Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 11:04

Drumurile comunale „tinere” au toate şansele să rămână uliţe în aşteptarea banilor europeni

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 29 februarie 2016

La nivelul judeţului, 200 de km de drumuri judeţene ar urma să devină drumuri comunale în acest an, însă primăriile nu vor putea accesa bani prin PNDR, fiindcă banii nerambursabili se alocă doar pentru şoselele care sunt administrate de comune de cel puţin un an

Drumurile comunale „tinere” au toate şansele să rămână uliţe în aşteptarea banilor europeni

Foto: Marius Comşa

Primarii din judeţ au primit câteva lecţii de la reprezentanţii Oficiului Judeţean Pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Braşov şi de la cei ai Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 7 Centru Alba Iulia despre noile oportunităţi de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Acesta este generos pe hârtie însă destul de greu de accesat în realitate, din cauza regulilor birocratice impuse, care au mai mult rolul de a-i încurca pe primari, decât de a-i ajuta. Astfel, una dintre problemele ridicate de primarii din judeţ a vizat reabilitarea drumurilor judeţene care au fost recent declasate în drumuri comunale. La începutul acestui an, oficialii Consiliul Judeţean au precizat că au intenţia să declaseze aproximativ 200 de km de şosele, fiindcă acestea nu îndeplinesc standardele pentru a avea acest indicativ, dar şi sub pretextul că primarii ar putea accesa fonduri pentru reparaţii prin… PNDR.

Primarii rămân cu drumurile pe cap, finanţările rămân neatinse
În şedinţele de plen de lunile trecute, câteva drumuri au fost declasate, printre acestea şi o şosea din zona comunei Fundata, iar primarul Marian Pâtea a aflat cu stupoare de la oficialii care vor implementa Programul că va rămâne cu drumul pe cap şi nu va putea accesa bani nerambursabili pentru a-l repara în următoarea perioadă. „Drumurile declasate din drumuri judeţene în drumuri comunale pot primi finanţare doar dacă a trecut un an de la această schimbare şi dacă a fost trecut în domeniul public al comunei”, a explicat Sorina Munteanu, reprezentant al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 7 Centru Alba Iulia.

Primii veniţi iau banii
În total, CJ Braşov a decis declasarea a 37 de şosele, mai mult de jumătate dintre acestea fiind doar pietruite. Majoritatea drumurilor care ar urma să fie declasate se află în zona Făgăraşului, însă pe listă au fost incluse şi şosele mai importante în special în ceea ce priveşte turismul, cum ar fi drumul judeţean care leagă Predealul de Trei Brazi, drumul din Moieciu spre satul Peştera, Vad – Poiana Narciselor, Fundata – Fundăţica sau Mănăstirea Sâmbăta – Valea Sâmbăta, iar dacă autorităţile locale nu vor avea bani să le întreţină şi turismul din aceste zone riscă să piardă. Totodată, oficialii Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale au subliniat faptul că finanţările pe PNDR se acordă pe principiul „primul venit, primul servit”, astfel că localităţile care se vor îmbogăţi în perioada următoare cu drumuri comunale nu vor avea prea multe şanse să mai obţină anul viitor bani nerambursabili, dacă sumele disponibile vor fi accesate de cei care aveau puse la punct toate aceste chichiţe birocratice. Totodată, o altă condiţie pentru ca străzile din comune să poată obţine bani nerambursabili prin PNDR ar fi ca acestea să facă legătura între comune, după cum a precizat reprezentanta Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Pe măsura 7.1 a PNDR, „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică”, o comună ar putea accesa până la 1 milion de euro pentru modernizarea infrastructurii rutiere.

Includerea în domeniul public, un alt criteriu care blochează finanţările
De asemenea, PNDR finanţează şi lucrări de reabilitare a obiectivelor de patrimoniu cultural de interes  local, de înfiinţare sau modernizare a grădiniţelor şi creşelor,  instituţiilor de învăţământ secundar superior, filiera tehnologică cu profil resurse naturale şi protecţia mediului şi a şcolilor profesionale în domeniul agricol sau înfiinţarea şi modernizarea (inclusiv dotarea) infrastructurii de tip after-school. Şi în acest caz, dacă respectivele clădiri nu sunt incluse în domeniul public al comunei şi înscrise în Cartea Funciară a respectivei unităţi administrativ-teritoriale, nu se vor putea accesa finanţări. „Modificările în ceea ce priveşte domeniul public se fac numai prin hotărâre de Guvern şi este o procedură destul de greoaie. Dacă vrem de exemplu să reabilităm un cămin cultural şi dintr-o eroare nu a fost prins în domeniul public, este clar că nimeni nu ia căminul de acolo. Ar trebui ca la cererile de finanţare să se accepte hotărârile de Consiliu Local prin care se face trecerea în domeniul public, fiindcă la nivel local acela este forul deliberativ care ia decizii. Domeniul public suportă anual modificări şi dacă vom sta peste 2.800 de comune câte sunt în ţară la coadă pentru a obţine hotărârile de guvern necesare, vom pierde finanţările şi vom avea un grad scăzut de absorbţie”, a subliniat primarul din Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaş. Sorina Munteanu a precizat că ghidurile de finanţare pe aceste măsuri mai suportă unele măsuri, iar această propunere va fi transmisă mai departe Ministerului Agriculturii care gestionează Programul. Pentru proiectele de infrastructură educaţională/socială, maximul de finanţare acordat prin PNDR este de 500.000 de euro pentru un proiect. Nu în ultimul rând, reprezentanţii Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 7 Centru Alba Iulia au ţinut să sublinieze faptul că Braşovul este la coada clasamentului în ceea ce priveşte cererile depuse pentru finanţare pe primele sesiuni ale PNDR care s-au încheiat în luna decembrie a anului trecut, fiind depuse doar 10 proiecte.
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie