Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:42

Cum s-a văzut Braşovul în 2016 din biroul prefectului

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 19 ianuarie 2017

Cum s-a văzut Braşovul în 2016 din biroul prefectului

Prefectul Judeţului Braşov, Ciprian Băncilă, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, un scurt bilanţ al instituţiei pentru anul 2016.

Prima instituţie din ţară cu site „vizibil” nevăzătorilor
Unul dintre proiectele de care s-a declarat mândru este cel al site-ului Prefecturii, singurul din ţară care poate fi accesat şi de persoanele cu deficienţe de vedere, pe care l-a catalogat drept un „proiect de suflet”. De altfel, reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că a avut parte de „un feed - back pozitiv” în ceea ce priveşte noul site şi le-a recomandat celorlalte instituţii să urmeze exemplul Prefecturii. „A fost o premieră la nivel naţional în instituţiile Prefectului. Fiecare meniu este dublat de o funcţie auditivă, care le permite şi cetăţenilor cu probleme vizuale să acceseze platforma on - line a instituţiei”, a precizat Băncilă.

S-au „civilizat” cozile
Totodată, el a amintit şi de sistemul informatic de ticketing implementat la două servicii din subordinea Prefecturii, respectiv Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor: „Implementarea sistemului a adus beneficii mari cetăţenilor, care nu vor mai sta la cozi interminabile, iar activitatea celor două instituţii s-a îmbunătăţit considerabil”.

Primul judeţ care a terminat numărarea voturilor
În bilanţul prefectului au fost cuprinse şi alegerile locale şi cele parlamentare care s-au desfăşurat anul trecut, iar Băncilă a precizat că a trecut cu bine de cele două examene. „În ambele cazuri buletinele de vot au ajuns în timp util, sesiunile de instruire ale preşedinţilor secţiilor de votare s-au făcut conform calendarului de activităţi prevăzut în actele normative. La cele două runde de scrutin, raportările către Autoritatea Electorală Permanentă s-au făcut în timp util, Braşovul fiind primul judeţ care a transmis aceste date către Bucureşti”, a menţionat Băncilă.
El a mai spus că sistemul de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) a funcţionat impecabil, prezenţa la urne fiind înregistrată în timp real, nefiind raportate incidente.

Primul Cod Roşu pentru Braşov
„În calitate de preşedinte al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă m-am implicat în gestionarea evenimentelor neprevăzute care au avut loc în judeţul Braşov, pentru prima dată autorităţile fiind puse să facă faţă unor alerte de cod roşu de intervenţie. Printre acestea se numără şi gestionarea inundaţiilor pe pârâul Homorod - Ciucaş, în comuna Dumbrăviţa, unde a fost activat codul roşu, dar şi coordonarea intervenţiei de la Perşani, în cazul microbuzului răsturnat pe DN1, caz în care s-a activat planul roşu de intervenţie. Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu am mers la faţa locului, pentru a mă asigura că se iau măsurile optime în astfel de situaţii”, a declarat prefectul.
De altfel, Ciprian Băncilă a afirmat că după accidentul de la Perşani a mers la mai multe unităţi medicale din Braşov pentru a vedea care este starea de sănătate a victimelor şi a ţinut permanent legătura cu medicii unităţilor spitaliceşti. „Am găsit soluţii şi pentru părinţii copiilor implicaţi în accident, cărora le-am asigurat cazare pe toată perioada în care au fost nevoiţi să rămână în Braşov. În ceea ce-i priveşte pe copii, cu ajutorul psihologilor voluntari, aceştia au beneficiat de consiliere, fiind astfel ajutaţi să treacă peste această traumă”, a continuat prefectul.
Tot anul trecut, prefectul a amintit că Prefectura s-a implicat şi în gestionarea situaţiei în care un urs a atacat cetăţeni din Braşov, animalul fiind împuşcat după câteva zile de la primul atac, când un braşovean din cartierul Valea Cetăţii a fost la un pas de moarte.

Semnal de alarmă în ceea ce priveşte îngrijirea vârstnicilor
În 2016, prefectul a spus că a acordat o atenţie permanentă sesizărilor venite din partea cetăţenilor, care au solicitat sprijinul instituţiilor abilitate în rezolvarea problemelor. Un astfel de caz a fost semnalat la un cămin pentru persoane vârstnice din Moieciu de Jos. „În acest sens am emis un Ordin pentru constituirea unei comisii mixte de control la o unitate de îngrijire a persoanelor vârstnice din localitatea respectivă. Echipele de control au găsit mai multe deficienţe: angajatorul a primit la muncă patru persoane fără a le încheia contracte individuale de muncă în formă scrisă anterior începerii activităţii, au fost încălcate prevederile legale referitoare la repausul săptămânal, munca suplimentară, munca în zi de sărbătoare legală, transmiterea datelor în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic, acordarea de servicii sociale fără deţinerea certificatului de acreditare ca furnizor de servicii sociale. În urma verificărilor au fost aplicate amenzi, în cuantum total de 57.000 de lei”.
„Am vrut să trag atunci un semnal de alarmă în ceea ce priveşte oferirea de servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice, care de multe ori sunt tratate, ca şi în acest caz, cu superficialitate. De aceea, i-am sfătuit pe administratorii unităţilor de acest gen, să respecte normele legale în vigoare pentru a le putea oferi vârstnicilor condiţii decente de viaţă. Am atras atenţia că verificările vor continua la toate unităţile din judeţ, care desfăşoară acest tip de activitate, chiar dacă nu vor mai fi depuse sesizări de acest gen”, a declarat prefectul.
Pe de altă parte, după izbucnirea scandalului Hexipharma, Băncilă a amintit că a constitut prin ordin de prefect comisii mixte de control, care au verificat mai multe unităţi sanitare, în ceea ce priveşte eficienţa dezinfectanţilor utilizaţi.

Proiectele judeţului, pe agenda de lucru a Prefecturii
Prefectul a amintit că din momentul preluării mandatului, în 12 martie 2016 „am susţinut proiectele de anvergură pentru dezvoltarea judeţului, din care amintesc rezolvarea situaţiei juridice şi promovarea actului normativ, privind proiectul Aeroportului Internaţional Braşov - Ghimbav. M-am deplasat atunci la Bucureşti, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, şi am participat la şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor. Adoptarea acestui  act normativ deblochează principala problemă, care a stat în calea realizării celui mai important proiect de infrastructură de până acum, pentru  întreaga comunitate a judeţului Braşov. Mulţumesc tuturor reprezentanţilor politici din Braşov care au conştientizat că acest proiect este capital pentru dezvoltarea noastră economică, socială şi culturală. Dezvoltarea acestui proiect strategic va avea un impact pozitiv nu numai pentru Braşov, ci şi pentru întreaga regiune”.
Un alt proiect amintit de prefect îl reprezintă construirea unui spital regional, sens în care alături de reprezentanţii administraţiei locale a promovat un proiect de act normativ, pentru obţinerea  terenului necesar construcţiei.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie