Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 00:57

Cu jalba la Comisia Europeană

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 17 noiembrie 2016

Primarii din microregiunea Bran – Moieciu - Fundata vor merge la Bruxelles pentru a încerca să obţină fonduri europene pentru dezvoltarea zonei

Cu jalba la Comisia Europeană

Primarii din Fundata, Moieciu şi Bran, comune care au constituit o asociaţie de dezvoltare comunitară în vederea dezvoltării acestei zone, au anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că vor merge în perioada următoare la Bruxelles, pentru a încerca să obţină bani europeni necesari realizării unor investiţii. Anunţul a fost făcut după ce reprezentanţii asociaţiei amintite au făcut mai multe demersuri la Guvernul României, însă răspunsurile primite au fost negative. Scopul lor este ca cele trei localităţi să fie incluse în mecanismul de finanţare ITI (Iniţiativă Teritorială Integrată), la fel cum s-a întâmplat cu Delta Dunării. Această schemă de finanţare beneficiază de un buget separat, iar proiectele nu mai sunt incluse într-o competiţie.

Doar felicitări de la Ministerul Dezvoltării Regionale
Cele trei comune s-au asociat în urmă cu mai mulţi ani, iar în 2012 au şi elaborat un Plan de Dezvoltare Integrată a Zonei. „Am făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării Regionale, solicitând finanţare pentru implementarea proiectelor. Ni s-a răspuns că Valea Jiului sau Roşia Montană sunt mai importante, din cauza problemelor socio-economice”, a declarat primarul comunei Bran, Rareş Rădăcină.
Interpelări la ministere a făcut şi deputatul braşovean Gheorghe Ialomiţianu, care a declarat că „în urma acestor demersuri, concluzia mea este că documentele s-au plimbat de la un minister la altul. Am transmis o interpelare la Ministerul Economiei, care a spus că a transmis documentaţia la Ministerul Dezvoltării Regionale, iar acest lucru se întâmpla în anul 2013. Cei de la Ministerul Dezvoltării Regionale au felicitat microregiunea Bran – Moieciu – Fundata, dar, din 2013, sprijinul acordat a fost zero. Au spus că această zonă este importantă, că ne sprijină, dar când vine vorba de bani răspunsul lor a fost: nu se poate”, a declarat Ialomiţianu.

Ce investiţii şi-ar dori primarii
În situaţia în care microregiunea Bran-Moieciu-Fundata ar fi inclusă în mecanismul ITI, în cele trei localităţi s-au putea realiza investiţii de mare anvergură, ce nu ar putea fi implementate doar cu fonduri de la bugetele locale.
Primarii celor trei comune spun că au nevoie urgentă de fonduri, având în vedere că bugetele lor sunt relativ mici (600.000 de lei la Moieciu şi 900.000 de lei la Bran), iar infrastructura lor este la pământ.
De exemplu, primarul comunei Bran, Rareş Rădăcină, a afirmat că principala problemă a acestei localităţi este infrastructura rutieră. „Branul are nevoie de o ocolitoare. De asemenea, avem mari probleme din cauza numărului prea mic de locuri de parcare. Anual, la Bran ajung aproape un milion de turişti, ia în localitate sunt trei parcări, cu o capacitate totală de 300 de locuri”, a declarat Rădăcină.
Pe de altă parte, primarul comunei Moieciu, Mircea Manea, a declarat că o problemă întregii microregiuni este reţeaua de apă şi canalizare. „Este nevoie de un proiect care să fie implementat la nivelul acestei microregiuni”, a explicat Manea.
Totodată, primarul comunei Fundata, Marian Pâtea, care este şi preşedinte al Asociaţiei Bran – Moieciu - Fundata a amintit că Planul de Dezvoltare Integrată a fost realizat în parteneriat cu Facultatea de Amenajarea Teritoriului din cadrul Universităţii din Viena, iar în acest document sunt prevăzute multe propuneri de investiţii ce vizează atât modernizarea infrastructurii, dar şi proiecte ce vizează domeniul social.

DN 73, o veche problemă
Una dintre cele mai mari probleme ridicate de primarii din cele trei comune a fost şi starea DN 73, care este într-o stare deplorabilă. De altfel, prezent la conferinţa de presă, despre acest subiect a vorbit şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, care a afirmat că de 12 ani a încercat convingă autorităţile naţionale să rezolve problema acestui drum. „Am făcut adrese, am dat autorizaţiile de construire pentru lucrări, dar, din păcate, şi acum suntem în situaţia de a spune că starea drumului nu ne avantajează deloc”, a declarat Veştea. „Auzim că anul viitor se doreşte reabilitarea DN 73, dar acelaşi lucru îl auzim în fiecare an”, a adăugat şi primarul Moieciului, Mircea Manea.

„Este şi obligaţia statului să se întoarcă cu investiţii”
Potrivit primarului comunei Fundata, Marian Pâtea, la nivelul regiunii Centru, cele trei localităţi concentrează 90% din turismul rural şi 25% din turismul clasic. „La nivel naţional, microregiunea Bran - Moieciu - Fundata are o pondere de 17% în ceea ce priveşte turismul rural şi de 5% din turismul românesc”, a spus acesta.
De altfel, preşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că această zonă a contribuit cu sume considerabile la bugetul de stat în urma activităţilor din domeniul turistic. „În aceste condiţii, este şi obligaţia statului să se întoarcă cu investiţii în această zonă. Noi am sprijinit această zonă, ultimul exemplu în acest sens fiind asfaltarea drumului de la Şirnea”, a mai declarat Adrian Veştea. Pe de altă parte, reprezentantul administraţiei judeţene a afirmat că speră ca tot acest demers privind dezvoltarea microregiunii Bran – Moieciu - Fundata „să nu fie doar o abordare de moment, ci una care să ducă la rezultate pe termen lung”.
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie