nu era corespunzătoare, toate acestea având impact asupra condiţiilor oferite pacienţilor, dar şi în facturile de întreţinere. „În urma lucrărilor de reabilitare şi eficientizare energetică s-au realizat economii importante de energie, economii care se traduc în mai multe zile de spitalizare pentru pacienţii Hospice”, a spus şi Amalia Anghel, Manager de Comunicare ENGIE Romania.



Peste 2000 de pacienţi, copii şi adulţi, beneficiari ai serviciilor HOSPICE
HOSPICE Casa Speranţei este prima unitate de îngrijire paliativă din ţară, care a început să ofere astfel de servicii în urmă cu 26 de ani. Anual, peste 2000 de pacienţi, adulţi şi copii, care suferă de boli incurabile, beneficiază gratuit de servicii de îngrijire paliativă. Pe partea de internare sunt 13 paturi pentru adulţi, 6 pentru copii, mai sunt centre de zi, săli pentru kinetoterapie, cabinet de consiliere psihologică şi unitate de îngrijire în regim ambulatoriu. În plus, HOSPICE oferă şi servicii de îngrijire la domiciliul pacienţilor, atât în municipiu, cât şi în judeţ. „Era nevoie de un astfel de proiect pentru că unitatea a fost deschisă în 2002, iar până acum niciodată nu a fost renovată. Bineînţeles, unitatea oferea condiţii bune, dar timpul a trecut, este o clădire care a trecut prin mulţi ani şi erau multe zone avariate. Acum, cu ajutorul partenerilor de la ENGIE şi Habitat for Humanity s-a renovat atât la exterior, cât şi în interior”, a precizat Mirela Nemţanu, director general HOSPICE Casa Speranţei.
Reabilitarea şi eficientizarea energetică a clădirii va permite fundaţiei HOSPICE să facă economii importante la facturile de energie, echivalentul a 140 de zile de spitalizare sau a 395 de vizite la îngrijire la domiciliul bolnavilor.
Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, prezente la inaugurarea „noii feţe” a centrului, au subliniat că vor fi alături de HOSPICE, cum au fost şi până acum.



„Azi este o zi importantă pentru HOSPICE pentru că finalizăm proiectul de renovare a acestei clădiri, care este prima unitate de îngrijire paliativă din România. HOSPICE a fost înfiinţat în urmă cu 26 de ani  în Braşov, aici a pornit totul. Am putea spune că de aici, din Braşov a pornit tot ce înseamnă paliaţie regională şi naţională. Proiectul a fost făcut în parteneriat cu ENGIE, cu ajutorul AsociaţieiHabitat for Humanity şi a avut în vedere renovarea acestei unităţi, care a fost dată în folosinţă acum 16 ani şi care până acum nu a fost niciodată renovată. Era nevoie de un astfel de proiect pentru că unitatea a fost deschisă în 2002, iar până acum niciodată nu a fost renovată. Bineînţeles, unitatea oferea condiţii bune, dar timpul a trecut, este o clădire care a trecut prin mulţi ani şi erau multe zone avariate. Acum, cu ajutorul partenerilor de la ENGIE şi Habitat for Humanity s-a renovat atât exterior, cât şi în interior. (...)Fundaţia se bazează exclusiv pe sprijinul companiilor, al celor care cred în noi. Toate serviciile sunt oferite gratuit, deci avem în continuare nevoie de sprijinul comunităţii.”
- Mirela Nemţanu, director general HOSPICE Casa Speranţei



„Habitat for Humanity aduce oameni împreună pentru a construi speranţă şi comunităţi. Pe lângă construcţia de locuinţe pentru familii cu venituri mici, construim şi reabilităm clădiri de utilitate publică pentru comunităţi defavorizate - centre comunitare, locuinţe sociale, centre medicale sau unităţi şcolare. Aici se încadrează şi reabilitarea şi eficientizarea energetică a centrului HOSPICE Casa Speranţei Braşov. Suntem recunoscători că la finalul unui an de muncă, am finalizat lucrările de renovare a Centrului Hospice. Se dăruieşte aici un lucru foarte de preţ: speranţa de a merge mai departe şi de a preţui fiecare clipă de viaţă. De asemenea, suntem recunoscători pentru bunul parteneriat cu ENGIE şi cu HOSPICE, parteneriat care a făcut posibil acest proiect. Au fost peste 50 de voluntari, atât angajaţi de la partenerul nostru, ENGIE Romania, cât şi voluntari HOSPICE şi de asemenea, voluntari Habitat for Humanity.”
- Roberto Pătrăşcoiu, director naţional Habitat for Humanity România



„Ne bucurăm că putem oferi pacienţilor de la HOSPICE un cămin mai călduros şi mai primitor. Ne-am implicat în acest proiect pentru că el răspunde celor trei axe ale noastre: eficienţă energetică, sănătate şi, nu în ultimul rând, educaţie. În urma lucrărilor de reabilitare şi eficientizare energetică s-au realizat economii importante de energie, care se traduc în mai multe zile de spitalizare pentru pacienţii HOSPICE.”
- Amalia Anghel, ENGIE Romania



„Suntem de mulţi ani în parteneriat cu HOSPICE. În fiecare an, HOSPICE beneficiază de o subvenţie din partea municipalităţii, sumă pe care o alocăm la început de an, când elaborăm bugetul. Din motive procedurale, juridice, legislative, acum este o situaţie care ne creează nouă probleme - şi să mai subvenţionăm activitatea de aici, şi ei să poată utiliza această subvenţie. Am discutat cu cei de la HOSPICE să găsim o modalitate prin care să alocăm - poate pe o altă procedură - o sumă fixă la HOSPICE şi aceşti bani să fie justificaţi la finalul anului. E o chestiune pe care cred că o vom rezolva în acest mod şi practic să ne asumăm această responsabilitate”.
- George Scripcaru, primar municipiul Braşov



„Astfel de proiecte sunt extrem de importante şi vreau să felicit pe această cale HOSPICE Casa Speranţei şi să mulţumesc partenerilor care s-au implicat. Este cunoscută activitatea pe care o desfăşoară HOSPICE Casa Speranţei în judeţul nostru, sunt foarte multe situaţii, cred că sunt mulţi beneficiari, foarte multe persoane legate emoţional de această zonă şi vreau să vă spun că din partea noastră, a autorităţilor locale şi noi facem eforturi pentru implementarea cât mai multor proiecte în sănătate. Apreciem munca dumnealor şi vreau să-i asigur că le suntem alături”.
- Adrian Veştea, preşedinte Consiliul Judeţean Braşov

+6 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie