Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7268 - 12 aug 15:08

Cu tălpile goale pe drum

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 11 martie 2015

Flashmob la Spitalul Tractorul, în memoria Ioanei Caloian

Cu tălpile goale pe drum
În faţa Pavilionului Tractorul al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a fost organizat ieri flashmob-ul cu numele „Cu tălpile goale pe drum”, pentru cea care a fost Ioana Caloian, bătrâna de 82 de ani moartă de frig pe un câmp după ce a fost lăsată să plece în pijamale din spital. Acţiunea a fost organizată de către Crina Coliban, nepoata bătrânei, şi s-a bucurat de prezenţa a 50 de persoane care au aprins lumânări şi au pus flori la intrarea în unitatea sanitară. Oameni obişnuiţi sau care au cunoscut-o pe bătrâna de 82 de ani au răspuns apelului lansat de Crina Coliban luni seară, pe Facebook, prin anunţa că va merge, marţi, la ora 09.00, la Spitalul Tractorul, ca să aprindă o lumânare pentru bunica ei. „Mâine (marţi - n.r) o să plecăm cu ea spre Brăila, acolo unde le-a cerut taximetriştilor să o ducă. Am nevoie să veniţi mâine lângă mine, ca să reuşesc să aprind o lumânare pe care nu reuşesc să o aprind singură”, a scris tânăra.
 
50 de oameni au răspuns apelului lansat de Crina Caloian, nepoata Ioanei Caloian.
 
„Am primit sute de mesaje de la oameni care spun că au întâmpinat aceleaşi probleme şi mă roagă să nu las lucrurile aşa. Nu acuz pe nimeni, nu cred că cineva este vinovat, dar se vede că lucrurile nu au fost corecte din punct de vedere spitalicesc şi medical. Voi merge mai departe şi am încredere că lucrurile vor fi rezolvate corect din punct de vedere legal şi medical. Bunica mea a fost lăsată să plece din spital cu o mână plină de sânge, cu picioarele goale şi cu o păturică pe ea”, ne-a spus ieri Crina Caloian. Ea crede că doctoriţa Veronica Grigore de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, cea care făcea de gardă în locul altui medic, dr. Eva Ionel, „a vrut să scape” de bătrână (externată în jurul orei 7.00), care îi era un pacient în plus înainte de a-şi încheia garda, la ora 08.00.
 
Acces interzis în spital
În timpul evenimentului de ieri nu s-a putut intra în spital. Agenţii de pază au încercat să îi oprească pe braşoveni să aprindă lumânări lângă intrarea în spital, spunându-le să meargă „la biserică”, potrivit Mediafax, pe motiv că îi încurcă pe pacienţii care vin la spital. Au renunţat însă să mai insiste, luând în schimb o coadă de mătură din lemn, pe care intenţionau să o folosească pentru a bloca uşa în cazul în care jurnaliştii ar fi forţat intrarea în spital. Singura care a fost lăsată să intre în spital, după insistenţe, a fost nepoata bătrânei. După aproximativ 20 de minute, aceasta a ieşit din spital şi le-a spus jurnaliştilor că nu a vrut nimeni să vorbească cu ea şi că toată lumea a alungat-o. „Au încercat să mă scoată din spital. Am vrut să mă văd cu infirmiera să-mi spună dacă i-a zis ceva bunica mea înainte să îi dea drumul în lume. Şi nu se poate vorbi cu nimeni. Toată lumea e agresivă, mă scot toţi afară. Nu dau niciun fel de detalii, doar mă gonesc”, a afirmat ea.
 
„Credeam că se vor implica alţi oameni”
La eveniment a participat şi o braşoveancă ce a văzut-o pe bătrână imediat după ieşirea din spital şi care a descris-o „curată, mergând pe trotuar şi având legate de mână rezultatele analizelor. Mergea drept şi nu lăsa impresia că ar fi senilă. Am remuşcări că nu am făcut nimic, însă mă grăbeam şi credeam că se vor implica alţi oameni. După ce am aflat de la televizor de dispariţia ei, am sunat la 112, pentru a spune ce ştiu. Mi s-a făcut legătura cu un poliţist care a spus că nu are timp de aşa ceva şi mi-a spus să sun la Criminalistică”, a explicat femeia, Eugenia Chirilă.
 
Medicul a fost indiferent. Dar… zecile de oameni pe lângă care bătrâna a trecut?
Odată ieşită pe poarta spitalului, cu siguranţă, pe bătrână au văzut-o şi alţi oameni, poate zeci la număr. Nimeni nu a încercat să afle însă mai multe despre o femeie care mergea pe stradă îmbrăcată în pijamale şi acoperită cu o pătură, lucru care ridică alte semne de întrebare şi despre indiferenţa oamenilor de rând, nu doar a „sistemului”, atât de hulit în aceste zile. „Cred că fiecare dintre noi avem nevoie să ne gândim bine la ce s-a întâmplat şi să facem în aşa fel încât să nu se mai întâmple, iar sistemul sanitar ar trebui să se simtă zguduit, măcar la nivel de individ, dacă sistemul în sine nu reacţionează. Măcar indivizii din sistem, pentru că ei alcătuiesc sistemul. Sistemul nu este un lucru abstract, ci este făcut din oameni. Şi fiecare dintre ei pune o pietricică la ceea ce s-a întâmplat, chiar dacă nu au fost direct implicaţi. Eu mă simt afectată, chiar dacă nu am fost direct implicată şi m-am gândit de 50 de ori ce aş fi făcut dacă vedeam o bătrânică mergând în papuci iarna pe stradă şi cred că toţi ar trebui să ne gândim la asta: câţi dintre noi ar fi reacţionat, câţi am fi întrebat-o de unde e şi pe cine caută”, a spus pentru Mediafax Mihaela Calotă, care a venit să aprindă o lumânare pentru bătrâna moartă de frig pe câmp.
 
Flori şi lumânări la spital pentru bătrâna trimisă acasă în pijamale şi găsită moartă pe câmp
 
Bătrâna va fi înmormântată astăzi
Ioana Caloian, în vârstă de 82 de ani, a fost adusă cu Ambulanţa sâmbătă la ora 6.00, la Spitalul Tractorul, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, pentru a i se face o serie de investigaţii la secţia Urologie. În timp ce fiica bătrânei a plecat din spital pentru a-i aduce nişte haine, medicul de gardă a lăsat-o să plece sub semnătură, o oră mai târziu, cu toate că femeia se afla în pijama şi papuci de casă. Când fiica s-a întors la spital a aflat cu surprindere că bătrâna, care avea tulburări de memorie şi nu ştia adresa familiei, a fost externată. Familia a început căutările fiind anunţată Poliţia, iar o fotografie cu semnalmentele bătrânei a fost postată pe Facebook. Trupul bătrânei pe care nu erau semne de violenţă a fost găsit duminică, în jurul orei 17.30, pe un câmp de la marginea Braşovului, în zona Rulmentul. Bătrâna de 82 de ani, Ioana Caloian, va fi înmormântată miercuri, la Brăila, în localitatea unde s-a născut şi unde îşi dorea să ajungă în momentul în care a plecat din spital.
+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional