Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 15:53

Frig în 8.000 de apartamente din Braşov?

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 19 august 2016

Înfiinţarea serviciului public de termoficare a intrat în blocaj, iar şansele ca problema să fie rezolvată până la iarnă devin din ce în ce mai mici

Frig în 8.000  de apartamente din Braşov?

Braşovenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor mai avea de aşteptat până când vor primi apă caldă. Înfiinţarea Serviciului public de termoficare a fost aprobată în unanimitate de consilierii locali într-o şedinţă ce s-a desfăşurat în 29 iulie, însă, ulterior, consilierii social-democraţi au cerut Prefecturii să verifice legalitatea acestei hotărâri, motivul invocat fiind că actul normativ a fost aprobat într-o şedinţă de îndată şi că nu au avut la dispoziţie rapoartele direcţiilor de specialitate din Primărie şi viza de legalitate a secretarului Primăriei aferente proiectului de hotărâre (solicitate printr-un amendament în momentul votării proiectului de HCL).
În aceste condiţii, viceprimarul Braşovului Costel Mihai a declarat că înfiinţarea serviciului centralizat de termoficare a intrat într-un blocaj, având în vedere că termenul maxim în care Prefectura poate răspunde solicitării social-democraţilor este de trei luni (adică luna octombrie).
Contactat telefonic, prefectul Ciprian Băncilă ne-a că declarat în urma sesizării depuse de aleşii social-democraţi, hotărârea de Consiliu Local şi documentele aferente sunt analizate acum de juriştii instituţiei pe care o conduce, fără a estima însă un termen de soluţionare.

Ping-pong cu  declaraţii politice
„Ca urmare a adresei trimise de colegii noştri la Prefectură, acum suntem ca în fabula «Racul, broasca şi o ştiucă». După ce au votat şi chiar au fost iniţiatori ai acestui proiect, au încercat să îl blocheze. Acum, demersul este blocat de un grup de consilieri ai PSD. Prefectura a solicitat o serie de documente, iar acum aşteptăm răspunsul. Este un joc politic din care au de suferit braşovenii. Nu ne permitem ca pe spatele braşovenilor să ne facem campanie electorală. Dacă nu exista această solicitare la Prefectură, făceam o nouă şedinţă de îndată în care aprobam organigrama, bugetul şi sediul social pentru noul serviciu şi puteam trimite documentele pentru licenţiere. Din punct de vedere procedural, am făcut tot ce s-a putut”, a declarat ieri viceprimarul Costel Mihai.
În replică, PSD Braşov arată într-o declaraţie de presă că în ceea ce priveşte situaţia sistemului de termoficare „Consilierii PSD au fost tot timpul pentru asigurarea agentului termic pentru populaţie. (…) Trebuie precizat însă că una din condiţiile esenţiale, pe care nu o vom ocoli niciodată, este legalitatea. Braşovenii nu au apă caldă din cauza felului în care primarul liberal (independent) George Scripcaru, viceprimarii PNL şi consilierii locali PNL, majoritari în Consiliul Local, au condus sistemul de termoficare, din 2014 şi până acum. Distrugerea societăţii de termoficare, bâlbâielile de la nivelul executivului Primăriei în această privinţă, pierderea licenţei şi în final sistarea furnizării de apă caldă şi căldură, reprezintă «opera» lor”.

Şi totuşi, când va fi căldură?
În situaţia în care Prefectura va considera că Hotărârea de Consiliu Local privind înfiinţarea serviciului public de termoficare este legală, vor urma alte demersuri. Astfel, vor fi supuse aprobării Consiliului Local organigrama, statul de funcţii şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al serviciului de termoficare. După ce şi aceste acte normative sunt fi aprobate, trebuie obţinută licenţa de funcţionare a noului serviciu. De asemenea, în cazul centralelor termice de cvartal administrate de Tetkron, trebuie obţinute noi autorizaţii de la ISCIR pentru cazanele de apă caldă, iar instalaţiile de transport şi distribuţie trebuie verificate. Apoi, pentru zonele neacoperite de centralele de cvartal ale Tetkron, va fi nevoie de organizarea unei licitaţii prin care să fie stabilit furnizorul privat de agent termic.
Practic, având în vedere că apoi vor mai trebui făcute unele demersuri, braşovenii care rămân racordaţi la sistemul centralizat de termoficare riscă să înceapă iarna în frig.

Au rămas 8.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat
În 7 aprilie, când a fost sistată furnizarea agentului termic, în Braşov erau 10.700 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare. Acum, a declarat Costel Mihai, mai sunt în jur de 8.000 de apartamente. Aceasta nu este cifra finală, pentru că în această perioadă este în derulare „inventarul” apartamentelor racordate la sistemul centralizat de termoficare, care se realizează cu ajutorul asociaţiilor de proprietari. „Aproximativ jumătate din asociaţii au trimis situaţiile solicitate de noi”, a declarat consilierul local Ciprian Bucur, împuternicit de forul deliberativ local să se ocupe de înfiinţarea noului serviciu public de termoficare.
 
70 de salariaţi în noul serviciu
Ciprian Bucur a afirmat că a fost pregătită organigrama noului serviciu, statul de funcţii, precum şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al noului serviciu, iar acum se lucrează la elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli. „În cadrul serviciului public de termoficare, care se va ocupa de producţie, transport, distribuţie şi furnizare ar urma să îşi desfăşoare activitatea în jur de 70 de persoane”, a precizat Bucur.
 

+0 -1

Comentarii

FAP

2016-08-19 09:41:40


Raspunsul ar putea veni in 3 luni, insa ar putea veni si intr-o luna ! De urmarit cu atentie si tras concluzii ! Intrebare. Care sunt factorii decizionali sau factorii politici care nu doresc ca dvs. Asociatiile de Proprietari si in definitiv proprietarii, sa aveti agent termic (apa calda si caldura),la iarna ?

FAP

2016-08-19 09:38:56


Raspunsul ar putea veni in 3 luni, insa ar putea veni si intr-o luna ! De urmarit cu atentie si tras concluzii ! Care sunt factorii decizionali sau factorii politici care nu doresc ca dvs. Asociatiile de Proprietari si in definitiv proprietarii, sa aveti agent termic (apa calda si caldura),la iarna ?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie