Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 08:35

„E japcă pe faţă”

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 11 aprilie 2024

Revolta preţurilor „pentru România”. A plecat de la preţul scandalos cu care se vinde acelaşi iepuraş de ciocolată la noi, comparativ cu Marea Britanie

„E japcă pe faţă”

Un român care locuieşte în Marea Britanie a făcut o fotografie în care arată diferenţa de preţ pentru un iepuraş din ciocolată, faţă de cât costă în România.
Mihai Andrei Tudose trăieşte în Marea Britanie şi lucrează ca bucătar la Oxford, oraşul celebrei universităţi britanice. Pagina de Facebook Anunţul UK preia postarea acestuia, care a devenit între timp virtuală, şi care arată că există produse mult mai scumpe în supermaketurile din România decât în Marea Britanie. Tudose a postat o fotografie în care arată diferenţa dintre cât costă un iepuras din ciocolată în reţeaua britanică de hipermarketuri Tesco şi cât costă în România, într-un supermarket al cărui nume nu îl precizează.
Produsul este fabricat de aceeaşi companie şi are aceeaşi greutate în ambele locuri, însă în România costă dublu. Dacă în Tesco iepuraşul costă 5 lire sterline, în România se vinde cu 56,99 lei, deşi salariile în Marea Britanie sunt de cel puţin trei sau patru ori mai mari decât cele din România. „Pentru că postarea mea a devenit virală, ce-i drept din greşeală, îmi cer scuze marilor lanţuri de magazine ce vin cu oferte extraordinare pentru România. V-am stricat combinaţiile, nesătuilor!”, a scris Tudose.
Reacţiile internauţilor nu au întârziat, iar cele mai multe au fost critice la adresa lanţurilor de magazine din România. „Nu vă faceţi griji sunt lanţurile de supermarket europene, fraţii noştri europeni ne jecmănesc puţin la buzunare”, a scris cineva.
A fost contrazis de alt internaut, care s-a plâns de faptul că românii pun preţuri uriaşe şi a dat ca exemplu un magazin românesc din Lyon, în Franţa. „Vă furaţi voi căciula unul la altul! Românul e cel mai hapsân comerciant. Dacă nu fură şi înşeală nu e sănătos! Mă uit la magazin românesc în Lyon... Cârnaţi de ăia cu vreo 35 lei în România sunt 18 euro aici! O varză murată costă 7 euro. Să le mănânce ei! Îţi trimit o poză în privat făcută ieri de mine într-un supermarket în Franţa să vezi preţul la iepuraşi!”, a scris acesta.
Altcineva, tot de peste Canalul Mânecii, a explicat că în Franţa aceiaşi iepuraşi costă şi mai puţin decât în Marea Britanie: „Un euro costă un iepuraş în Franta dacă cumperi 3 şi 1,50 dacă cumperi unul! Fură românii.”  
Tot la secţiunea comentariilor, altul a povestit că a încercat să se întoarcă în România, dar a fost nevoit să plece după ce a constatat că aici preţurile sunt mai mari decât în străinătate.
„M-am întors anul trecut acasă în România cu gândul de a rămâne acasă, lângă părinţi şi cei dragi. Nu mai voiam să mă întorc înapoi în străinătate, dar când am văzut câţi bani mi-a trebuit să cheltui în fiecare zi pentru cele necesare traiului, şi mă refer la un trai normal, după două luni mi-am luat tălpăşiţa, m-am dus înapoi. Totul este în România mult mai scump începând de la ouă până la carne. De îmbrăcăminte nu mai zic, nu te poţi apropia”, a scris el.
„În România orice este posibil, dar aşa e când un român are un venit de 3.000 de lire pe lună”, a fost o altă replică, aluzie la salariile mici din ţară.
I-a dat imediat dreptate un alt internaut. „Ce este de mirare, aşa a fost dintotdeauna! Salarii de 3 ori mai mici şi preţuri duble! Dar nu e nimeni vinovat decât noi cei care stăm nepăsători şi nu facem nimic pentru binele nostru”, a scris acesta.

„În România au fundiţe roşii”
„Preţurile la unele lucruri sunt duble faţă de UK şi salariile sunt un sfert din salariul din UK. Cât făceam în România într-o lună aici fac într-o săptămână. Deci despre ce vorbim?”, a confirmat altcineva.
„Stai acolo 15 într-o casă!”, s-a băgat în discuţie altul.
„Să ştii că nu toţi românii din UK stau înghesuiţi ca sardinele în conservă prin case închiriate”, a venit imediat replica.
„Şi cât costă chiria într-o casă cu 15 persoane? Unde stai la rând o oră dimineaţa să intri în baie?”, a contraatacat o doamnă.
„Da, dar în România au fundiţe roşii... Glumesc. E o nebunie totală”, a mai spus cineva.
„Nemernicii nu se mai satură de furat. Dacă statul nu intervine, ne ia de proşti... Şi oricum numai la noi e aşa ceva. Dacă îi ţinem în funcţii pe ăştia de 34 de ani unşi de străini să ne jupoaie? După alegeri o să ne pună să plătim şi aerul de-l respiram, aşa de buni sunt. Prietenii ştiu de ce. Aţi uitat reclama??? Las' c-o trăim cu vârf şi îndesat!”, şi-a exprimat altul frustrarea.
„Ăla e din Tesco, dar am luat mai ieftini. Ăia sunt scumpi”, a venit alt internaut cu o precizare.
„Eu am luat de la Aldi doi la o liră”, a revenit cineva la subiectul iepuraşilor. „Frutti Fresh la 2 litri costă o liră în Birmingham”, a fost alt exemplu de preţuri dat de un internaut.

Britanic revoltat de preţurile din resturantele româneşti
„Adevărul” a prezentat reacţia unui britanic care s-a stabilit în Cluj şi care s-a arătat şocat de preţurile din restaurantele din oraş. Fotograf de meserie, britanicul Aaron Roberts s-a ridicat ostentativ şi a ieşit din restaurant, înfuriat la vederea preţurilor. În opinia sa, vina le aparţine românilor care acceptă preţurile piperate.
„Nu ştiu ce se întâmplă. Dar am intrat în Marty Eatery zilele trecute şi am fost aproape dezamăgit de preţuri. M-am ridicat şi am plecat, nu pentru că nu îmi permit, ci pentru că este total inacceptabil să plătesc astfel de preţuri şi refuz să le accept. Chiar scapă de sub control, dar oamenii sunt doar complici şi lasă să se întâmple. Din perspectiva afacerii, de ce să ceară preţuri uriaşe şi să creeze o confuzie cu reducerile pentru a da impresii false despre ceea ce este «normal», dacă oamenii plătesc oricum. De asemenea, am observat că ei cresc preţul produsului şi apoi pun reducerea. Dar până la urmă este acelaşi preţ ca înainte de reducere”, a spus britanicul.

+2 -7

Comentarii

'Gladiator'

2024-04-11 09:01:07


'Vai de mine, dar ce tragedie. Iarasi strainii astia rai...Cel mai simplu raspuns este boicotul. Si daca noi romanii tot ne dam atat de patrioti, nationalisti, traditionalisti si care toti \"dorim\" sa consumam numai produse romanesti, de ce nu cumparati iepurasi de la companii care produc aici?'

'Costea Ion '

2024-04-11 05:11:17


'De ce nu ar profita străinii de proverbiala prostie mioritică?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie