Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 00:42

Cetatea Râşnovului „va fi altfel”. Când va intra în cetate, turistul se va simţi ca în anul 1400

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 04 iulie 2017

Primăria a început implementarea proiectului cu finanţare europeană ce vizează restaurarea completă a monumentului istoric de importanţă naţională

Cetatea Râşnovului „va fi altfel”. 
Când va intra în cetate, turistul se va simţi ca în anul 1400

După 7 ani de la preluarea de la investitorul italian, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cetatea de la Râşnov va intra într-un amplu program de reabilitare cu bani europeni, vizată de lucrări fiind Incinta de vest, cunoscută şi sub numele de Cetatea de Sus. Contractul de finanţare a fost semnat la sediul  Agenţiei de Dezvoltare Centru în data de 30 iunie, iar ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, primarul Râşnovului, Liviu Butnariu, şi directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, au prezentat detaliile proiectului.
Potrivit contractului de finanţare, valoarea totală a proiectului „Restaurarea, conservarea şi valorificarea durabilă a Cetăţii Râşnov (Incinta de Vest) şi crearea infrastructurii conexe” este de 16.004.094,84 lei, din care 15.237.465,98 lei reprezintă asistenţa nerambursabilă, iar contribuţia Primăriei Râşnov este de 766.628,86 lei (2% din valoarea eligibilă). Perioada de implementare a proiectului este de 38 de luni de la data semnării contractului de finanţare, lucrările propriu-zise urmând a dura 26 de luni.
Potrivit primarului oraşului Râşnov, Liviu Butnariu, anul acesta este alocat procedurilor, respectiv organizării licitaţiei pentru elaborarea proiectului tehnic, pregătirii acestui document şi, ulterior, derulării procedurii de achiziţie a constructorului, şantierul urmând a fi deschis în anul 2018.
„După finalizarea investiţiei, toată cetatea va fi reabilitată, iar tot ceea ce s-a construit ilegal înainte va fi demolat. Practic, cetatea îşi va recăpăta aspectul pe care îl avea la început, iar când va intra în cetate, turistul se va simţi ca în anul 1400. Implementarea acestui proiect este un beneficiu pentru noi, fiindcă va încheia un program mai amplu ce a vizat întreaga zonă, din care mai fac parte liftul pe plan înclinat, parcarea subterană şi centrul istoric, parcul cu dinozauri. Reabilitarea Incintei de Vest a cetăţii aduce un plus de imagine Râşnovului, având în vedere că prin acest proiect se vor reface mai multe turnuri vechi, iar monumentul «va fi altfel» decât este acum”, a declarat Butnariu.
El a reamintit că acest proiect va completa intervenţiile în regim de urgenţă, realizate în mandatul fostului primar Adrian Veştea, imediat după ce monumentul a revenit Râşnovului.

Un proiect pregătit încă din 2010
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, a afirmat în timpul conferinţei că restaurarea cetăţii a fost luată în calcul încă din anul 2010, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că monumentul aparţine comunităţii râşnovene, dar la momentul respectiv era prea târziu pentru a se depune o cerere de finanţare prin fonduri europene, axele de finanţare fiind închise. „Este un proiect de suflet, după o lungă bătălie pe care am dus-o pentru a recupera Cetatea. Ambiţia noastră, atât a mea, cât şi a colegului Nicolae Pepene a fost de a pune cât mai bine în valoare acest monument, de a demonstra că şi autorităţile locale sunt în măsură să restaureze un astfel de obiectiv, să dezvolte turismul, iar acest lucru prinde contur. Anul trecut, la Cetatea Râşnov s-a înregistrat un număr record de vizitatori, peste 406.000, iar tendinţa este crescătoare. Anul acesta, cel mai important lucru este că au fost obţinuţi bani europeni pentru restaurarea monumentului de importanţă naţională”, a declarat Veştea.

Monument restaurat ca în Occident
Detaliile tehnice ale acestui proiect au fost prezentate de directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, care, timp de mulţi ani s-a aflat la conducerea Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Râşnov. „După ce vom termina acest proiect, vrem ca cetatea să fie un monument restaurat ca în Occident”, a anunţat Pepene.
Acesta a afirmat că proiectul va începe cu etapa de igienizare, respectiv de eliminare a construcţiilor şi intervenţiilor mari realizate de fostul administrator privat -  lucrări care nu puteau fi efectuate fără închiderea cetăţii în vederea restaurării - pe „lista neagră” fiind „cârciuma” şi un turnuleţ din lemn.
Ulterior, se va trece la lucrări de consolidare, pe o suprafaţă de aproximativ 375 mp. De asemenea, se vor efectua intervenţii de conservare şi restaurare, pe circa 2.650 mp, plus alte lucrări pe o suprafaţă de 430 mp de ruine. Nu în ultimul rând se vor executa lucrări la amenajările exterioare, pe o suprafaţă de 2.860 mp.
Tot prin acest proiect se vor reconstitui mai multe construcţii din incintă, respectiv două căsuţe de lângă Turnul Armelor, pentru că în cazul acestora există dovezi fotografice foarte clare de la sfârşitul secolului al XIX-lea, în baza cărora se vor putea efectua lucrările. De asemenea, Pepene a afirmat că va fi reconstituit Turnul Gotic: „În prezent, acolo este un ciot de zid, care va fi susţinut şi completat de reconstituirea unui turn medieval specific arhitecturii militare din Ţara Bârsei”. Aceleaşi lucrări se vor efectua şi la Turnul Adosat, iar tunul prăbuşit va fi parţial refăcut. În cazul tuturor clădirilor care vor face obiectul reconstituirii, zonele nou construite vor fi delimitate prin elementele de arhitectură.
La Turnul Triunghiular se va reface acoperişul, iar Barbacana mare, de la intrarea în Incinta de Vest, va fi restaurată conform unor documente descoperite la Arhivele Naţionale. De asemenea, va fi refăcut şi sistemul defensiv de tip „gură de lup”.  
Nu în ultimul rând, vor fi amenajate aleile din cetate, care vor fi pietruite, iar sub ele vor fi îngropate ţevile şi cablurile, dar vor fi amenajate şi zone verzi.

Obiectele descoperite pe şantierele arheologice se vor întoarce în cetate
Pe lângă lucrările de restaurare sau reconstruire, Pepene a mai spus că prin acest proiect vor fi realizate 6 spaţii pentru expoziţii dotate cu instalaţii de microclimat (aparate de climatizare, panouri radiante, dezumidificatoare, purificatoare de aer, etc), în care vor fi expuse obiecte de patrimoniu descoperite în timpul săpăturilor arheologice din ultimii ani. De asemenea, lângă fântâna cetăţii, se va amenaja o zonă pentru evenimente culturale, iar în curtea de la intrarea în Cetatea de Sus se va amenaja o platformă pentru expoziţii în aer liber.

Fără vânzători de suveniruri de la supermarket
După finalizarea acestei restaurări, Pepene a anunţat  că în cetate „nu vom mai avea spaţii comerciale 100%. Vor fi cinci spaţii cu destinaţie comercială, dar condiţionate de întreţinerea unui atelier meşteşugăresc, iar vânzătorii vor fi purta obligatoriu ţinută medievală. Totodată, având în vedere că protocolul cu UNESCO rămâne valabil, vom păstra continuitatea centrului de informare, chiar dacă o perioadă cetatea va fi închisă o perioadă”, a precizat Pepene.

Turiştii nu vor plăti astăzi bilet de intrare în Cetatea Râşnov
Având în vedere că în 4 iulie este Ziua Cetăţii Râşnov, aceasta fiind data în care monumentul a revenit comunităţii râşnovene, primarul oraşului, Liviu Butnariu, a anunţat că astăzi turiştii nu vor mai plăti bilete de intrare în cetate. Cetatea va putea fi vizitată între orele 9.00 şi 19.00, programul fiind valabil pentru toate zilele din sezonul estival. Tarifele de vizitare a monumentului sunt de 12 lei pentru adulţi şi de 6 lei pentru copii.
 

 

+2 -0

Comentarii

turist nerasnovean

2017-07-04 15:08:56


Si cand ies din Rasnov spre Bran, tot ca la 1400 se simt acum turistii. La nivel de infrastructura rutiera...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie