Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 13:12

De luni, Braşovul va avea căldură!

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 25 noiembrie 2016

Consilierii locali au votat ieri convenţia privind plata gazului în avans, după ce Engie a pus această condiţie pentru a deschide robinetul.

De luni, Braşovul va avea căldură!
După şapte luni în care nu au avut apă caldă şi după aproape o lună în care temperaturile au fost destul de scăzute, de luni, 28 noiembrie, braşovenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor avea apă caldă şi căldură. Anunţul a fost făcut ieri, după şedinţa de îndată a Consiliului Local Braşov, în care s-a aprobat plata în avans a facturilor de gaz pentru lunile noiembrie şi decembrie, în timpul unei conferinţe de presă comună, la care au participat viceprimarul Costel Mihai (foto centru), liderul grupului PNL din Consiliul Local, Adrian Oprică (foto dreapta), şi liderul grupului PSD din Consiliul Local, Lucian Pătraşcu (foto stânga)
„Azi (ieri - n.r.) suntem în măsură să ne asumăm anunţul că luni, 28 noiembrie, vom putea relua furnizarea cu apă caldă şi căldură. Pot exista excepţii în unele zone ale oraşului, unde, din cauza avariilor se poate întârzia cu câteva zile. Cert este ca în mare parte din oraş se poate relua furnizarea cu agent termic”, a declarat viceprimarul Costel Mihai. El a mai spus că până acum a evitat să anunţe o dată certă privind reluarea alimentării cu agent termic: „Erau multe condiţii de îndeplinit, procedurale, legale şi tehnice. De asemenea, în ultima perioadă au fost mai multe şedinţe de îndată. Recent, a apărut o modificare a legislaţiei, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 67/2016 , pentru că multe sisteme de alimentare cu energie termică din ţară erau în situaţia în care suntem noi acum. În aceste condiţii astăzi (ieri – n.r.), Consiliul Local a aprobat plata în avans a gazului metan folosit pentru producerea de agent termic. Nu am putut aproba această hotărâre înainte de a încheia negocierile cu furnizorul de gaz şi cu cel de energie termică”, a mai spus Costel Mihai. 
 
Facturi de peste 3,4 milioane de lei pentru facturile de gaz 
Astfel, în baza unei convenţii încheiate între Municipiul Braşov, Serviciul Public Local de Termoficare (SPLT), Engie România şi SC Bepco SRL, pentru luna noiembrie a fost aprobată suma de 729.097 de lei pentru noiembrie, iar pentru luna decembrie suma de 2.717.847 de lei, plata urmând a se face direct furnizorului de gaz. Actul normativ a fost aprobat de CL Braşov în baza OUG 67 din 2016, care prevede că autorităţile locale pot aproba plata în avans a gazelor naturale.  Convenţia a fost semnată după ce negocierile cu producătorul de agent termic au fost finalizate în urmă cu două zile. Practic, prin semnarea acestei convenţii, toate cele 7.600 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare vor primi căldură.   
La şedinţa de Consiliu Local au participat 20 dintre cei 27 de consilieri locali. Şase dintre cei absenţi, respectiv Dumitru Tărăbuţă (PSD), Tudor Duţu (PSD), Marius Comşa (PER), Adina Donosă (PER), Cristian Macedonschi (FDGR) şi Arnold Ungar (FDGR) anunţând din timp că nu vor participa la şedinţă. Nu a venit nici Răzvan Popa (PSD), care nu şi-a motivat absenţa. 
 
Consilierii locali s-au înţeles, pe ultima sută de metri
Pe de altă parte, viceprimarul a ţinut să sublinieze că, după o perioadă în care au fost „numeroase contre, cred că în ultima perioadă lucrurile au fost analizate cu celeritate şi s-a făcut totul, astfel încât să rezolvăm problema”. 
Totodată, reprezentantul municipalităţii braşovene a amintit să în ultima perioadă au fost şi câteva „atacuri”, iar în ceea ce priveşte amenda aplicată recent de Comisariatul  Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC) Braşov, el a reamintit că sancţiunea nu a fost aplicată Primăriei, ci Serviciului Public Local de Termoficare. „Amenda nu a fost aplicată pentru că nu a fost reluată alimentarea cu agent termic, ci pentru că ei (CRPC – n.r.) au interpretat că trebuie să avizăm tarifele energie termice la ANRSC, dar aceasta a considerat că trebuie că emitem o hotărâre de Consiliu Local prin care să aprobăm noile tarife. De altfel, conducerea SPLT va contesta această sancţiune”, a mai spus Costel Mihai. 
Pe de altă parte, viceprimarul a afirmat că „reuşitele nu erau posibile dacă nu eram alături, PNL, PMP, UDMR, PSD, un reprezentant al PER, respectiv Marius Comşa, În rest, ceilalţi consilieri au lipsit sau s-au abţinut. Cred că cei care nu au fost la şedinţe nu sunt în măsură să ne critice că s-a întârziat cu reluarea alimentării cu energie termică”. 
La rândul său, liderul grupului PSD din Consiliul Local, Lucian Pătraşcu, a declarat că „ne putem bucura acum să anunţăm că luni vom putea relua alimentarea cu agent termic. Vreau să-i asigur pe braşoveni că PSD a fost alături de Executivul Primăriei, pentru a rezolva aceasta problemă”. 
De asemenea, Adrian Oprică a afirmat că până în momentul de faţă, Consiliul Local Braşov a făcut toate demersurile necesare pentru reluarea furnizării energiei termice: „S-au urmat toate procedurile pentru licenţiere, iar acest lucru s-a întâmplat într-un termen record. S-au aprobat tarifele, aceleaşi ca anul trecut, au fost încheiate contractele cu beneficiarii. De asemenea, din discuţiile cu viceprimarul şi cu directorul SPLT am aflat că s-au demarat procedurile de achiziţie a energiei termice şi gazului. Acesta a fost şi obiectul şedinţei de astăzi (ieri – n.r.), prin care am aprobat plata în avans a gazului natural, furnizorul condiţionând reluarea livrărilor de această plată”, precizat Oprică. 
Liderul grupului PNL din Consiliul Local a mai spus că pentru a „asigura din mers” tranziţia de la Tetkron la SPLT s-au făcut toate demersurile: „S-a detaşat personal de la Tetkron, s-au reparat reţelele, iar din 28 noiembrie suntem pregătiţi să reluăm furnizarea. De la jumătatea acestei luni se putea relua alimentarea, dacă aveam colaborarea din partea unor instituţii ale statului, dar au preferat să dea amenzi şi să blocheze semnarea contractelor, politizând tot acest demers. Am încercat să mergem în paralel cu procedurile, pentru a scurta «agonia» braşovenilor”. Totodată, şi Adrian Oprică le-a mulţumit colegilor din CL Braşov.
+1 -1

Comentarii

Rotariu nicolae

2016-11-28 19:34:28


Toata vara nu au avut timp pentru negocieri ! Nerusinatii ! Nenorocitii! Nesimtitii !!! Acum in plina iarna se gindesc si asta sub presiune ca amaritii de cetateni platitori de taxe mor de frig in infectele de locuinte construite de oligofrenul Ceausescu ! Scuzati limbajul academic dar nu m- am putut abtine !

Gogu

2016-11-27 13:26:17


Da au reusit sa imparta ciolanul incalzirii in timp record. Uite la autostrazi inca mai masoara cat ciolan revine fiecaruia de rontait. Pai ce o tara sta cu infrastructura la mana unor firme ca fac ele contestatie ca asa le-a pus pardidul? Dictionar: infrastructura = cuvand compus din "infractiune" si "structura" ce o mentine pe pozitie cu scopul de a ciordi banii destinati soselelor.

ADRIAN

2016-11-25 19:42:49


Cata nesimtire pot avea acesti politicieni?Auzi la ei!!!Au reusit sa rezolve problema in timp record!!!!Sa va fie rusine!!!Un oras ca Brasovul merita mult mai mult!!!!Dar ei n-au stat in frig ca noi in casa,sunt sigur de asta.Dar eu tot mai sper ca brasovenii se vor trezi si pe 11 Decembrie vor face ceea ce trebuie!!!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie