Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 23:50

Drum forestier şi turistic între Şchei şi Valea Cetăţii

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 30 sepembrie 2019

Anul acesta se taie arborii de pe traseu. Amenajarea drumului va începe în 2020

Drum forestier şi turistic între Şchei şi Valea Cetăţii

Primul proiect pentru care Braşovul a semnat un contract de finanţare cu fonduri europene, cel privind amenajarea drumului forestier „Goriţa” care face legătura între Şchei şi Valea Cetăţii (Pietrele lui Solomon - Valea Răcădăului) a ajuns în etapa de amenajare a terenului. Mai exact, directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, Dan Olteanu, a anunţat că în cursul acestui an va începe extragerea masei lemnoase de pe traseul drumului, care va avea o lungime de 11 km.  
„Suntem în momentul în care s-a făcut inventarierea şi marcarea masei lemnoase de pe culoarul trasat de proiectant. Urmează procedura de licitare a acestei mase lemnoase şi eu sper să se adjudece, astfel încât să putem pune la dispoziţia constructorului, anul viitor, acest teren. Parte din suprafaţă va fi reîmpădurită în momentul în care va fi gata drumul”, a anunţat reprezentantul regiei.
Acesta a mai spus că amenajarea acestui drum forestier  este condiţia de bază a dezvoltării durabile a pădurii: „Nu poţi să îngrijeşti pădurea dacă nu poţi să ajungi într-un anumit punct, atât din punct de vedere tehnic, cât şi în cazul unei calamităţi. În acest moment este o suprafaţă foarte mare de pădure în care nu poţi ajunge şi în care nu poţi desfăşura alte activităţi. De exemplu, dacă e un incendiu, nu poţi interveni. În lipsa unui drum forestier într-o exploatare, pădurea va fi prejudiciată mult mai mult decât prin prezenţa acelui drum. În momentul în care acest drum va fi gata, se va scoate doar lemnul care va fi exploatat conform prevederilor legale, fie că va fi vorba despre exploatare în sine sau de lucrări de întreţinere”.

Drumul forestier va fi şi unul turistic
Pe de altă parte, Dan Olteanu a declarat că noul drum forestier va deveni şi o atracţie turistică, la fel cum s-a întâmplat cu Drumul Crucur, realizat în urmă cu mai mulţi ani cu finanţare europeană. „La fel ca în cazul drumului Crucur, vor de câştigat şi iubitorii de natură, care îl pot utiliza pentru agrement, pentru mersul cu bicicleta sau pentru plimbare. De altfel, de la inaugurare, pe drumul Crucur au fost puţine camioane cu lemne. În principal, a fost folosit de biciclişti”, a argumentat Olteanu.
 
Culoar de 23 m pentru noul drum
Pentru realizarea noului drum forestier se va amenaja un culoar cu o lăţime maximă de 23 m, iar după finalizarea lucrărilor, artera va avea lăţimea de 3,5 metri, zona adiacentă fiind apoi împădurită. Traseul nu este situat în aria de protecţie Muntele Tâmpa şi nu face legătura cu străzile din cartierul Şchei, iar dacă vor exista porţiuni de trasee turistice afectate de amenajarea drumului, acestea vor fi refăcute.
Construcţia drumului face parte din contractul de finanţare nerambursabilă  pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii silvice din proprietatea Municipiului Braşov, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, sumă care acoperă 100% cheltuielile eligibile.
Scopul acestui proiect este de a accesibiliza fondul forestier deţinut de municipiul Braşov în vederea asigurării continuităţii tratamentelor silvoculturale şi lucrărilor de îngrijire a arboretelor cât şi a recoltării de produse de masă lemnoasă, acces în caz de incendii şi, nu în ultimul rând, pentru a putea dezvolta activităţile de agrement din această zonă, în principal cele legate de drumeţii.
Proiectul îşi propune dezvoltarea reţelei de drumuri forestiere din fondul forestier al Municipiului Braşov, obiectivele sale fiind construcţia Drumului Goriţa şi reabilitarea a încă patru drumuri forestiere existente - Baer – 3,167 km ( zona Săcele), Pârâul Cailor – 2,631 km ( zona Săcele), Roşca – 2,600 km (zona Săcele) şi Valea Căldării -1,243 km (zona Cristian).  Valoare totală a întregului proiect este de 8.078.271,63 lei, fără TVA. Suprafaţa deservită de proiect este de aproximativ 2.900 ha, iar lungimea totală a drumurilor forestiere care fac obiectul finanţării este de 20,644 km.

Planuri pentru viitor: cu bicicleta din Şchei până în Noua
Dan Olteanu a mai spus că regia are în plan ca, după ce va fi amenajat Drumul Goriţa să fie realizată o arteră forestieră care să facă legătura, prin pădure, între Valea Cetăţii şi zona Noua. „Această reţea de drumuri va putea fi utilizată de biciclişti care vor avea la dispoziţie un drum care să lege zona Şchei de Cartierul Noua”, a declarat Olteanu.
 
Vor începe şi lucrările la parcul dendrologic din Noua  
Pe lângă lucrările la drumul forestier Goriţa, în scurt timp vor începe şi lucrările la parcul dendrologic din cartierul Noua.  Şi în cazul acestui proiect, se va începe cu extragerea masei lemnoase. „Vom extrage o cantitate de aproximativ 3.200 de metri cubi de masă lemnoasă. Lemnul rezultat se va vinde la drum, ca lemn de foc. Nu vom tăia toţi arborii din zonă”, a declarat Olteanu.
Parcul dendrologic va avea o suprafaţă totală de 25 hectare, din care 3,9 hectare vor fi utilizate pentru activităţi de cercetare.  
După scoaterea din pădure a celor 3.200 mc de masă lemnoasă, Dan Olteanu a precizat că vor fi plantaţi 1.076 de arbori din 269 de specii. „Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 3,3 milioane de lei. Cele mai scumpe lucrări sunt cele de amenajare a aleilor, dar costurile vor scădea, pentru că firma care extrage acum masa lemnoasă va trebui să traseze aceste alei”, a explicat reprezentantul regiei. Acesta a mai spus că, pentru acest proiect va încerca să obţină o finanţare nerambursabilă prin Programul Life. „Dacă nu vom reuşi acest lucru, vom finanţa proiectul din surse proprii”, a încheiat Olteanu.

+4 -3

Comentarii

rammstein

2019-09-30 07:44:37


apropo tot de turism....mai ceva vreme in urma v-ati dat de zidul mortii cand de zilele maghiare ati prezentat !! chipurile niste comercianti care pregateau mancare la ceaun !...ca scandal...ca ne omoare ungurii...ca mancarea e alterata..ca pastele ma-ti...de sunt boangheni..si ne fura tara asta de cacat...acum ..sambata si duminica au fost ravasitul oilor la bran...ei ce sa vezi ???>.toata poiana reginei era plina de aceleasi ceauane,cu sarmale,tocanita de miel,cu iahnie....ce sa vezi toate au fost sterilizate,ciobanii erau cu botnite si manusi chirurgicale !!!...rahat...ba ce natie de cacat sunt unii care-i pupa-n cur pe clanul mafiot voiculescu si psd-ul...n-au mai venit opc-ul ,smurdul,militia,jindarii.....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie