Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 20:07

Comşa candidează la Primărie cu modelul RDG pentru Braşov: pe lângă oraşul istoric, unul nou, de secol XXI

Autor:

Publicat la 11 martie 2016

„Inima Braşovului este slăbită şi este nevoie de un şoc, de o schimbare”

Comşa candidează la Primărie cu modelul RDG pentru Braşov: pe lângă oraşul istoric, unul nou, de secol XXI

Foto: Cornel George Comşa, alături de soţie

Deputatul independent de Alba, Cornel George Comşa, căsătorit cu o braşoveancă, şi-a anunţat ieri candidatura pentru Primăria Braşov. La eveniment, au participat compozitorul Marius Moga, dar şi Steven Borncamp (cetăţean american) şi Monica Ardeleanu, reprezentanţi ai Green Building Council România, o asociaţie care se ocupă de realizarea unor proiecte sau politici publice privind construcţiile verzi.
Candidatul a precizat că s-a înscris în cursa pentru Primărie pentru că vede că „inima Braşovului este slăbită şi este nevoie de un şoc, de o schimbare în bine a oraşului. După anii ’90, când industria locală s-a prăbuşit, acum Braşovul trece prin cea de-a doua dramă, plecarea tinerilor, iar ca primar îmi propun să limitez acest exod. Tinerii şi investitorii sunt pilonii pe care îmi voi axa campania electorală”, a declarat Comşa.
Proaspătul înscris în cursa pentru Primărie a precizat că va candida independent şi nu se teme de nici un contracandidat: „Eu trebuie să demonstrez că pot fi mai bun decât actualul primar al oraşului. Lupta mea este cu George Scripcaru, cu performanţele realizate de el până acum”.
Strategia electorală a independentului va fi construită în jurul ideii „Braşovul ca familie”, iar Comşa a precizat că se referă la o familie „în care fiecare membru contribuie şi beneficiază de anumite avantaje”.

După modelul Germaniei de Est
Concret, proiectul electoral al lui Comşa prevede realizarea unui nou oraş, după modelul metropolelor din Germania de Est. „După căderea Zidului Berlinului, în fosta RDG, pentru a readuce la viaţă vechile oraşe, s-au construit altele noi lângă ele. Cred că acest model poate fi aplicat cu succes şi în ţara noastră. Braşovul are potenţial din acest punct de vedere, iar pe lângă oraşul istoric putem avea unul nou, de secol XXI. Preocuparea pentru acest nou «Smart city al Braşovului» este dublată de cea pentru oraşul vechi (actual), care trebuie consolidat, întreţinut şi înfrumuseţat pentru a putea susţine prestigiul şi calitatea brandului turistic”, a declarat candidatul.
În esenţă, Cornel Comşa susţine că infrastructura, investiţiile şi educaţia sunt principalii piloni care pot consolida oraşul, cu efecte benefice pentru toate categoriile sociale. În viziunea lui, primarul şi instituţiile administraţiei locale sunt cele care trebuie să joace un rol de intermediar între nevoile investitorilor străini sau români şi necesităţile de dezvoltare ale oraşului, prin oamenii săi. (R.C.)

Cum văd susţinătorii lui Comşa „oraşul viitorului”

„Muzica, arta şi tinerii ar trebui să aibă o şansă”
„Un primar trebuie să facă mai mult decât administraţie publică. Trebuie să fie un vizionar. Şi eu, şi Comşa suntem plecaţi din Alba, am umblat în lume şi am văzut ce se întâmplă pe acolo. Muzica, arta şi tinerii ar trebui să aibă o şansă, iar ideile ar trebui dezvoltate, pentru că se pot vinde cu uşurinţă de aici”
– Marius Moga (foto stânga, alături de Comşa), compozitor.



„Într-un astfel de proiect trebuie să se implice toţi actorii”
„Există multe definiţii ale clădirilor verzi. Impactul unei astfel de clădiri asupra mediului ar trebui să fie similar celui produs de o floare. Pentru a putea menţine resursa umană în România, şi implicit în Braşov, avem nevoie de clădiri verzi, prietenoase cu oamenii şi cu mediul. Într-un astfel de proiect trebuie să se implice toţi actorii, de la Guvern, la autorităţi locale, investituri sau cetăţeni. Am acceptat cu plăcere invitaţia domnului Comşa de a sprijini viziunea de dezvoltare pe care un nou tip de primar ar putea-o oferi unui oraş cu potenţialul Braşovului”
- Steven Borncamp, reprezentant Green Building Council România.

„Primele recomandări şi soluţii de finanţare pot fi aplicate şi în Braşov”
„O renovare sustenabilă a unei clădiri constă în consolidare, eficientizare termică şi energetică. Cu sprijinul unor instituţii internaţionale - Uniunea Europeană, Organizaţia Naţiunilor Unite - al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, al Ministerului Mediului, al Parlamentului şi al unor autorităţi locale, Green City Council  este în faza de elaborare a unui regulament clar în ceea ce priveşte renovarea clădirilor vechi şi a celor de patrimoniu. Începând cu luna iunie, deci odată cu mandatul noului primar al Braşovului, primele recomandări şi soluţii de finanţare pot fi aplicate şi în Braşov. Este cunoscut faptul că majoritatea proprietarilor din clădirile vechi nu îşi permit costurile renovării sustenabile a acestora, prin urmare noul program de renovare va putea aduce în fiecare an zeci de clădiri de la un stadiu de degradare avansat din nou la viaţă”
-  Monica Ardeleanu, doctor în economia mediului.

+1 -0

Comentarii

rammstein

2016-03-11 08:02:08


poate motuganul asta sa readuca orasul unde-i locul!!...oricum cei din alba ,din apuseni sunt oameni dintr-o bucata....s-ar putea chiar asta sa fie norocul nostru !!!...sa scapam de banditii astia din IASOV ..mafia portocalie sau mafia rosie .....sa-ti ajute DUMNEZEU ! sa faci ce-ti propui....!!!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie