Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8168 - 23 apr 09:29

Coaliţia pentru DN 73

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 31 iulie 2018

Reprezentanţii primăriilor din Cristian, Râşnov, Bran, Moieciu şi Fundata cer finalizarea de urgenţă a lucrărilor la DN73. Starea drumului îi alungă pe turişti, iar viaţa şoferilor este pusă în pericol

Coaliţia pentru DN 73

Reprezentanţii primăriilor Râşnov, Bran, Cristian, Moieciu şi Fundata, localităţile prin care trece DN 73 în judeţul nostru, s-au întâlnit ieri la Braşov, pentru a găsi o soluţie comună prin care să determine Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să urgenteze acest proiect, tergiversat din 2011.  
De altfel, aceste discuţii vin în contextul în care astăzi, la Prefectură, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii conducerii centrale a CNAIR, dar şi cu cei ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, precum şi cu cei ai firmei care realizează lucrările.
Practic, ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Râşnovului, Liviu Butnariu, primarul comunei Moieciu, Mircea Manea, primarul comunei Fundata, Marian Pâtea, precum şi administratorul public al comunei Cristian, Alexandru Creţu, şi un consilier local de la Bran, Cosmin Feroiu, au transmis un mesaj unitar: „Cerem CNAIR să termine lucrările la DN 73”.
Reprezentanţii celor cinci primării sunt nemulţumiţi că lucrările la acest drum „bat pasul pe loc”, iar CNAIR nu ia măsuri pentru a se rezolva problema, asta în timp ce şoferii îşi „rup” maşinile, iar turiştii au început să evite zona. „Suntem localităţi în care turismul este una dintre cele mai importante activităţi. Dacă era o perioadă de primăvară sau de toamnă, poate că nu eram atât de supăraţi, dar acum este vârful de sezon al nostru, aproape compromis din cauza unor lucrări care nu se mai termină”, susţine primarul Râşnovului, Liviu Butnariu. De altfel, la Râşnov este cea mai gravă situaţie, pentru că în această localitate drumul a fost decopertat la începutul lunii iunie, fără a mai fi turnat un nou strat de asfalt. „În acest week-end avem un festival important la Râşnov. Au fost vândute 6.000 de bilete şi toate locurile de cazare sunt ocupate. Din păcate, le «oferim», turiştilor, fără voia noastră, un drum aproape impracticabil”, a mai declarat Butnariu.

Situaţia de la Cristian, roz şi nu prea
Administratorul comunei Cristian a afirmat că această comună este, într-un fel, cea mai norocoasă, pentru au dispărut măcar gropile. „Cred că la Cristian, situaţia este mai roz, comparativ cu celelalte localităţi. În localitatea noastră au fost turnate straturile de bază. Urmează să fie turnat ultimul strat, cel de uzură,  dar avem o problemă, legată de înălţimea stratului de asfalt, pentru că apa pluvială de pe drumul naţional va ajunge în curţile oamenilor. Noi am solicitat clarificări privind această situaţie, atât de la CNAIR, cât şi de la DRDP Braşov, dar nu ni s-a răspuns”, a declarat administratorul public al comunei Cristian, Alexandru Creţu.

Alunecări de teren, între Moieciu şi Fundata
Primarul comunei Moieciu, Mircea Manea, a declarat că din cauza stării proaste a drumului. „Nimeni nu este dispus să îşi rupă maşina pe un drum impracticabil. Se circulă greu, uneori pe o singură bandă, şi aceea degradată. Nu înţeleg de ce au fost oprite lucrările”, a declarat Manea. Acesta a reclamat şi faptul că la ieşirea din Moieciu spre Fundata corpul drumului este afectat din cauza infiltraţiilor de apă, astfel că se circulă numai pe o bandă.
În comuna Moieciu, DN 73 nu este în şantier, urmând a intra în modernizare abia după ce se vor termina lucrările la sistemul de canalizare.  
Pe de altă parte, primarul comunei Fundata, Marian Pâtea, a vorbit şi în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Bran-Moieciu-Fundata. „Anul trecut, după o şedinţă a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Braşov, între Moieciu şi Fundata au fost plombate 150 de gropi, dar acestea au reapărut anul acesta. De asemenea, între cele două localităţi sunt 10 alunecări de teren şi nu se face nimic pentru rezolvarea acestei probleme. Nici măcar nu s-a realizat o semnalizare corespunzătoare”, a declarat Pâtea. Acesta a precizat că pentru zona turistică Bran – Moieciu – Fundata şi Râşnov, starea deplorabilă a drumului îi alungă pe turişti.
Totodată, consilierul local din Bran, Cosmin Feroiu, a prezentat nemulţumirile brănenilor privind starea acestui drum: „Copiii din Bran trebuie să ajungă la liceele din Râşnov şi Braşov. Pleacă de acasă cu cel puţin o oră înainte. Pe DN 73 e un haos total. Sunt lucrări începute, se circulă pe o singură bandă sunt defecte, astfel că viaţa oamenilor este pusă în pericol”.
 
„Aceasta este problema reală: nu s-au făcut plăţi”

Tot în timpul conferinţei de presă, primarul Liviu Butnariu  a precizat că în această perioadă, CNAIR încearcă „arunce pisica” în curtea Primăriei Râşnov, instituţie căreia i se reproşează că nu a eliberat autorizaţii de construire pentru organizarea de şantier şi staţia de asfalt, motiv pentru care proiectul ar fi blocat.
„Am discutat cu directorul tehnic de la AZVI (liderul asocierii de firme care a obţinut contractul). Mi-a spus foarte clar că a avut o întâlnire cu cei de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru a se aproba lucrările efectuate, după care să se facă plăţile. Aceasta este problema reală: nu s-au făcut plăţi. Deocamdată nu o să vedeţi nici un muncitor care să lucreze. Nu este vorba de autorizaţii. Pentru acest proiect, Ministerul Transporturilor a eliberat o autorizaţie de construire în luna februarie a anului 2016, nu Primăria Râşnov, care nu are atribuţii în acest sens”.
Pe de altă parte, Liviu Butnariu a afirmat că nu poate realiza lucrările de trecere în subteran cablurile electrice de pe segmentul drum naţional care trece prin Râşnov: „Am trimis documentele necesare OCPI, pentru a face intabulările. Dosarul ne-a fost respins pentru că reţelele noastre se suprapun din punct de vedere cadastral cu DN 73 şi DN 73 A”.


CNAIR a ripostat cu un comunicat  
După declaraţiile de vineri, CNAIR a trimis ieri şi un comunicat de presă legat de proiectul de modernizare a DN 73. Reprezentanţii CNAIR susţin în continuare că autorizaţiile pentru organizarea de şantier şi staţia de asfaltare trebuie emise de Primăria Râşnov. Totodată, CNAIR precizat că „antreprenorul acestui proiect este Asocierea Azvi SA-SC Straco Grup SRL- Tractebel Engineering SA care a semnat contractul în anul 2011 pentru proiectul de modernizare a DN73. În acest context este falsă teza că nu există constructor şi nu înţelegem de ce primăria Râşnov blochează proiectul şi în plus lansează informaţii eronate”.

+6 -1

Comentarii

Costea Ion

2018-07-31 10:28:54


Adăugare. Știm cu toții, în acel CNAIR sunt numai asistați de bugetari pe niște salarii dolofane dar mai este un lucru neobservat de mulți: de ce nu spun primăriile așa „Turismul din localitățile noastre dă la bugetu statului suma uriașă de .... lei. Vrem ca o parte din acești bani să se întoarcă la noi sub formă de șosele trainice și de calitate”? De ce nu spun? Când dai ai și pretenția să primești, zic eu? Sau acest turism nu prea aduce bani la buget și atunci nici șoselele nu pot deveni o prioritate?

smaili

2018-07-31 08:23:08


Bahhhh... ii stricati concediul lui Horica, oameni rai ce sunteti, huooo!!!

Cristian

2018-07-31 05:24:55


Vorba multa saracia omului,pierdere de timp iar drumul ramane stricat o dovada crasa de neglijenta,neandeplinirea sarcinilor de serviciu este faptul ca termenul de finalizare este depasit si nici nu va fi gata.CNAIR un colos de bugetari care habar nu au pe ce lume traiesc ne fiind in stare sa realizeze ceva la termen,institutii familiale cu nepotisme daunatoare tarii.Iar noi platitori de taxe suferim consecintele nepasari bugetare.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie