Curs BNR
1 EUR = 4.9763 RON
1 USD = 4.6625 RON
1 GBP = 5.8158 RON
1 XAU = 356.8680 RON
1 AED = 1.2695 RON
1 AUD = 3.0043 RON
1 BGN = 2.5443 RON
1 BRL = 0.8909 RON
1 CAD = 3.3895 RON
1 CHF = 5.1291 RON
1 CNY = 0.6441 RON
1 CZK = 0.1968 RON
1 DKK = 0.6670 RON
1 EGP = 0.0960 RON
1 HUF = 1.2637 RON
1 INR = 0.0558 RON
1 JPY = 3.0201 RON
1 KRW = 0.3392 RON
1 MDL = 0.2616 RON
1 MXN = 0.2750 RON
1 NOK = 0.4235 RON
1 NZD = 2.7635 RON
1 PLN = 1.1489 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0495 RON
1 SEK = 0.4281 RON
1 TRY = 0.1436 RON
1 UAH = 0.1177 RON
1 XDR = 6.1402 RON
1 ZAR = 0.2449 RON
PÂNĂ LA 1 IULIE, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ
Publicat la 16 aprilie 2019
Reţete savuroase pentru mese boiereşti sau mese mai uşoare, meniuri din Primul şi al Doilea Război Mondial, ba chiar şi câteva obiecte din bucătăria altor vremi. Le găsiţi într-o nouă expoziţie la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”, în sediul central. Expoziţia cuprinde publicaţii despre arta culinară din România, începând cu cărţi de bucate şi ştiinţa gastronomiei, continuând cu poveşti din bucătărie sau experienţa intelectualilor la cratiţă. Volumele sunt însoţite de cărţi poştale ilustrate cu restaurantele şi terasele vechiului Braşov. „Avem un ghid, un tezaur gastronomic, un reţetar al Mariei Branişte, de la 1882, meniuri din Primul şi al Doilea Război Mondial şi, ce mi-a plăcut, o colecţie de toasturi. O parte dintre reţete le-am încercat”, ne-a explicat Eva Dinu, bibliotecar.
Ideea expoziţiei a apărut după ce bibliotecarii au fost solicitaţi în legătură o reţetă mai veche. Căutând în fondul de carte existent, au scos la iveală mai multe reţetare şi volume, din gastronomia internaţională şi românească. Cum însă, fondul era prea mare, expoziţia se axează pe meniurile din Braşov, dar şi din ţară, din perioada secolelor 18-20. Evenimentul are loc în cadrul Săptămânii naţionale a bibliotecilor, desfăşurată în perioada 15-19 aprilie, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. Această expoziţie este mai degrabă un antrenament, dat fiind că Sibiul va fi, în luna mai, capitala gastronomică regională. „Cu acest prilej, conferinţa noastră naţională va fi axată pe tematică gastronomică. Bibliotecarii din toată ţara vor găti, vor aduce ingredient specific locului din care vin. Am zis să începem antrenamentul, orice antrenament trebuie început mai devreme şi în primul rând am vrut să sondăm, să vedem la nivel de Braşov ce resurse gastronomice avem de scos. Vom merge la Muzeul Astra din Sibiu cu un stand de prezentare şi vom găti preparate braşovene”, a explicat Daniel Nazare, director Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”. Expoziţia poate fi vizitată până în 1 iulie.
nu este nici un comentariu
Pentru publicul iubitor de artă şi muzică neoclasică, pianistul şi compozitorul Andrei Irimia aduce o experienţă inedită prin noul său turneu „Lights and Shadows”. Acesta îşi[...]
2024-04-19 citeste mai multO incursiune în preocupările braşovene pentru aviaţie, de la începuturi şi până azi în zeci de pagini inedite. „Zborul la Braşov” este noul număr al revistei[...]
2024-04-19 citeste mai multMai bine de 200 de studenţi din ani terminali, dar chiar şi din ani mai mici de la Universitatea Transilvania s-au înscris deja la cea de-a 12-a ediţie a AFCO - Abolvenţi în Faţa Companiilor,[...]
2024-04-19 citeste mai multAeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav (AIGB) s-a alăturat ca partener în campania naţională „Consumul de droguri ne priveşte pe toţi”, iniţiată de Agenţia Naţională Antidrog[...]
2024-04-19 citeste mai mult„Operele complete ale lui Shakespeare” în 45 de minute. Le puteţi vedea duminică, 21 aprilie, în Piaţa Sfatului, de la ora 19.00, într-un spectacol pregătit de trei[...]
2024-04-19 citeste mai mult
Adaugă un comentariu