Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.5290 RON

1 GBP = 5.9304 RON

1 XAU = 384.5900 RON

1 AED = 1.2330 RON

1 AUD = 3.0466 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8238 RON

1 CAD = 3.3199 RON

1 CHF = 5.2985 RON

1 CNY = 0.6421 RON

1 CZK = 0.1966 RON

1 DKK = 0.6674 RON

1 EGP = 0.0934 RON

1 HUF = 1.2415 RON

1 INR = 0.0539 RON

1 JPY = 3.0636 RON

1 KRW = 0.3359 RON

1 MDL = 0.2587 RON

1 MXN = 0.2346 RON

1 NOK = 0.4251 RON

1 NZD = 2.7708 RON

1 PLN = 1.1541 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0470 RON

1 SEK = 0.4380 RON

1 TRY = 0.1320 RON

1 UAH = 0.1100 RON

1 XDR = 6.0763 RON

1 ZAR = 0.2593 RON

Editia 8280 - 09 oct 02:24

Despre plicul de la stat cu medicii de la privat: „În momentul în care oamenii stau cu valizele la uşă, de ce să nu profiţi?”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 26 februarie 2018

„Cazul Lucan”, politică USR şi lobby pentru sistemul privat

Despre plicul de la stat cu medicii de la privat: „În momentul în care oamenii stau cu valizele la uşă, de ce să nu profiţi?”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, autoarea cărţii „Când în fiecare zi e joi”, Hana Botta (volum în care este prezentată experienţa unei adolescente cu insuficienţă renală), şi mai mulţi medici din mediul privat au participat sâmbătă la o dezbatere privind starea sistemului de sănătate din România. Evenimentul a fost organizat de USR Braşov  şi a avut ca punct de plecare „Cazul Lucan”, medicul clujean care este acum cercetat pentru delapidare de fonduri.
Deputatul Emanuel Ungureanu, cel care l-a denunţat de altfel pe dr. Mihai Lucan, a spus despre acesta că este unul dintre mulţii „dumnezei medicali” din sistemul public românesc, iar pe lista celor care i-au „îndumnezeit” sunt şi pacienţii. „Fiecare dintre noi are amintiri cu medici buni şi cu doctori cinici, aceştia din urmă fiind dumnezeii medicali. Trăim într-o societate în care dr. Lucan nu este un caz singular. Din păcate, noi i-am făcut «lucani», ei nu au apărut peste noapte. Acest tip de «îndumnezeire» nu ar fi putut apărea peste noapte. Oamenii depind de medici, iar în acest imperiu al fricii cresc dumnezeii medicali. Îndumnezeirea medicală se produce pentru că noi le punem coroana. De multe ori, unii pacienţi dau şpagă chiar dacă nu li se cere”, a precizat deputatul.  De altfel, acesta a precizat există şi o „bursă” pentru unele intervenţii medicale: „În medie, pentru o operaţie, şpaga este de 200 euro - 250 euro, iar un chirurg are, în medie, 500 de operaţii pe an, astfel că se ajunge la un total de 100.000 de euro. În aceste condiţii, de ce ar ieşi medicul în stradă? De ce ar face grevă?”.
Totuşi, deputatul a afirmat că în multe situaţii, apar situaţii disperate, iar familiile fac orice pentru a salva o persoană dragă: „Când trebuie să dai şpagă pentru a salva o viaţă, dă şpagă. Este un îndemn pe care mi-l asum cu toată responsabilitatea”.  
Parlamentatul a fost completat de medicul Bogdan Moldovan, chirurg la un spital privat din Braşov: „În momentul în care oamenii stau cu valizele la uşă, de ce să nu profiţi? Pentru această situaţie vinovată este şi populaţia, care nu a spus nimic şi fiecare a încercat să rezolve problema pe cont propriu. De asemenea, este şi vina şcolii medicale româneşti. Mulţi medici care îşi desfăşoară activitatea în sistemul de stat câştigă din «venituri informale» mai mult decât medicii din Occident”. Cât de vinovată e populaţia rămâne discutabil, pentru că şi la privat tot cu „valizele” la uşă stai, iar marea majoritate a pacienţilor nu-şi poate permite tarifele de aici, chiar şi în cazuri în care serviciul e decontat şi aici de către CAS.

„Până nu se pune ordine în sistemul de transplant, vor apărea «lucanii»”
Pe lângă problema „veniturilor informale”, în timpul dezbaterii a fost făcută şi o „radiografie” a sistemului de transplant din România. Cu această ocazie, Emanuel Ungureanu a declarat că în România, „până nu se pune ordine în sistemul de transplant, vor apărea «lucanii»”.
Totodată, atât deputatul, cât şi medicii clinicii private au afirmat că în sistemul de stat se doreşte „monopolizarea” unor specialităţi. De exemplu, în ceea ce priveşte transplantul renal, Emanuel Ungureanu a declarat că, de-a lungul anilor, dr. Lucan a încercat să „aibă exclusivitate” pentru acest gen de intervenţii. „Când era la Cluj, dr. Marius Neculoiu a învăţat foarte repede, deşi nu i se arăta nimic, iar dr. Lucan era deranjat de această situaţie”, a precizat deputatul.
De asemenea, Emanuel Ungureanu a declarat că de 15 ani încearcă să propună o Lege a transplantului: „După ce am ajuns în Parlament, le-am propus PSD-iştilor să semneze ei legea, să fie ei cei care rezolvă problema. Le-am spus că le aduc specialişti din Spania, care să ne ajute să punem la punct acest sistem”.
De altfel, dr. Bogdan Moldovan, care se ocupă de transplant renal la spitalul privat Sf. Constantin din Braşov, susţine că în ceea ce priveşte transplantul, România este „la nivelul anilor 1980. În ţara noastră nu există un cadru corect de repartizare. În Elveţia este implementat un soft special. Cât ne-ar lua să discutăm cu cei din Elveţia, să preluăm programul, să îl traducem şi să îl implementăm?”.
Totodată, acesta a afirmat că în România sunt 4 – 5 medici care fac transplant renal: „Îi apreciez pe aceşti pionieri, care au început transplantul renal în România, dar îi condamn că după ce au ajuns în top au închis uşa după ei. În toate statele europene au fost înfiinţate «centre de transplant mamă», în care s-au format chirurgii, care au deschis apoi alte centre. În România, tot ce ai produs se dezvoltă la tine în clinică”.
De altfel, potrivit dr. Moldovan, România are nevoie de mai multe centre de transplant, aceste intervenţii chirurgicale fiind mai eficiente din punct de vedere economic, dar şi mai benefice pentru pacienţi: „Pentru un transplant de rinichi, un centru primeşte de la bugetul de stat 30.000 euro, pentru un transplant de ficat – 50.000 euro, iar pentru un transplant pulmonar – 70.000 euro. Sunt sume mari, dar un transplant renal costă exact cât dializa în primul an, apoi jumătate din dializă în următorii ani”.
Ba mai mult, chirurgul a spus că în România, ideea că nu se găsesc donatori este falsă: „80% dintre români ar fi dispuşi să doneze. Conform procedurilor, un potenţial donator trebuie identificat în secţiile ATI, unde ajung şi pacienţi aflaţi în moarte cerebrală, care ar putea fi donatori. Câţi donatori au fost identificaţi, în ultimii ani la Braşov?”.
De asemenea, acesta consideră că în acest domeniu, ar trebui lăsată să se dezvolte iniţiativa privată.

„Există o asigurare medicală obligatorie, care nu rezolvă nimic”
În timpul dezbaterii s-a pus şi problema finanţării sistemului privat de sănătate. Astfel, Bogdan Moldovan amintit că „dr. Raed Arafat a pornit ca privat, a fost lăsat să se dezvolte, iar acum se opune iniţiativei private. Acum există o asigurare  medicală obligatore, care nu rezolvă nimic, astfel că se ajunge la situaţia ca la stat trebuie să dai şpagă, iar la privat să plăteşti aproape tot. Să fie permise asigurările private. Amânarea acestora este o dramă. De asemenea, în sistemul medical, fiecare clinică, fie ea de stat sau privată, trebuie să primească banii pe care i-a cheltuit pentru rezolvarea unui caz.
Un alt medic din sistemul privat prezent la dezbatere, dr. Eugen Moldovan, a afirmat că este nevoie de un cadru legal care să egalizeze şansele: „cred că acest lucru se poate face prin aplicarea principiului «finanţarea urmează pacientul».”
La rândul său, Emanuel Ungureanu a declarat că la nivel parlamentar USR încearcă să propună o alternativă de finanţare a sistemului medical: „Discut aceste probleme cu toţi parlamentarii. Caut consensul, iar pentru asta mă duc la orice PSD-ist”.
Reprezentanţii USR Braşov au precizat că la această dezbatere au fost invitaţi şi reprezentanţii spitalelor de stat din Braşov, dar nici unul nu a participat la eveniment.

+8 -3

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional