Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 06:47

De ce este carnea atât de roşie şi de frumoasă în magazin

Autor:

Publicat la 09 ianuarie 2019

De ce este carnea atât de roşie şi de frumoasă în magazin

Pentru cumpărători, calitatea cărnii este deseori asociată cu aspectul ei. Astfel, cu cât o carne este mai roşie, cu atât oamenii vor crede că este mai „proaspătă”. Totuşi, nu este deloc aşa. Unele abatoare aleg să îşi conserve carnea într-o atmosferă de monoxid de carbon. Acest proces menţine culoarea roz-roşie si aspectul proaspăt al cărnii timp de... mai bine de un an! Este evident că în timp, carnea se strică. Monoxidul de carbon va păstra însă aspectul de carne „proaspătă”.
Efectul de conservare a culorii cărnii (porc, vită, oaie, etc) cu ajutorul gazelor inerte se aplică, de cele mai multe ori, în faza de ambalare a cărnii. Sistemul este cunoscut sub denumirea de MAP (modified atmosphere packaging), arată Shtiu.ro. Cel mai frecvent sistem pentru conservarea culorii cărnii este cel cu un nivel crescut de oxigen care permit moleculelor de oxigen să se ataşeze de mioglobină, formându-se astfel oximioglobina, pigmentul ce îi conferă cărnii culoarea roşie puternic asociată cu prospeţimea.
Monoxidul de carbon este un gaz inodor, incolor şi care nu are gust, puţin mai uşor decât aerul şi care poate deveni toxic pentru oameni sau animale în doze mari. De altfel, culoarea roşie este rezultatul reacţiei dintre monoxidul de carbon şi mioglobină.
În urma unui studiu efectuat la începutul anilor 2000, Comisia Europeană a decis că monoxidul de carbon utilizat ca şi metodă de conservare a cărnii nu este periculos pentru consumatori. Aşadar, procesul de „colorare” al cărnii este cât se poate de legal.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie