Curs BNR

1 EUR = 4.9171 RON

1 USD = 4.1348 RON

1 GBP = 5.7547 RON

1 XAU = 240.4651 RON

1 AED = 1.1256 RON

1 AUD = 3.0432 RON

1 BGN = 2.5140 RON

1 BRL = 0.7931 RON

1 CAD = 3.3188 RON

1 CHF = 4.5687 RON

1 CNY = 0.6399 RON

1 CZK = 0.1929 RON

1 DKK = 0.6610 RON

1 EGP = 0.2634 RON

1 HUF = 1.3781 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 3.7730 RON

1 KRW = 0.3595 RON

1 MDL = 0.2311 RON

1 MXN = 0.2085 RON

1 NOK = 0.4699 RON

1 NZD = 2.8874 RON

1 PLN = 1.0780 RON

1 RSD = 0.0418 RON

1 RUB = 0.0567 RON

1 SEK = 0.4817 RON

1 TRY = 0.4934 RON

1 UAH = 0.1539 RON

1 XDR = 5.9048 RON

1 ZAR = 0.2865 RON

Editia 7507 - 02 aug 19:22

Cerinţa Braşovului: „Norvegia, redă copiii familiilor!”

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 08 februarie 2016

Aproape 1.000 de braşoveni s-au strâns sâmbătă în Piaţa Sfatului ţinând în mâini steaguri norvegiene, dar şi pancarte cu mesaje împotriva autorităţilor din Norvegia, atât în limba română, cât şi în engleză şi norvegiană

Cerinţa Braşovului: „Norvegia, redă copiii familiilor!”

Foto: Marius Comşa

Alianţa Evanghelică din România a iniţiat sâmbătă un protest în Piaţa Sfatului pentru susţinerea familiilor de români cărora le-au fost luaţi copiii de către Autoritatea de Protecţie a Copilului din Norvegia, cel mai cunoscut caz fiind cel al familiei Bodnariu, dar şi împotriva măsurilor radicale ale autorităţilor norvegiene. La acţiunea de protest au participat aproximativ 1.000 de braşoveni, în fruntea cărora s-au aflat şi primarul Braşovului George Scripcaru, dar şi fostul ministru de Externe, braşoveanul Titus Corlăţean. „De aici din Piaţa Sfatului le transmitem că le suntem aproape, că susţinem acest demers şi solicităm în numele braşovenilor ca ceea ce trebuie să se facă pentru aceste familii să se facă. Chiar dacă vorbim de sisteme diferite cred că copiii trebuie să stea în sânul familiei şi să aibă o viaţa aşa cum o dorim cu toţii. Noi toţi ţinem la un copil, la cei apropiaţi şi trebuie să facem, astfel încât să le oferim o viaţa plăcută. Prin prezenţa mea, aici în Piaţa Sfatului sunt aproape de familiile de români care trec prin această dramă din alte ţări din Europa şi nu numai”, a punctat primarul George Scripcaru. Braşovenii au venit la protest înarmaţi cu steaguri ale Norvegiei, dar şi cu pancarte pe care a fost afişat mesajul „Norvegia, redă copiii familiilor!”, scris atât în limba română, cât şi în engleză şi norvegiană.
Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de către Serviciul de Protecţie a Copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce două dintre fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Avertismentul pentru autorităţile norvegiene: „Mare atenţie la ce faceţi!”
Titus Corlăţean a punctat faptul că Norvegia e un stat suveran, însă, în ceea ce priveşte protecţia copilului, nici un stat european nu mai poate face, singur, tot ce doreşte. „Sunt nişte norme mai importante superioare conduitei naţionale. Drama familiei Bodnariu nu este singura, într-o situaţie similară fiind multe altele, provenind din alte ţări decât Norvegia. „Copiii le sunt smulşi atât de brutal părinţilor şi vă asigur din proprie cunoştinţă, de la faţa locului, absolut nejustificat. A fost o delegaţie parlamentară în Norvegia şi pentru noi a fost extrem de important să fim acolo  să cunoaştem la faţa locului părinţii şi casa în care locuiesc, dar şi pentru a discuta cu vecini, cu familii de români care cunosc familia Bodnariu şi de a vorbi cu oficialii guvernamentali şi din parlamentul norvegian. Am venit mai convins ca oricând, în baza a ceea ce am descoperit acolo, direct, la faţa locului, că ceea ce s-a întâmplat cu familia Bodnariu este o uriaşă nedreptate. Este o familie frumoasă care trebuie să fie reîntregită. Până de curând, sistemul de protecţie al copilului din Norvegia părea unul fără reproş, impecabil. În interiorul acestui sistem am descoperit lucruri care sunt şi abuzuri, măsuri disproporţionate şi interese, chiar de natură financiară. Aş vrea însă să facem o separate între ceea ce înseamnă Norvegia ca stat şi o relaţie pe care noi o avem această ţară şi greşeala pe care o instituţie din acest stat o face. Am spus autorităţilor norvegiene: «Mare atenţie la ce faceţi!», pentru că atunci când, într-un stat democratic, unde o instituţie capătă tot mai multă putere, cu un buget foarte generos, o instituţie care lucrează şi cu entităţi private, care primesc foarte mulţi bani şi o instituţie care finanţează familiile surogat cu foarte mulţi bani, nesupusă unui control democratic poate deveni un monstru. Ceea ce este definit ca un principiu, adică interesul superior al copilului, poate să fie călcat în picioare şi abuzat”, a declarat Corlăţean.O problemă de sistem
Acesta este de părere că sistemul norvegian are o problemă în contextul în care în 2013, în Norvegia au mai fost semnalate aproximativ 53.000 de posibile cazuri de abuzuri în relaţia dintre părinţi şi copii, iar în 17 % din cazuri, adică în jur de 9.000 de copii au fost luaţi direct, fără a se efectua o anchetă socială, fără un sprijin psihologic, fără mediere. Și în 2014, alte 53.000 de semnalări au fost investigate iar 21.000 de copii au fost smulşi de la părinţii lor.
Printre susţinătorii familiei Botnariu de la poalele Tâmpei s-au numărat şi reprezentanţi ai sistemului educaţional braşovean. „Învăţământul braşovean se solidarizează cu familia Bodnariu împotriva asaltului diabolic împotriva familiei”, a precizat liderul de sindicat Ligia Mara. Totodată, unul dintre pastorii evanghelici prezenţi la protest a punctat că este inadmisibil ca nişte copii să fie luaţi din sânul familiei fără un ordin sau decizie judecătorească, iar astfel de decizii nu pot fi caracteristice unei ţări democratice. 

+4 -0

Comentarii

Ciukan

2016-02-09 08:02:03


Corlateanu catre norvegieni: „Mare atenţie la ce faceţi!” :) I-auzi, pixu meu, am ajuns si la asta: sa dea Rromania lectii de democratie alora unde democratia e la ea acasa.

Alin

2016-02-08 21:28:02


Băi oameni buni, dar unde erau toţi protestatarii din piaţă când a fost majorat TVA-ul? Sau când s-a votat super-imunitatea? Sau când s-au tăiat pensii şi salarii? Sau cu zecile alte ocazii care chiar au sărăcit fizic şi psihic ţara asta? Tăcem din gură şi suferim frustraţi în cazuri importante şi de interes naţional şi de ridicăm de *ur în sus pentru cazuri care nu au nici o treabă cu realitatea noastră. Avem pretenţia de la migranţi să vină la noi în ţară şi să ne respecte pe noi şi valorile noastre, dar un românaş frustrat care-şi trosneşte din când în când copiii în altă ţară nu e obligat să se alinieze criteriilor de acolo. Ori suntem corecţi, ori nu mai suntem...

Magda Sabina

2016-02-08 19:28:42


Domnule Antonov ! Nu este obligatoriu a fi apratinator unei aliante ca sa sustii familiile in viata carora s-a intrat absolut abuziv. De cand intr-un continent (a se citi Europa )care s-a dezvoltat pe principii crestine nu ai voie sa-ti educi copiii pe baza acestor principii ! Nu este vorba de majoritari sau minoritari, ci pur si simplu de dreptul si obligatia familiei de a-si educa odraslele !!!

Segarcea

2016-02-08 18:41:38


Draga Antonov, Se simte de departe mirosul de moaste si minte statuta,ai avut si tu o ocazie sa taci si ai ratat-o. Gruparea lui Cernea din care faci parte e de mult demodata.Este normal sa nu intelegi ce inseamna familie,copii etc atita vreme ce traiesti izolat.Cei ce au protestat sunt reprezentati ai cultelor crestine din Brasov,fara nici o cheltuiala din banii publici sau ai tai. Mai studiaza si tu,citeeste,roagate si sa speram ca te va lumina Dumnezeu,pina atunci succese la ros moaste si aghiazma plata.

rammstein

2016-02-08 12:41:53


dar pentru nenorocitii nostri de copii cand iesiti ba ????....

ophelia

2016-02-08 09:57:37


Era mai util ca toata aceasta multime sa iasa in strada pentru sustinerea construirii aeroportului.In rest sustin comentariul lui Antonov.

StopBarnevernet

2016-02-08 08:37:52


BARNEVERNET – un Gulag norvegian al copiilor: http://www.culturavietii.ro/2016/02/06/barnevernet-un-gulag-norvegian-al-copiilor/

Antonov

2016-02-08 07:57:30


De cand Alianta evanghelica reprezinta "brasovenii" ? Alianta este o comunitate religioasa, minoritara in Brasov ,iar asemenea manifestatii nu trebuiesc organizate in strada. Se vede de la o posta ca a fost organizata de "indivizi de afara" si nu inteleg ce cautau acolo reprezentanti politici ai Brasovului!! Aducand oameni cu autocarele din alte zone ale tarii ,nu rezolva situatia fam Bodnariu . Situatia copiilor fam.Bodnariu este mult mai complicata,copii au fost luati de langa parinti pentru ca s-a incercat indoctrinarea lor religioasa,fortata,fara vointa lor,ajungandu-se la corectii fizice din partea parintilor. Situatia copiilor se v-a rezolva cu calm si intelegere ,fara amestec de afara.Organizarea repetata a unor asemenea demonstratii,nu fac decat rau fam. in cauza. Implicarea de natura religioasa este o alta greseala a celor ce o practica . Comunitatea brasoveana doreste un comunicat in care s-a se specifice :cine a platit sutele de materiale de propaganda ,instalatiile de sonorizare,alimentarea cu curent,autorizarea acestui miting,deplasarea celor veniti din jud.vecine , speram ca: nu din banii contribuabilor brasoveni ! Cu stima ,un cetatean nascut in Brasov,neimplicat politic,adept al unei credinte majoritare.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

  • Braşov-Făgăraş, made in România

    Braşov-Făgăraş, made in România

    Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă (foto), a anunţat vineri, 30 iulie, câştigătorii licitaţiei pentru construcţia lotului 4 al DX Craiova-Piteşti şi pentru proiectarea segmentului[...]

    2021-08-02 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotional