Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 20:11

Cum a trecut Braşovul de patru zile de „Cod galben”

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 09 ianuarie 2017

De ieri seară, au fost închise trei drumuri judeţene. În cartierele din Braşov… zăpada este mutată dintr-un loc în altul. Pentru astăzi se anunţă –24 de grade Celsius!

Cum a trecut Braşovul de patru zile 
de „Cod galben”

Ninsorile şi gerul din 6 – 8 ianuarie 2016 au fost ţinute sub control de autorităţile braşovene, până aseară, când viscolul s-a făcut simţit şi la Braşov. Astfel, duminică seară, potrivit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, din cauza viscolului, au fost închise primele două drumuri în judeţ, respectiv DJ 112A (Codlea – Vulcan) şi DJ 112D (Cărpiniş - Prejmer), ulterior şi al treilea, drumul comunal 61 Holbav – Vulcan. Decizia a fost luată la recomandarea Poliţiei Rutiere, a anunţat prefectul Braşovului, Ciprian Băncilă, cauza închiderii celor două artere fiind viscolul şi vizibilitatea foarte redusă. „Pentru ambele artere, în special pentru cea dintre Prejmer şi Cărpiniş, sunt trasee alternative. În teren au mers echipajele de intervenţie, iar dacă vremea va permite, traficul va fi redeschis”, a declarat Băncilă.
Prefectul a mai declarat că încă de joi seara s-au luat măsuri pentru ca codul galben de viscol şi ninsori să nu creeze „surprize neplăcute”, fiind întrunită o primă şedinţă a Comandamentului de iarnă. El a precizat că s-a deplasat de mai multe ori în teritoriu împreună cu şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Stelian Rechiţean, pentru a se asigura că situaţia este sub control, iar sâmbătă seara a fost o nouă şedinţă a Comandamentului de iarnă. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai afirmat că a avut discuţii cu şi directorul SC RATBV SA, pentru a se asigura că mijloacele de transport în comun vor circula corespunzător.

„De-a şoarecele şi pisica” în cartierele Braşovului
În ceea ce priveşte drumurile din municipiul Braşov, în primă fază, cele două firme care se ocupă de deszăpezire, Vectra şi Eurostrada, au intervenit pe drumurile principale şi, parţial, pe cele din cartiere. „Începând de vineri dimineaţa, am intervenit cu 10 utilaje cu lamă şi cu răspânditoare de sare şi am împrăştiat pe străzi aproximativ 300 de tone de material antiderapant.  Acţionăm 24 din 24 de ore şi sperăm să se oprească ninsoarea, astfel încât să putem intra şi pe străzile secundare”, a declarat ieri Simion Chirilă, reprezentantul Eurostrada, una dintre firmele care asigură deszăpezirea. Totodată el a reamintit faptul că, în special în cartiere, activitatea de deszăpezire este îngreunată din cauza maşinilor parcate pe marginea drumului. „Când ajungem în astfel de zone, ne mai oprim, mai comunicăm cu oamenii. Deja, astfel de situaţii nu mai reprezintă o noutate”, a explicat Chirilă. Acesta ne-a declarat ieri că au fost începute şi lucrările de deszăpezire către unităţile şcolare.
Cealaltă firmă de deszăpezire, Vectra, a intervenit cu 23 de utilaje, iar pe străzi s-au răspândit aproximativ 420 de tone de material antiderapant, de vineri dimineaţa până duminică. Potrivit reprezentanţilor firmei, după ce au fost terminat pe străzile principale, pe cele pe care circulă mijloacele de transport în comun şi pe străzile pe care sunt unităţi medicale, utilajele au început să intre şi pe arterele secundare, în special pe cele care asigură accesul către unităţile şcolare. Totodată, reprezentanţii firmei Vectra au precizat că a fost curăţat şi Drumul Poienii, iar problemele în trafic au fost cauzate de fluxul mare de vehicule ce mergeau spre staţiune.
Şi reprezentanţii acestei firme au reclamat faptul că utilajele de deszăpezire sunt de multe ori blocate de maşinile lăsate pe marginea drumului. „Apar situaţii în care utilajul intră doar pe capătul străzii şi nu poate trece mai departe pentru că pe marginea drumului este parcată câte o maşină”, a declarat un reprezentant al firmei Vectra.
De asemenea, acesta a precizat că apar probleme şi din cauza zăpezii aruncate de locatari în stradă: „De exemplu, în Şchei, avem 4 – 5 utilaje mici, care pot intra şi pe străzile înguste. Seara au ieşit pe teren, au curăţat străzile «la negru», după care mai mulţi locatari din zonă au scos zăpada din curte şi au aruncat-o pe drum. Bineînţeles că au apărut comentarii că nu ne facem treaba. Probleme avem  şi în celelalte cartiere din Braşov, unde, de multe zăpada din parcările rezidenţiale este aruncată pe stradă. Practic, aproape în tot oraşul este un joc «de-a şoarecele şi pisica»”.

Monitorizaţi de prefect şi şefii ISU, în judeţ
Pentru a nu exista blocaje, începând din noaptea de joi spre vineri, echipajele de deszăpezire au acţionat şi pe drumurile din judeţ. „Au acţionat 44 de utilaje până vineri dimineaţa, la ora 04.00. De atunci sunt pe teren, pe toate arterele naţionale, 52 de utilaje cu plug. Mai sunt încă 20 la nivel judeţean, 6 încărcătoare. Oamenii îşi fac datoria, dar trebuie să atragem atenţia tuturor conducătorilor să circule cu prudenţă, cu precauţie”, a atenţionat prefectul Ciprian Băncilă, care, însoţit de şefii ISU şi cei de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, s-a deplasat în judeţ pentru a se asigura că nu sunt probleme.
Mai greu s-a circulat pe drumul care leagă Braşovul de Feldioara şi pe drumul naţional Prejmer - Teliu, din cauza restricţiilor de circulaţie din zona Buzău, unde autorităţile au interzis accesul tuturor autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone.
Prefectul spune că firmele care se ocupă cu deszăpezirea drumurilor judeţene au stocuri suficiente de material antiderapant.

Duminică, zi aglomerată
Potrivit datelor oferite de Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, duminică, traficul pe DN1, pe Valea Prahovei, a fost unul intens, mai ales pe sensul de mers către Bucureşti, cu o coloană de la intrarea în Predeal până în Buşteni, dar şi pe DN73A Râşnov - Predeal, la intersecţia cu DN1. De asemenea, s-a circulat greu pe DN1A Săcele - Cheia - Ploieşti, în zona Babarunca - Cheia, în condiţii de iarnă şi vizibilitate redusă, stratul de zăpadă de pe carosabil (care măsoară, pe alocuri, 2-4 cm) fiind îngheţat.

A 5-a zi de Cod Galben pentru Braşov
Braşovul e sub cod galben începând de joi seara, de la ora 20.00, avertizări ANM reactualizate zilnic. Pentru întreaga ţară este valabilă şi astăzi, până la ora 21.00, o avertizare meteo „codul galben” de ger. Potrivit meteorologilor, pentru astăzi, la Braşov sunt estimate temperaturi minime de –24 de grade Celsius, iar maxima nu va trece de minus 14 grade Celsius. Vremea geroasă va persista şi pe parcursul acestei săptămâni, precizează Administraţia Naţională de Meteorologie.
Totodată, în a doua parte a zilei de ieri şi în cursul nopţii, în judeţul Braşov a fost valabilă o atenţionare meteorologică privind intensificări ale vântului, zăpadă spulberată şi troienită.
 


 

+0 -0

Comentarii

CityZen

2017-01-09 16:08:14


DanaBv cica pe Grivitei are drum nu stiu ce sef de la militie (un fel de Oprea, dar mai mic). Discutau unii pe forum cand erau vizati politaii ce stateau in statia RAT de pe Grivitei si ardeau gazul de pomana cu scuza ca nu lasau pe nimeni sa opreasca pe Grivitei (ca sa nu il deranjeze pe militanu'-sef pe traseu).

DanaBv

2017-01-09 10:03:01


Tot respectul pentru dl prefect Bancila care se vede ca-si da silinta. In ce priveste firmele Vectra si Autostrada, poate vor face o vizita de lucru si in Noua, care e sub nameti nederanjati de nimeni, asta in timp ce pe bd Grivitei autoutilajele de deszapezire au trecut si de cate 2 ori pe zi desi nu era necesar.

CityZen

2017-01-09 09:55:40


Nu mai aruncati zapada pe strazi. Puneti cazane pe aragaz topiti-o si la canal cu apa rezultata. Se poate asa ceva? Oricum nu este nici o problema ca dupa ce trece utilajul de dezapezire pe cate o strada mai mica face niste parapeti paralel cu trotuarul de trebuie sa treci cu scara. Firmei de dezapezire i se permite orice prostie.

cristian

2017-01-09 05:18:50


Sigur iarna se circula mai greu si cu prudenta cei de la dezapeziri au actionat destul de bine eu referindu-ma la dn.13 pe care am circulat ieri Cristian-Apata-Cristian o cauza a influientei depuneri de zapada pe soselele este lipsa gardurilor parazapezi care nu sint sau nu au fost montate probabil ca administratori drumurilor vor explica aceasta lipsa.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie