Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 20:17

Gata cu „nebunia” la Vulcan

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 13 sepembrie 2019

Viaţa pacienţilor cronici de la Psihiatrie a fost schimbat în bine, în numai câteva luni, de noua conducere. Alte două scandaluri moştenite au impus măsuri: furtul banilor de la bolnavi şi furnizarea de „cobai” pentru studii clinice

Gata cu „nebunia” la Vulcan

Se schimbă condiţiile pentru pacienţii cronici internaţi în cele două secţii exterioare ale Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie (SCPN), respectiv de la Vulcan şi de la Zărneşti. Ei vor putea să se plimbe în curţile unităţilor medicale îmbrăcaţi în haine normale şi nu vor mai sta în pijamale sau cămăşile primite în spital, conform recomandărilor făcute de Avocatul Poporului. Deja, au fost cumpărate hainele şi încălţămintea, atât pentru vară, cât şi pentru iarnă, după cum ne-a spus, ieri, dr. Nicuşor Bîgiu, manager interimar al SCPN.
„Chiar în a doua zi de mandat am făcut o vizită la Vulcan şi am fost dezamăgit de condiţiile în care aceşti pacienţi îşi duc viaţa. Am încercat să limitez corupţia, respectiv furtul din banii pacienţilor, şi să îmbunătăţim condiţiile. Le-am organizat zilnic un program de vizionare de film, de ascultare de muzică, de ieşire, astfel încât să nu se simtă prizonierii unui spital. Vom organiza şi excursii şi o să le permitem să aibă un alt echipament în spital şi în curtea spitalului. Am achiziţionat echipamente, atât pentru vară, cât şi pentru iarnă, astfel încât să fie îmbrăcaţi şi cu altceva decât efectele de spital”, a precizat medicul. Cheltuiala pentru fiecare pacient a fost de 350 de lei, iar în cele două secţii sunt aproximativ 300 de pacienţi.

DIICOT-ul – cercetări în privinţa banilor pacienţilor care nu apăreau, până în primăvară, în evidenţe
Pe de altă parte, managerul interimar a precizat că în privinţa banilor sustraşi de la pacienţii din Vulcan, a intrat pe fir DIICOT, ancheta fiind în derulare. Reamintim că, în luna aprilie, managerul interimar a făcut publică această situaţie, după cercetări făcute în urma unei sesizări făcute de curatorul unui pacient fără discernământ, internat din 2011. În tot acest timp, pacientul a primit drepturi băneşti direct la spital, iar tutorele nu ştia. Raportul comisiei de analiză constituite din dispoziţia managerului interimar arăta că modul de încasare a veniturilor pacienţilor, gestionarea şi folosirea venitului fiecărui pacient de către personalul secţiei erau „în ceaţă”. Nu există date privind încasarea veniturilor bolnavilor (deşi banii au fost depuşi de factorul poştal la Pavilionul de la Vulcan) şi nici privind cheltuielile făcute în numele acestora, pentru că pacienţii dădeau bani personalului medical, pentru a le fi făcute anumite cumpărături. Nu sunt chitanţe şi nu exista nici seif, în care să fie păstraţi banii. Suspectat în acest caz este fostul asistent şef. La mijloc ar fi vorba despre o sumă de jumătate de milion de euro, pentru o perioadă de 3 ani cercetată, având în vedere că veniturile pacienţilor variau între 375 şi 1800 de lei (venituri provenite din pensii sau indemnizaţii de handicap), iar cheltuielile lor însemnau câteva sute de lei pe lună, maxim.
Deocamdată, fostul asistent-şef a fost retrogradat şi mutat, ca simplu asistent, în pavilionul central al SPCN, pe Prundului, în Braşov. În prezent, potrivit conducerii, asistentul este în concediu şi nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.  
Între timp, la secţia din Vulcan a fost achiziţionată o casă de valori, a fost instituit un registru de evidenţe pentru fiecare pacient cu veniturile şi cheltuielile făcute în numele lui sau de către acesta. Acum, după patru luni, în seif s-au strâns 70.000 de lei, bani ce aparţin pacienţilor, conform conducerii.

Studii clinice pe pacienţi?
Însă, managerul interimar a precizat, ieri, că o altă sesizare ar putea fi înaintată la Parchet pentru a se cerceta dacă s-au făcut sau nu studii clinice pe pacienţi fără discernământ, în general, a celor vulnerabili, lucru care contravine regulilor. „Cu comisia de analiză a studiilor clinice am ajuns într-un impas, întrucât ni se blochează accesul la lista pacienţilor incluşi în studii şi la acordul lor informat. Este un punct în care o comisie de analiză numită de spital îşi depăşeşte competenţele şi voi sesiza organele abilitate să cerceteze dacă s-au făcut sau nu studii clinice farmaceutice pe pacienţi vulnerabili din instituţiile de psihiatrie care aparţin de spitalul acesta”, a mai declarat managerul. Potrivit acestuia, medicii care au realizat studiile s-au justificat prin faptul că nu au acordul sponsorului (compania farmaceutică) şi că, la momentul realizării studiilor, au avut acordul Comisiei de Etică de la Bucureşti, au fost verificaţi şi nu s-au găsit nereguli. Conform dr. Bîgiu, 30-40 de bolnavi de la Vulcan ar fi fost incluşi, fără voia lor, în studii clinice. Trebuie precizat că, în secţia din Vulcan sunt internaţi aproximativ 150 de pacienţi, dintre care doar circa 90 au discernământ.

Instruire pentru resuscitarea pacienţilor
Managerul interimar a mai precizat că a dispus măsuri de instruire a personalului ân acordarea primului ajutor. Asta după ce s-a întâlnit, chiar la Vulcan, cu reprezentanţii Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), un ONG care activează în domeniul drepturilor omului (drepturile persoanelor cu dizabilităţi mintale şi antidiscriminare) şi al instituţiilor statului de drept (care ar trebui să asigure respectarea şi apărarea acestor drepturi). Printre altele, CRJ monitorizează spitalele şi centrele de psihiatrie, pentru a se asigura că drepturile pacienţilor sunt respectate. Cei de la CRJ au elaborat şi Harta Deceselor în spitalele de psihiatrie, centrele de plasament şi centrele de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi, în care apare şi Braşovul. „Cele mai multe cazuri de deces la noi sunt din cauza înecului cu bolul alimentar. Şi atunci, pentru a putea preveni ce poate fi prevenit, am decis ca tot personalul să beneficieze de instruire avansată pentru resuscitare. Medicii şi asistenţii au pregătirea de bază, dar acum se perfecţionează. Urmează să fie instruiţi şi portarii, şi infirmierele, ca oricine să poată interveni eficient”, a încheiat dr. Nicuşor Bîgiu.
Schimbarea de conducere la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, de care ţin secţiile de la Vulcan şi Zărneşti, s-a produs în martie 2019, concursul pentru manageriat fiind încă contestat de vechea conducere.

+3 -0

Comentarii

gigi

2019-09-13 18:37:27


După cum se vede spitalele de psihiatrie din Romania au devenit centre de exterminare , să ajungi să practici experimente ca și in lagărele de exterminare din cel de-al doilea război mondial. Ce mă surprinde este că minstrul sanătății pare surprinsă de aceste practici din spitalele de psihiatrie . Dacă d-na ministru o interesa activitatea din Sănătate ar fi aflat că din 2010 se practică experimente pe bolnavii din psihiatrie (vezi de ex. Aradul ) . Ce m-ar suprinde pe mine ar fi ca d-na ministrul al Sănătății sa-și de-a demisia .

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie