Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7214 - 25 mai 18:23

Consultanţii BERD au început să pregătească studiul de fezabilitate pentru noul spital al Braşovului

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 08 noiembrie 2019

Firmele care se ocupă de realizarea documentaţiei au o experienţă de 40 de ani în pregătirea unor astfel de proiecte

Consultanţii BERD au început să pregătească studiul de fezabilitate pentru noul spital al Braşovului

Ieri, în sala de şedinţe a Consiliului Local Braşov a avut loc prima întâlnire cu consorţiul de firme desemnat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) să elaboreze studiul de fezabilitate şi documentaţia necesară realizării parteneriatului public-privat (PPP) pentru construirea Spitalului Regional Braşov. Consorţiul a fost selectat de BERD este format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP şi Clifford Chance Badea SPRL.
În timpul discuţiilor de ieri a fost prezentat studiului de prefezabilitate realizat în prima etapă a proiectului, au fost prezentate ţintele cheie, viziunea consultanţilor despre spital, stabilirea paşilor următori (planificarea următoarelor etape/întâlniri de lucru), ateliere, studii de caz şi aspecte utile observate în urma implementării unor proiecte similare, abordarea globală Parteneriatului Public Privat în sistemul de sănătate. De asemenea, au fost amintite riscurile posibile şi gestionarea acestora. Nu în ultimul rând, au fost prezentate  şi cele mai bune practici internaţionale de achiziţie a spitalelor etc.

Care sunt paşii următori
Firmele selectate de BERD au experienţă în domeniu, oferind până acum consultanţă pentru construcţia a 40 de spitale prin PPP, în toată lumea. „În acest proiect suntem la început de drum, însă foarte multe lucruri au fost deja făcute de către Primărie şi celelalte părţi implicate, începând cu transferul terenului, studiul de prefezabilitate, aşa că proiectul nu se află chiar la început. Va trebui să elaborăm studiul de fezabilitate, ce urmează a fi aprobat de Consiliul Local Braşov. Apoi vom putea lansa competiţia pentru parteneriatul public-privat, în vederea selectării partenerului care va obţine cel mai bun raport calitate-preţ pentru Braşov. După ce va fi selectat câştigătorul licitaţiei, acesta va finanţa construcţia acestui spital, iar noi vom fi alături de municipalitate până la încheierea contractului de parteneriat public-privat, în conformitate cu legea românească. După semnarea contractului vom ajuta oraşul să demareze efectiv proiectul şi să îl monitorizeze”, a explicat Jan Brazda, consultant în cadrul PWC, liderul de proiect pentru Spitalul Regional Braşov.„ Proiectul trebuie pregătit pe baze solide”
Prezentă la şedinţă, Venera Vlad, directorul Departamentului de Infrastructură Municipală şi de Mediu, BERD, a amintit faptul că pentru a se ajunge în acest stadiu al proiectului autorităţile locale, împreună cu parlamentarii braşoveni şi cu miniştrii din Guvernul României, au făcut paşi foarte importanţi pentru a asigura emiterea actelor normative necesare pentru spitalul regional. De asemenea, ea a ţinut să precizeze că „activitatea de consultanţă pentru pregătirea proiectului va fi subiectul de dezbateri pentru următoarea perioadă. Termenul necesar pentru realizarea acestei investiţii părea lung, dar din perspectiva pregătirii unui proiect solid, care va însemna furnizarea de servicii de calitate pentru populaţia din regiune pentru următorii 40-50 de ani, această perioadă nu este deloc mare, dacă ne gândim că include şi licitaţia pentru alegerea partenerului privat, şi încheierea contractului cu acesta, şi perioade de pregătire a personalului, avize. Proiectul trebuie pregătit pe baze solide, trebuie amendată legislaţia astfel încât spitalele regionale să poată funcţiona corect, nu numai acest spital, ci toate spitalele regionale, indiferent de sursa finanţării”.
Pe de altă parte, primarul Braşovului, George Scripcaru a declarat că la întâlnire au fost prezente persoane cu experienţă în parteneriate de tip public-privat, reprezentanţi ai unor instituţii sau consorţii internaţionale cu expertiză în identificarea resurselor financiare, experţi în domeniul medical, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, municipiul Braşov, Consiliul Judeţean, fostul ministru al fondurilor europene, BERD. „Am invitat şi reprezentanţi ai unor instituţii de învăţământ - decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii Transilvania,  structuri asociative medicale, foşti sau actuali parlamentari, miniştri care s-au implicat în acest proiect. Este bine că am ajuns în această fază, suntem în grafic din acest punct de vedere, vor fi multe discuţii şi multe analize de făcut în următoarea perioadă. Important este să parcurgem toţi paşii pe care ni i-am stabilit împreună cu partenerii noştri şi să avem la Braşov un spital regional care să funcţioneze eficient, la standardele medicale internaţionale, care să fie un model şi pentru alte instituţii de acest fel din ţară”, a afirmat George Scripcaru.
Reamintim că la începutul acestui an Primăria Braşov şi BERD au semnat acordul de asistenţă tehnică pentru construcţia Spitalului Regional Braşov, în valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinanţarea municipiului este de 250.000 de euro. Tot atunci, primăria a semnat un contract de realizare a unui studiu de prefezabilitate, care a fost realizat şi care stabileşte principalele linii care vor sta la baza acestui proiect.

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional