Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 05:18

Ciocolata la Braşov e deja istorie

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 21 decembrie 2016

Începută în 1921, terminată în 2009 şi prezentată de ieri la muzeu

Ciocolata la Braşov e deja istorie

La început era delicatesă pentru aristocraţi. Mai târziu, a pătruns şi în clasa burgheziei. Astăzi o consumăm la discreţie şi avem şi multe sortimente dintre care să alegem. Specialiştii spun însă că adevărata ciocolată se savurează şi nu trebuie să ne îndopăm cu ea, nici măcar atunci când suntem deprimaţi. O istorie a ciocolatei la Braşov o descoperiţi într-o expoziţie inedită la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, vernisată ieri.



Mărci celebre
La Braşov, ciocolată s-a produs din 1921 până în 2009. Prima Fabrică de Produse Zaharoase Thiess & Seidel a luat însă fiinţă încă din 1891; din ea s-a desprins celebra fabrică Hess, pe care bunicii noştri şi-o mai amintesc încă. Tot în perioada interbelică, la Braşov se deschide şi fabrica Stollwerck, la fel de celebră. În comunism, din 1954 la Braşov vorbim despre fabrica „Dezrobirea” cu două unităţi de producţie, în fapt cele două fabrici existente deja, care au fost luate de comunişti. Între altele, la Dezrobirea” se produceau dulciurile pe care şi noi ni le mai amintim. Este pe scurt o istorie a fabricării ciocolatei, pe care o veţi descoperi în expoziţia deschisă la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului - „Bonbons. Chocolat. Caramels. Istoria ciocolatei la Braşov”.
Până să devină un produs de larg consum, ciocolata a fost un privilegiu al aristocraţiei europene. Şi nu dintotdeauna, căci ciocolata a ajuns în Europa abia din secolul al XVI-lea. „Vorbim de un produs care se aducea peste Ocean, era foarte costisitor să-l cumperi de acolo şi să-l transporţi. În general, boabele de cacao se găseau la farmacişti”, aminteşte Camelia Neagoe (foto), muzeograf Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului. După Revoluţia Franceză, delicatesa ajunge şi în cercurile burgheziei din marile capitale ale lumii occidentale.



Secrete de la cunoscători
În expoziţie, cei interesaţi vor găsi, pe lângă istoria detaliată a fabricării ciocolatei, şi ambalaje ale vechilor tablete produse sub Tâmpa. De asemenea, în expoziţie este şi o secţiune dedicată fabricării ciocolatei în zilele noastre, de un artizan local, care ne-a dezvăluit cum poate fi recunoscută ciocolata de calitate. „În primul şi în primul rând o recunoaşteţi după miros. Luciul este înşelător, pentru că există ciocolată care nu are suficient unt de cacao, dar o puteţi rupe, dacă sar aşchii din ea, mai multe, înseamnă că nu este de calitate. Mirosul poate trăda, pentru necunoscători, dar esenţial este gustul - o ciocolată care are sută la sută unt de cacao are o cremozitate aparte. Are un gust aparte, acel unt de cacao nu poate fi înlocuit de nimic, este cel mai preţios într-o ciocolată”, a explicat Dorian Lungu (foto), patron ciocolaterie. Pentru a simţi gustul unei astfel de delicatese, trebuie să o mirosiţi pe îndelete şi să o savuraţi, fără a o mesteca.
Expoziţia rămâne deschisă publicului până în martie 2017.


 

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie