Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 04:52

Fostul Spital de Dermatologie cade bucată cu bucată. O porţiune din acoperiş s-a prăbuşit, iar printre ţigle cresc copacii

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 07 august 2018

Fostul Spital de Dermatologie cade bucată cu bucată. O porţiune din acoperiş s-a prăbuşit, iar printre ţigle cresc copacii

Închis în anul 2012, după ce a fost vândut de Consiliul Judeţean Braşov unui investitor  privat, clădirea fostului Spital de Dermatologie din Braşov (de pe strada G. Bariţiu, lângă Maternitate) se degradează pe zi ce trece. În timp, ferestrele au dispărut, faţada a început să cadă, iar acoperişul să se degradeze. De altfel, pe partea dinspre curte a acoperişului corpului principal, o porţiune din acoperiş s-a prăbuşit, iar prin golul lăsat de ţiglele căzute au început că crească arbori.
Fostul spital de lângă Maternitate a fost cumpărat de un investitor islaelian, care a avut în plan ca pe terenul ocupat de fosta unitate sanitară să construiască un hotel. Iniţial, s-a pus problema demolării clădirilor, însă, în anul 2014, un ONG din Bucureşti a depus o cerere prin care a solicitat includerea imobilului în lista monumentelor istorice de importanţă locală şi nici acum nu a apărut o decizie finală în acest dosar.
Argumentul celor care au solicitat includerea clădirii pe lista monumentelor istorice a fost că în acest imobil, construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a funcţionat primul spital public din Braşov.
În schimb, actualul proprietar a susţinut, încă de la început, că această clădire nu mai poate fi decontaminată, iar structura de rezistenţă este afectată, motiv pentru care trebuie demolată.

+0 -4

Comentarii

Eu

2018-08-07 22:29:34


Clădirea fiind un pericol, proprietarul trebuie sa se ocupe. Știa foarte bine ce cumpără. A, ca a încercat marea cu degetul, aia e altceva. Deci solicit autorităților locale, ca și contribuabil, sa se implice și sa rezolve problema. Și nu prin demolare. La fel, solicit implicarea și în cazul acelei decopertări masive a dealului dintre schi și drumul poienii, fără autorizație de construcție.

Marcel Vasilescu

2018-08-07 20:10:28


Una peste alta, aici e vorba tot de o țeapă, ca și-n cazul Lidl care după ce a dat tot 2 milioane pe terenul fabricii CIBO, a fos lăsat cu ochii-n soare timp de trei ani, cu pierderile aferente. Dacă știau că e vorba de un monument istoric, de ce i-au mai luat banii investitorului?! Oricum, clădirea asta nu se va mai reabilita în vecii vecilor. Punct.

Mihai Bodea

2018-08-07 14:05:24


Domnule Stupide People, construirea de parcări în centrul vechi al orașului este stupidă și contraproductivă. ONG-ul din București a făcut demersurile legate de această clădire pentru că organizațiile civice din Brașov sunt ori inactive, ori atașate de administrația locală. Sigur, aroganța, orgoliul și puseurile de naționalism local sunt în ton cu vremurile și fac parte din arsenalul puterii împotriva cetățenilor. Nu avem noi, la Brașov, nevoie să vină miticii de la București să ne facă treaba, la fel cum nu avem nevoie să ne aliniem la legi internațonale și nici ca diaspora să conteze la vot. Repet că evidența arată că actualul proprietar lasă clădriea să se dărâme cu scopul precis de a îi face pe cei stupizi să ceară demolarea. La acest demers autoritățile sunt părtașe, existând în toată țara exemple fără număr. Exact în același fel lasă primăria ca părăul Graft să preia canalizarea pentru ca aceiași cetățeni stupizi să aprobe cu entuziasm acoperirea apei cu o șosea, deși este evident că o apă curgătoare în oraș are o valoarea peisagistică și de mediu enormă. La fel s-a întâmplat și cu uzinele, patrimoniu industrial și cu diverse alte bunuri publice: autoritatea le lasă să se degradeze până când cetățenii se bucură de orice fel de intervenție, numai să se facă ceva. Același lucru e valabil și pentru cartierul Șchei: după nenumărate inundații cu noroi vom fi recunoscători că pe dealurile din jur se vor face blocuri fără număr, numai să se facă ceva. Același lucru este valabil și pentru trafic: a fost gestionat prost pentru ca apoi să fim recunoscători că primăria lărgește șosele și construiește parcări în centrul vechi. A fost nevoie să se nască mințile luminate de azi pentru ca progresul să ajungă în sfârșit și în orașul nostru.

Dottore

2018-08-07 11:30:01


Interesant, cum unii concetateni construiesc in zona cladiri cu multe etaje, desfiinteaza locuri de joaca pentru copii si-si fac parcari, altii nu ! Vezi Piata Unirii .

Mihai Bodea

2018-08-07 08:29:41


Clădirea fostului spital de Dermatologie a fost clasată ca monument de mai mulți ani dar decizia încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial (nefiind OUG-13, nu era urgent). Investitorul a dat în judecată Ministerul Culturii pentru că a clasat clădirea. Clasasrea a fost presărată cu multe obstacole care au arătat că investitorul are conexiuni în Minister. Investiția în această clădire cu valoarea istorică este necesară. Învestitorul a propus construirea unui imobil cu funcția de hotel cu regim de înălțime p+11, luând ca reper clădirea spitalului de alături care nu a fost făcută în perioada ceaușistă fără a respecta regimeul de înălțime al zonei. Proiectul noului hotel prevede și două niveluri de parcare în subteran. Regimul de construire al zonei este de p+1. Clădirea se află în zona de protecție a altor clădiri monument (Bastionul Fierarilor, zidul vechi, Poarta Ecaterinei, etc) și nu poate fi, conform legilor în vigoare, construit un imobil cu un asemenea regim de înălțime. Având în vedere că zona este istorică (întregul cartier dar și clădiri anume sunt monument) și că interesul populației este de a conserva și exploata aceast cartier, este contra intereselor populației ca un investitor să schimbe destinația unei clădiri în beneficiu personal. Își poate imagina oricine ce trafic și aglomerație va atrage un hotel cu unsprezece etaje (posibil ca în timpul construcției să mai apară). Despre deranjul pentru întreaga zonă și schimbarea aspectului cartierului Șchei nici nu are rost să mai menționez; pentru locuitori ar fi un dezastru atât pe durata construcției, cât și ulterior. Hotelul a ajuns în mâna unor investitori privați în urma unor aranjamente cu Consiliul Județean, condus de Căncel Aristotescu, schimbând în mod ilegal destinația de spital a imobilului. Întreaga parcelă dintre Dermatologie și fostul spital de Oncologie, Șirul Gheoghe Dima, este vizată de demolare și transformare în centru comercial, rezidențial, etc. Autoritățile locale au hotărât că Brașovul este îngreunat de patrimoniu și că ar fi mai bine fără. O soluție mult mai bună ar fi ca clădirea să devină un centru medical sau de odihnă. În curte se află un parc care ar putea fi pus în circuit public și încă o clădire simpatică. Zidul împrejmuitor face parte din ansamblul monumental și ar putea și el să capete sens în arhitectura zonei după o restaurare. Întregul ansamblu ar putea fi regândit în așa fel încât să aibă niște funcții moderne și necesare iar zona să rămână nealterată. Scopul investitorului, cu complicitatea autorităților, este exact de a degrada clădirea dincolo de posibilitatea de a o repara.

Stupid People

2018-08-07 08:22:38


Zilnic, locuitorii din zonă și din Scheiul istoric trec pe lângă această construcție (care cu greu mai poate fi denumită clădire) care își are locul mai degrabă în zona de conflict din Siria. ONG-ul din București să își vadă de numeroasele clădiri din capitală care se află în aceeași stare, iar administrația locală de atribuțiile ei. Clădirea în sine este un pericol, riscând să se prăbușească pe bucăți, în capul trecătorilor, ori pe de-a întregul, poate chiar pe traficul de pe Șirul Gheorghe Dima. Cine ar răspunde dacă ar fi victime? S-a uitat așa ușor accidentul de pe strada Lungă de acum câțiva ani când o femeie nevinovată a murit cu capul stivit de o bucată de cornișă a acoperișului unei clădiri neîngrijite? Administrația locală cum se implică? Este un fost spital, iar de curând un reputat medic român afirma că în străinătate spitalele sunt demolate după 50 de ani de funcționare din cauza saturării cu microorganisme, viruși și bacterii. Vor israelienii să facă hotel? Va dormi cineva într-o clădire în care, chiar igienizată, au fost tratate cazuri de sifilis și tot felul de eczeme? Să fim serioși! Consiliul județean s-a spălat pe mâini prin vânzarea spitalului, dar domnul primar, care trece zilnic pe lângă monstruozitate, de ce nu are nici o inițiativă? Ne plângem de locuri de parcare. Fiți mai evrei decât evreii și recuperați clădirea, demolați-o și cu fonduri europene faceți o parcare sub și supraterană cu fațade care să respecte arhitectura zonei. Este doar o idee, alții pot avea alte idei, dar pentru brașoveni, faceți ceva!!Rapid!

Costea Ion

2018-08-07 08:17:37


Vrem o țară ca afară dar noi închidem spitale și ridicăm biserici. Când cetățenii orașului se vor îmbolnăvi, să meargă la biserică să se trateze, să-i opereze popii, nu medicii.

rammstein

2018-08-07 07:09:58


ovreiul ala n-o fi vreun consilier al lui dragnea???...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie