Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 12:17

Dezvoltare durabilă între regiunea Braşov şi regiunea Vidin

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 09 octombrie 2017

Planuri strategice pe termen lung ale comunităţilor din Făgăraş şi Cristian, împreună cu municipalităţile din Vidin şi Vârşeţ

Dezvoltare durabilă între regiunea Braşov şi regiunea Vidin

În perioada 5 – 8 octombrie, o puternică delegaţie formată din 30 de oameni de afaceri şi slujitori ai Bisericii Ortodoxe din cadrul Mitropoliei Ardealului - delegaţie condusă de primarul municipiului Făgăraş, Gheorghe Sucaciu, şi primarul comunei Cristian, Gicu Cojocaru, precum şi de către consilierul judeţean Andi Kadaş din partea Consiliului Judeţean Braşov - a efectuat o deplasare în Bulgaria la invitaţia omologilor lor din municipiul Vidin, reşedinţa judeţului Vidin, precum şi din staţiunea balneo-climaterică, Vârşeţ. Pentru oamenii de afaceri, suportul economic a fost asigurat de Casa de Comerţ Balcanică, condusă de prof. dr. Liviu Pandele, iar din punct de vedere al asistenţei consulare, din partea Ambasadei Bulgare la Bucureşti, primul secretar Ivaylo Marinov, şeful Biroului Economic de la Bucureşti, din partea română, ministrul consilier Radu Călin Moldovan, şeful Biroului Economic de la Sofia.
Delegaţiile şi vizitele dintre România şi Bulgaria, precum şi tratatele de înfrăţire şi colaborare demarate, se înscriu în politica strategică adoptată de grupul de lucru creat între cele două ţări, la întâlnirea dintre preşedintele României Klaus Johannis, şi preşedintele Bulgariei Rumen Radev, precum şi în elementele de sustenabilitate economică convenite la întâlnirea primilor miniştri de la Varna, din această lună. De asemenea, primarii din cele două localităţi braşovene au iniţiat aceste parteneriate interesaţi de a implementa proiecte europene transfrontaliere, având totodată în derulare unele proiecte de interes local. La nivel judeţean, primarii localităţilor beneficiază de consensul general al administraţiilor judeţene şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.


 
Negocieri prelungite la Vidin
La întâlnirea de la Vidin, delegaţia a fost întâmpinată de prefectul regiunii Vidin, precum şi de primarul municipiului, Ognyan Tsencov, iar din partea română, delegaţia fost coordonată de primarul Gheorhghe Sucaciu şi administratorul public al oraşului, Marius Rica. Cu această ocazie au fost abordate problematici legate de reabilitarea oraşelor-cetate, crearea unor parcuri tematice adiacente cetăţilor, a unor centre de afaceri, centre expoziţionale, precum şi parcuri ştiinţifice şi de transfer tehnologic, dar şi modalităţi de decontaminare a zonelor, având în vedere că unele dintre părţi au probleme de acest gen. De asemenea, s-a dispus crearea unui grup de lucru privind inventarierea în regiune a unor obiective comune turistice-culturale-religioase şi crearea unor circuite de acest gen. Primarul Făgăraşului a impus grupurilor de lucru constituite între cele două părţi un program de aşa manieră încât prin memorandumurile care se vor semna să se stabilească termene concrete şi paşi de urmat.
 
Continuarea negocierilor la Vârşeţ
Începerea vizitei în oraşul Vârşeţ a delegaţilor de la Cristian a început prin slujba comună desfăşurată de către slujitorii Bisericii Ortodoxe Bulgare şi slujitorii Bisericii Ortodoxe Române, aparţinători Mitropoliei Ardealului, la celebra mănăstărie din regiune, Klisurski Manastir.
Ambele părţi, respectiv Primăria Cristian şi Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou alături de partenerii Primăria Vârşeţ şi Mănăstirea Klisurki, au fost interesate de demararea unei serii de programe ce vizează schimburi între elevi, organizarea unei tabere de formare continuă şcolară, pe perioada verii, cu suportul şi sprijinul, colectivelor profesorale dintre şcolile din cele două zone. Acest program va fi coordonat de directorul Şcolii Gimnaziale din localitatea Cristian, Camelia Enache, sprijinită de consilierul educativ al şcolii, Florentina Coman. De altfel, directorul şcolii, discutând cu omologii bulgari, au convenit atât în ziua vizitei, cât şi a doua zi, crearea unor programe de schimburi şi pentru profesori, precum şi găsirea unor forme de colaborare continuă pentru dezvoltarea socio-profesională a dascălilor, organizarea unor sesiuni ştiinţifice şi culturale comune şi găsirea unor modalităţi de înţelegere a realităţilor culturale dintre cele două naţiuni.
În cadrul discuţiilor dintre părintele stareţ de la Cristian, Protosinghel Clement Mircea, şi părintele stareţ de la Klisurski, Arhimandrit Antim, susţinuţi de edilii celor două localităţi, s-a propus şi înfiinţarea a două centre sociale şi educaţionale pentru copiii orfani, inclusiv din cei proveniţi din familii monoparentale sau din teatre de operaţii ale familiilor creştine decedate în condiţii de exod sau război.
Oficialităţile din Cristian au abordat şi problematica upgradării atractivităţii localităţilor în sensul creării unor parcuri tematice, a unor centre şi platforme educaţional-expoziţionale pentru derularea unor festivaluri gastronomice comune sau a unor festivaluri de film. O adresabilitate deosebită din partea ambilor edili a fost pentru crearea unor cinematografe de tip drive-in, precum şi alte atracţii turistice pe care ambele părţi le vor conveni.
„În următoarea etapă, vom stabili echipe de lucru care vor analiza oportunităţile de colaborare, baza legală şi identificarea unor surse de finanţare pentru demararea unor proiecte comune şi atractive pentru cele două localităţi urmând ca cele două planuri să aibă o componentă strategică de dezvoltare pe 5, 10, 20 ani, planuri ce vor fi validate de cele două consilii locale şi însuşite de către acestea, urmând să fie integrate în strategia de dezvoltare a localităţilor”, a subliniat primarul comunei Cristian.
Gicu Cojocaru a adresat tuturor reprezentanţilor din Consiliul Local Cristian, aşa cum a făcut-o şi omologul său din Vârşeţ, îndemnul ca să vină fiecare parte cu idei de lucru care vor integrate în acest master-plan.
Nu în ultimul rând, societatea de servicii publice de alimentare apă şi salubritate din Cristian, Dorobeiul SRL, reprezentată de directorul Bozocea Sabu, a avut discuţii cu primarul din Vârşeţ pe linie de colectare selectivă a deşeurilor şi modul de implementare a unui astfel de program. Şi şeful SVSU Cristian, Ioan Pintilie, una dintre cele mai dotate unităţi voluntare din judeţ şi cu o experienţă îndelungată, a purtat discuţii cu reprezentanţii municipalităţii bulgare urmând ca pe viitor să facă un schimb de experienţă, precum şi instruirea voluntarilor bulgari la Cristian.



Bibliotecă românească la Vidin
 Colaborarea dintre Braşov şi Vidin este mult mai veche, cu ani în urmă, părintele paroh Eugen Comşulea donând Asociaţiei Românilor din Bulgaria - Vidin mii de volume şi manuale în limba română, putându-se astfel înfiinţa o Bibliotecă Românească la Vidin.
De altfel, grupul de lucru al preoţilor din Braşov – Protosinghel Clement, preoţii parohi Eugen Comşulea şi Ilie Muntean şi preotul militar Ioan Epaminond Boroş -  au propus părţii bulgare, care a şi acceptat, editarea unei cărţi de rugăciuni în limba bulgară şi română, propunerea urmând să fie implementată după binecuvântarea ierarhilor ambelor părţi.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie