Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 15:39

„Feţele” bibliotecii, redescoperite de cei mari şi cei mici

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 19 sepembrie 2016

Nocturna Bibliotecii a adus, în sediile instituţiei din Livada Poştei, sute de vizitatori

„Feţele” bibliotecii, redescoperite de cei mari şi cei mici



Alina Floroi şi Ciprian Branea au adus la Braşov Labirintul sonor, un careu 4 x 4 metri care trebuia parcurs fără a provoca sunetele.

Sute de braşoveni au păşit, sâmbătă seara, pragul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu”, redescoperind instituţia dintr-un alt unghi. A fost Noctura Bibliotecii, iar Biblioteca centrală şi Casa Baiulescu (unde sunt Alianţa Franceză, Centrul Cultural Maghiar, secţia de Periodice şi Biblioteca Engleză) au fost deschise până în „creierii nopţii”, pentru amatorii de cultură şi inovaţie. Şi au fost ceva amatori, mai ales dintre cei mai micuţi, pentru care atractive au fost instalaţiile din faţa sediului central, dar şi atelierele de creaţie sau labirintul sonor.

Experiment şi inovaţie
În acest an, tema acestei sărbători a fost experiment şi inovaţie, ilustrată prin diverse instalaţii. De exemplu, la etajul sediului central, mai ales copiii au încercat să iasă din labirintul sonor - un careu de 4 pe 4 metri, în care erau provocaţi să ajungă dintr-un capăt în celălalt, fără a provoca sunetele care-i avertizau că au luat-o pe un drum greşit. Labirintul sonor este o creaţie a Laborazon Maker Space Braşov. „E o idee mai veche, inspirată de o expoziţie din Olanda, unde erau tot felul de interacţiuni pe bază de mişcare şi mi s-a părut interesantă ideea de a te baza pe simţul auditiv şi a-ţi face o imagine spaţială în minte, decât pe indicatorii vizuali - noi suntem obişnuiţi să ne bazăm pe vedere. Practic, asta este o instalaţie foarte explorativă în care trebuie să te gândeşti ce ai făcut şi în plus efectul este  că se face şi o coregrafie, cei care intră în labirint fac un mic dans, fără să-şi dea seama”, a explicat Alina Floroi - head cook Laborazon Maker Space, aşa cum se autointitulează.
„Instalaţia este compusă dintr-un senzor care poziţionează personajul. În momentul în care este întâlnit un obstacol, se aude un sunet, iar ideea e să parcurgă labirintul fără să provoace sunetele”, a explicat Ciprian Branea, responsabil cu implementarea proiectului din punct de vedere tehnic.

Lecţia de fizică
O altă atracţie pentru copii a fost spaţiul de înţelegere a fizicii, din faţa sediului central al Bibliotecii. A fost de fapt o expoziţie interactivă organizată şi prezentată de Ioana Balaban (Expoziţii Călătoare. „În această seară avem proiectul Generator, în care copiii învaţă concepte de fizică prin intermediul experimentelor. De exemplu, învaţă despre densitatea lichidelor, prin intermediul a patru cilindri, în care sunt substanţe diferite. Avem apă, ulei, detergent lichid, şi apă cu ulei. În interiorul tuburilor sunt bile, iar când rotim sistemul putem observa cum cad bilele din cilindri şi cum viteza diferă în funcţie de lichid. De asemenea, putem vedea şi cum se separă apa de ulei care au densităţi diferite. Mai învaţă despre echilibru, mai avem pendulul lui Maxwell, despre magnetisn, propagarea undelor etc. Obiectele au fost create de sculptorul braşovean Daniel Roşca”, a explicat Ioana Balaban, de la Expoziţii Călătoare.

Cocktailuri  din cărţi
Cei mari au avut ocazia să se delecteze cu cocktailuri de fructe, colorate şi inspirate de cărţi celebre, botezate după titlul cărţilor, pe care trebuiau să le ghicească. De asemenea, cei care s-au simţit în stare, puteau intra în rolul unui bibliotecar, în cadrul unui concurs de găsit cărţi, pe baza unor indicaţii. Premiul  era o carte oferită de Bibliotecă.
În cadrul acestui eveniment a avut loc şi un tur de biciclete între Sediul central al bibliotecii (Bd. Eroilor nr. 35) şi Filiala nr. 6 (Str. Iuliu Maniu nr. 6), pentru a ilustra conceptul „Biblioteca este o călătorie”. Au mai fost şi lansări de carte - „Donbas” de Jacques Săndulescu, proiecţie de filme motivaţionale despre ştiinţă, lideri şi succes din reţeaua TED, ghidaje în bibliotecă, atelier de mobilier pictat, expoziţii etc.
„Am încercat să facem întregul eveniment sub semnul experimentului. De fapt, ne-am dorit ca biblioteca să nu mai însemne loc în care vii şi ţi se dă o carte pe care să o citeşti, ci locul în care vii să experimentezi, după modelul american. Am vrea ca peste 2-3 ani să facem un Science Fest - un festival al ştiinţelor şi e un prim pas spre un astfel de eveniment. Potenţial există, mai ales din partea celor mici şi dacă îi vom avea prizonieri de mici în zona bibliotecii, îi vom avea cu siguranţă şi ca adulţi, chiar dacă tehnologiile vor evolua mult”, a încheiat Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu”.

Expoziţia călătoare sau fizica, predată altfel.



Tot de interes au fost şi atelierele creative de la Alianţa Franceză, unde copiii au fost învăţaţi să creeze hârtie marmorată, cu ajutorul culorilor în apă.

 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie