Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 08:52

Cooperare mai strânsă între România şi Bulgaria

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 30 iunie 2017

Valoarea totală a schimburilor comerciale dintre cele două ţări s-a apropiat în anul 2016 de 4 miliarde de euro, iar în cadrul formului bilateral româno – bulgar desfăşurat ieri, preşedintele României a subliniat faptul că este necesară dezvoltarea infrastructurii pentru a facilita cooperarea regională şi prosperitatea economică a ambelor ţări

Cooperare mai strânsă între România şi Bulgaria

Relaţionările internaţionale dintre România şi Bulgaria continuă şi s-au materializat ieri prin organizarea unui forum economic bilateral la Bucureşti, sub directa conducere a preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a omologului său, Rumen Radev. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre evoluţia relaţiilor comerciale dintre România şi Bulgaria, dar şi despre îmbunătăţirile care ar trebui făcute în acest domeniu. La acest forum au participat 100 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din cele două ţări, dar şi persoane implicate în dezvoltarea relaţiilor economice şi culturale dintre cele două ţări.

Schimburi comerciale în creştere
Acesta a subliniat faptul că valoarea totală a schimburilor comerciale dintre cele două ţări s-a apropiat în anul 2016 de 4 miliarde de euro, după ce în ultimii 3 ani a înregistrat o creştere medie anuală de peste 7%. „În continuarea acestui trend pozitiv, în primele luni ale anului curent schimburile comerciale au crescut cu aproape 12% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce creează aşteptări ca anul 2017 să consemneze un nou record”, a explicat preşedintele României, care a adăugat că aceste evoluţii pozitive trebuie susţinute „prin identificarea de noi oportunităţi economice” care să apropie şi mai mult cele două state, „prin cooperări în domenii de vârf, cât mai inovatoare”.

Proiecte comune pe turism
Iohannis a subliniat importanţa atragerii de investiţii bulgare în România şi stimularea firmelor româneşti interesate să investească în Bulgaria. El a mai spus că un interes deosebit pot să prezinte turismul, construcţiile, dar şi sectorul metalurgiei şi subansamblelor pentru industria auto. „În acelaşi timp, economia Bulgariei ar putea profita de performanţele sectorului IT&C din România, prin parteneriate de afaceri în planul producţiei”, a completat şeful statului.
Acesta a vorbit şi despre colaborarea în domeniul turismului amintind că, în prezent, circa un milion de turişti români vizitează anual Bulgaria şi aproape jumătate de milion de turişti bulgari vizitează România. „Ne dorim să extindem această dimensiune prin proiecte comune, inclusiv privind turismul cultural şi proiecte destinate pieţelor terţe, din zone mai îndepărtate geografic”, a punctat Iohannis.
Preşedintele României a mai punctat faptul că în vederea dezvoltării cooperării regionale este necesară o infrastructură care să faciliteze circulaţia mărfurilor atât pe plan rutier, cât şi pe plan feroviar şi fluvial.
„În acest sens, autorităţile din ambele state trebuie să identifice soluţii concrete de fluidizare a traficului prin punctele de frontieră”, a precizat Iohannis. Și preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a subliniat, în cadrul aceluiaşi eveniment, că între cele două ţări există un mare fluviu european care nu trebuie să le separe, ci să le unească.
În final, şeful statului a subliniat că „mediul de afaceri din ţările noastre are nevoie de un cadru legislativ eficient, clar şi adaptat spaţiului economic în care îşi desfăşoară activitatea. Statul de drept nu înseamnă doar respectarea strictă a legii, ci şi o stare de spirit, instituţii puternice, legi stabile şi predictibile, toleranţă zero faţă de corupţie. Numai aşa putem susţine în mod durabil investiţiile, antreprenoriatul şi economia de piaţă”.

Înfrăţiri cu fraţii bulgari
Braşovul a fost reprezentat la acest forum bilateral de către preşedintele Casei de Comerţi Balcanice, prof dr. Liviu Pandele, care a susţinut înfrăţirea unor localităţi din judeţul Braşov cu localităţi din Bulgaria, după ce s-a materializat deja înfrăţirea oraşului de la poalele Tâmpei cu Burgasul, cele oduă comunităţi urmând să coopereze pentru dezvoltarea relaţiilor economice. Astfel, prof. dr. Liviu Pandele  a susţinut şi propus atât înfrăţirea a două sectoare ale Bucureştiului cu două sectoare din Sofia, dar şi înfrăţirea municipiului Făgăraş cu municipiul Vidin şi înfrăţirea comunei Cristian cu localitatea bulgară Vărşeţ. Totodată, a fost susţinută şi punerea bazelor unei colaborări între Mănăstirea de la Cristian şi Klisurschi Manastir de lângă Vărşeţ, susţinute de comunităţile din Cristian şi Vârşeţ, astfel ca în fiecare an un număr de 50 de copii să vină într-o tabără spirituală şi educaţională în cele localităţi, proiect la realizarea căruia Mitropolitul Ardealului ţine foarte mult.
Nu în ultimul rând, în perioada 5 – 8 octombrie va avea loc un nou forum economic bilateral, la Vidin.

 

+ cei doi presedinti:   Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, la prima sa vizită oficială în România.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie