Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7028 - 19 aug 08:00

FELDIOARA: Cetatea Ţărănească medievală îşi va deschide, în curând, porţile pentru vizitatori

Autor: Mircea PETRUSE

Publicat la 18 mai 2018

O primă manifestare tradiţională va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare, în 27 mai, de Sărbătoarea Rusaliilor

FELDIOARA: Cetatea Ţărănească medievală îşi va deschide, în curând, porţile pentru vizitatori

Unul din proiectele de anvergură care a fost finalizat încă de anul trecut a vizat „Consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Feldioara”. Investiţia a demarat acum cinci ani, Consiliul Judeţean Braşov alocând în acest scop fondurile necesare.
Din fortăreaţa ridicată pe vremea teutonilor în secolul al XIII-lea rămăseseră în picioare doar trei ziduri - şi acestea degradate - astfel că edificiul a trebuit să fie refăcut aproape de la zero.
Cetatea a fost restaurată după imaginea pe care o avea în secolul al XVIII-lea, construcţiile de lemn executate peste ziduri făcându-se după modelul istoric al vremii, deoarece nu au mai existat date despre structurile existente. Pentru reconstrucţia şi renovarea zidurilor nu s-au folosit decât mortare de var şi piatră, iar în plus nu s-a utilizat ciment decât la subzidirea consolidării fundaţiei.
Deşi lucrările practic au fost finalizate, obiectivul a fost inaugurat oficial şi şi-a deschis porţile anul trecut, timp de DOAR trei zile, în perioada 1-3 septembrie. Aşa se face că la această oră Cetatea este şi va rămâne închisă vizitatorilor până la sfârşitul săptămânii viitoare, întrucât mai sunt câteva lucruri de natură funcţional-organizatorică ce trebuie rezolvate.
Vorbim aici despre amenajarea unei case de bilete, a unei parcări în zonă, administrarea şi gestionarea spaţiilor muzeale ce adăpostesc exponate de mare valoare, paza obiectivului etc.

Foto: Directorul Cetăţii Ţărăneşti medievale, Georgiana Gămălie

Spaţii muzeal-expoziţionale, ateliere de lucru şi meşteşuguri populare
În ultima perioadă, Primăria a făcut demersurile necesare în vederea soluţionării problemelor rămase, astfel încât obiectivul turistic despre care vorbim să-şi poată deschide porţile pentru vizitatori.
Cetatea are la această oră un director, în persoana doamnei Georgiana Gămălie - membru fondator al Asociaţiei Culturale Artessentia, coordonatorul unor ateliere de lucru şi meşteşuguri populare, precum şi al unor cursuri de iniţiere în pictura icoanei pe sticlă, tehnici tradiţionale etc.
Aceasta a început deja să lucreze la amenajarea a două turnuri şi spaţii expoziţionale, deoarece se intenţionează ca apropiata Sărbătoare a Rusaliilor din data de 27 mai să aibă loc în cea mai mare parte chiar în incinta Cetăţii.
Până la sfârşitul săptămânii viitoare, dată ce coincide şi cu obiceiul tradiţional Bătutul Armindenilor (foto), vor fi amenajate nu doar spaţii muzeal-expoziţionale, ci şi diferite ateliere de lucru şi meşteşuguri specifice zonei.
Manifestările care se vor desfăşura se înscriu în proiectul „Obiective culturale, tradiţii şi obiceiuri în comuna Feldioara”, el vizând „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”. Menţionăm că proiectul pentru care s-a solicitat şi obţinut finanţare cu câţiva ani în urmă cuprinde organizarea de sărbători şi festivaluri care au fost odinioară tradiţionale pentru întreaga comunitate din zona Feldioarei: „Cavalerii teutoni se întorc în Cetate”, un eveniment dedicat magiei sărbătorilor de iarnă, precum şi Sărbătoarea Rusaliilor.


 

Feldioara este situată la 20 km de Braşov, spre nord, pe drumul E 60, în zona colinară desprinsă din Munţii Perşani care coboară spre est, până la râul Olt. Râurile Bârsa şi Vulcăniţa străbat vecinătatea localităţii şi se varsă în Olt, tot în această zonă. Densitatea hidrologică şi prezenţa pânzei freatice la mică adâncime au făcut ca apropierea cursurilor de apă să fie şi să rămână şi azi propice dezvoltării agriculturii.
Pe de altă parte, Feldioara se află la distanţe relativ egale de trei dintre masivele muntoase din zonă: 40 de km faţă de Bucegi, 30 de km faţă de Postăvaru şi 45 de km faţă de Piatra Craiului.
Aşezată pe un platou colinar, localitatea are o poziţie dominantă faţă de aşezările din Ţara Bârsei de Jos, iar învecinarea cu zona muntoasă împădurită a generat o altă categorie de ocupaţii tradiţionale, şi anume exploatarea forestieră şi prelucrarea lemnului.
De-a lungul istoriei, începând cu aşezarea cavalerilor teutoni pe aceste locuri, în secolul XIII, Feldioara a fost Scaun de Judecată, un secol mai târziu târg liber, pentru ca apoi să dobândească statutul de cetate de azil. Astăzi, din punct de vedere administrativ-teritorial, Feldioara este centrul comunei care mai include satele Rotbav şi Reconstrucţia.
Menţionăm că principalele puncte de atracţie turistică şi nu numai sunt reprezentate de Biserica Evanghelică din satul Rotbav, precum şi de Biserica Evanghelică şi Cetatea Ţărănească medievală recent restaurată din comună.

Foto: Centrul de Informare şi Promovare Turistică

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie