Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 01:38

Curtaţi de SUA, avertizaţi de Franţa

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 09 februarie 2017

Conducerea IAR Ghimbav nu a fost informată de rezultatele discuţiei dintre Grindeanu şi Bell Helicopters. Peste câteva zile vin şi francezii de la Airbus Helicopters

Curtaţi de SUA, avertizaţi de Franţa

Neculai Banea, reîntors la conducerea companiei IAR Ghimbav, ne-a declarat, ieri, că nu are cunoştinţă despre rezultatele întâlnirii dintre premierul Sorin Grindeanu şi reprezentanţii concernului Bell Helicopters. Întâlnirea a avut loc marţi, la Palatul Victoria, în prezenţa reprezentanţilor Ambasadei SUA şi a ministrului Economiei, Alexandru Petrescu.
„Anul trecut s-a anunţat că statul român va aloca 2% din PIB Ministerului Apărării Naţionale, iar companiile din domeniu s-au arătat interesate de a încheia parteneriate cu firmele româneşti din acest sector. Totuşi, încă nu există nicio informaţie că armata ar intenţiona să cumpere anul acesta elicoptere militare”, a explicat Banea interesul brusc al americanilor pentru România. „Ei au încheiat un memorandum cu IAR Ghimbav anul trecut, dar acesta va fi pus în practică doar dacă statul român va achiziţiona aparate de atac ale companiei Bell Helicopters”.
Pe de altă parte, luna aceasta, conducerea Airbus Helicopters va veni la Braşov pentru a purta discuţii cu conducerea IAR Ghimbav în vederea unei colaborări viitoare.
În contractul de cedare a terenului către francezii de la Airbus pentru construirea unei fabrici la Ghimbav, acţionarii IAR Ghimbav trecuseră ca şi condiţie contractarea de către francezi a 100.000 de ore de manoperă anual.
Fabrica de la Ghimbav a celor de la Airbus Helicopters a fost inaugurată pe 13 septembrie anul trecut, în prezenţa preşedintelui francez Francois Hollande şi a premierului Dacian Cioloş. Investiţia se ridică la peste 52 de milioane de euro. Primul H215 fabricat 100% în România ar putea ieşi de pe linia finală de asamblare în 2018. Fabrica de la Ghimbav va avea 350 de angajaţi când va atinge capacitatea maximă de producţie.
Americanii de la Bell Helicopters au anunţat în noiembrie încheierea unui memorandum cu IAR Ghimbav în vederea unei colaborări. Astfel, americanii ar putea produce componente sau asambla la fabrica din Braşov elicopterul de atac Viper, dacă Guvernul va decide să cumpere acest aparat. Elicopterele Viper ar putea înlocui aeronavele IAR 330 Puma deţinute de Forţele Aeriene Române.
Aparatele de atac Viper sunt momentan folosite doar de americani şi armata pakistaneză şi costă aproximativ 31 de milioane de dolari. Viper este unul dintre cel mai bine înarmate elicoptere de luptă din lume.
În decembrie, compania Airbus Helicopters a trimis o scrisoare oficială firmei IAR SA Ghimbav, controlată de statul român şi cu care societatea se află într-un parteneriat pentru întreţinerea si modernizarea elicopterelor, în care solicită informaţii legate de memorandumul semnat între IAR şi compania americană Bell Helicopter, avertizând că acesta „pune în pericol prezenţa Airbus Helicopters în România”.

Ce vor americanii
Deşi nu au spus-o cu subiect şi predicat, ambele companii vizează însă banii României alocaţi armatei şi contractele pentru elicopterele din dotarea instituţiilor statului.
Încă din anul 2015, cu prilejul salonului aeronautic de la Le Bourget (Franţa), Richard Harris, director de dezvoltare internaţională al companiei Bell Helicopter, estima că Ungaria, Polonia, România şi Cehia vor avea cerinţe care sunt integral satisfăcute de elicopterul utilitar Bell UH-1Y Venom sau de varianta lui de atac, AH-1Z Viper, informa revista specializată britanică Jane’s.
Bell i-a propus României încă din mai 2016 să cumpere elicoptere Viper. Americanii nu au fost refuzaţi, dar nici nu au primit vreun contract de achiziţie. În noiembrie 2016, Bell Helicopter, parte a companiei Textron, anunţa într-un comunicat că a semnat un memorandum de înţelegere cu IAR Ghimbav Braşov pentru „a explora posibilităţile de cooperare”. Compania de la Braşov, sublinia comunicatul Bell Helicopter, „este bine poziţionată să asigure suportul pentru elicopterul de atac AH-1Z Viper, în cazul în care ar fi achiziţionat de guvernul român”. Practic, comunicatul companiei americane sugera că Guvernul român ar putea să ia în calcul o ofertă de achiziţii de elicoptere din partea Bell Helicopters: „Potenţialul pentru AH-1Z Viper în România este incitant, iar AH-1Z ar trebui să fie un candidat foarte puternic în întâmpinarea nevoii pe care o are guvernul român pentru o platformă de apărare şi securitate avansată şi de încredere”, se arată în comunicat. În context, Bell Helicopter amintea şi că România şi-a luat angajamentul să respecte standardele NATO şi să aloce 2 la sută din PIB pentru cheltuieli de apărare.

Vor şi francezii
Anunţul posibilei colaborări cu IAR e în fapt o încercare de îndulcire a ofertei de a le cumpăra elicoptere. Mai ales în condiţiile unul dintre rivalii celor de la Bell, grupul european Airbus, a înfiinţat la Ghimbav, tot în colaborare cu IAR, fabric  nouă de elicoptere. Iar la ceremonia de tăiere a panglicii, Francois Hollande, a sugerat politicos că România ar trebui să cumpere elicopterele pe care Airbus le va produce lângă Braşov. „Dacă România ar începe prin a cumpăra elicoptere, am fi foarte mândri şi foarte fericiţi. O tradiţie în aeronautică vrea ca acest prim elicopter să aibă un nume românesc”, declara Hollande pe 13 septembrie 2016.
Dacian Cioloş, premierul de atunci, i-a dat un răspuns politicos, dar neangajant: Guvernul va analiza posibilitatea achiziţionării de aparate de zbor realizate în unitatea Airbus din România. „Avem o analiză şi la Ministerul Afacerilor Interne şi la Ministerul Apărării pentru a vedea nevoile de dotare cu elicoptere”, aspus Cioloş.

Decizie politică
România poate fi pusă astfel în situaţia unei alegeri dificile. Dacă ar cumpăra elicoptere Airbus ar ajuta o investiţie care deja materializată. Însă este importantă şi prietenia cu americanii în condiţiile în care la Casa Albă vine un nou lider. În campanie, Donald Trump era supărat că ţările NATO nu îşi îndeplinesc ţintele de cheltuieli militare. România ar urma să ajungă abia la anul la acel prag de 2% din PIB pentru armată. Însă contează şi pe ce sunt cheltuite aceste fonduri.
Teoretic, România ar avea nevoie atât de elicopterele celor de la Bell, cât şi de cele produse de Airbus în România. Sunt două aparate de zbor cu funcţii diferite. Dar e greu de spus dacă are bani pentru ambele în condiţiile în care deja a început să facă achiziţii mari. Armata română foloseşte în prezent elicoptere IAR 330 Puma, care sunt bazate pe tehnologie veche de 40 de ani.

H215 şi/sau AH-1Z
Bell şi Airbus concurează aşadar pentru comenzi din partea ţării noastre, deşi cele două elicoptere sunt suficient de diferite cât să nu intre în competiţie directă. În vreme ce modelul H215 produs de Airbus este un elicopter multirol, care poate fi folosit atât în scop civil, cât şi militar, AH-1Z Bell Viper este un elicopter de luptă, specializat pe distrugerea tancurilor.
Preţul unui elicopter Airbus H215 cu dotări minime este de 13 milioane de euro şi poate depăşi acest nivel în funcţie de opţionale. Aparatele de atac Viper sunt momentan folosite doar de americani şi armata pakistaneză şi costă aproximativ 31 de milioane de dolari.






 

+3 -0

Comentarii

Aurel Amalinei

2017-02-09 11:35:20


Atentie mare pentru ca americanii de la Bell in urma cu zece- cinsprzece ani n-au mai incurcat niste contracte cu patrea franceza

Florin

2017-02-09 04:51:18


Dacă este asa de bun elicopterul asta,sa cumpere francezii primele 20 bucăti

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie