leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7096 - 21 noi 22:48

IA blondă şi cu ochii verzi, primul angajat virtual din Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 05 noiembrie 2019

IA blondă şi cu ochii verzi, primul angajat virtual din Braşov

De ieri, echipa Muzeului „Casa Mureşenilor” din Braşov a fost completată cu un nou membru. Este vorba de IA, un asistent muzeal virtual bazat pe inteligenţă artificială.
IA (acronimul de la Inteligenţa Artificială) a fost prezentată ieri şi a şi fost pusă „la treabă”, răspunzând mai multor întrebări legate de istoria Braşovului sau a familiei Mureşenilor.  A fost întrebată ce se poate vizita la Braşov, cine a finanţat proiectul sau i s-au cerut mai multe detalii despre monumentele istorice din oraş. S-a achitat de aceste sarcini, însă când a fost întrebată dacă ştie o anecdotă, a spus că „Nu cunosc această întrebare”.
Proiectul a fost derulat de muzeu împreună cu Universitatea „Transilvania” şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov. Bugetul total al  proiectului a fost de 61.000 lei, din care 55.000 de lei a fost asistenţa nerambursabilă din partea Administraţia Fondului Cultural Naţional, restul reprezentând cofinanţarea din partea Consiliului Judeţean Braşov.
Potrivit managerului Muzeului „Casa Mureşenilor”, Valer Rus, la acest proiect s-a lucrat timp de cinci luni, iar pentru realizarea asistentului virtual s-au făcut inclusiv cercetări sociologice, rezultatele fiind transmise echipei care s-a ocupat de realizarea asistentului virtual. Pentru ca IA să nu fie „luată prin surprindere”, un istoric din muzeu a pregătit o listă de întrebări, care a fost completată ulterior în baza realizării a trei focus-group-uri.  
De asemenea, tot în urma unor cercetări sociologice a fost stabilită şi imaginea IA: o femeie blondă cu ochii verzi. Reprezentanţii muzeului au precizat că au existat două variante pentru imaginea IA. Era o fotografie a unei membre a familiei Mureşenilor şi cea creată în urma cercetărilor sociologice, câştigătoare fiind desemnată femeia blondă cu ochi verzi.
Înainte de a fi prezentat public, asistentul virtual a fost testat în luna octombrie de 250 de elevi din liceele braşovene.
„Este ceva ce până acum vedeam doar în filmele SF. Avem un asistent care răspunde unor întrebări legate de istoria Braşovului, a muzeului nostru sau despre familiei Mureşenilor”, a declarat directorul muzeului, Valer Rus. Acesta a amintit că de-a lungul anilor, Muzeul „Casa Mureşenilor” a făcut tot posibilul pentru a introduce tehnologia secolului XXI în instituţie.
La conferinţa de presă a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Adrian Gabor, care a declarat că „prin acest proiect în premieră naţională, Muzeul «Casa Mureşenilor» dovedeşte că este o instituţie ancorată în realităţile lumii actuale, în care creativitatea, noile tehnologii şi cele mai recente descoperiri ştiinţifice capătă valenţe sociale, fiind în acest caz puse în slujba turiştilor, a publicului muzeal şi a tuturor celor pasionaţi de istorie”.O provocare pentru proiectanţi
În timpul conferinţei de presă în care a fost prezentată IA, reprezentantul Universităţii „Transilvania” Braşov, Otavian Machidon, şef de lucrări în cadrul Departamentului de Electronică şi Calculatoare, a declarat că acest proiect a reprezentat adevărată provocare. „Există asistenţi Google, Amazon sau Alexa care interacţionează cu utilizatorii în limba engleză, dar nu am putut utiliza o astfel de platformă, pentru că limba de interacţiune este româna. Dificultăţile în implementarea acestui proiect au venit din integrarea şi configurarea unor tehnologii şi module. Pentru noi a fost o provocare tehnică şi a reprezentat o continuitate a muncii noastre, având în vedere că ne-am specializat pe tehnologii de promovare a patrimoniului cultural. De asemenea, este şi un element de mândrie locală, pentru că în acest mod contribuim la promovarea patrimoniului Braşovului”, a declarat reprezentantul universităţii, care a declarat că este deschis unei propuneri de îmbunătăţire a aplicaţiei.

Ofertă pentru Consiliul Judeţean Braşov  
Asistentul de la Muzeul „Casa Mureşenilor” are o interfaţă de tip „avatar” însă, a declarat Octavian Machidon, există şi asistenţi conversaţionali care nu au imagine, aceştia fiind folosiţi în instituţiile publice: „Astfel de asistenţi pot oferi răspunsuri diferitelor întrebări ale cetăţenilor sau alte informaţii utile”.
De altfel, Machidon a afirmat că a primit o propunere din partea administraţie judeţene braşovene. „La nivelul Consiliului Judeţean Braşov se implementează un proiect ce vizează digitalizarea instituţiei. Am avut o discuţie pe această temă cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov (Adrian Gabor, n.r.), care mi-a spus că am putea colabora într-un astfel de proiect. Nu am discutat detaliile, însă noi suntem deschişi unui astfel de demers”, a precizat reprezentantul Universităţii „Transilvania”.
 


   

 

+7 -0

Comentarii

92FS

2019-11-05 20:04:41


Si totusi o prefer pe domnisoara cu rochia neagra.Nu sunt fan era virtuala,cu laptopu-n WC in era digitala. :)

Dana Bv

2019-11-05 06:57:00


Ca de obicei, Casa Muresenilor ne surprinde placut cu initiative interesante si pline de creativitate, si asta deoarece, ca de obicei, omul sfinteste locul! Echipa de la Casa Muresenilor este formata din oameni de toata isprava! Sincere si entuziaste felicitari! Am o mica remarca, avand in vedere ca proiectul poate fi modificat: cred ca ar fi mai "uman" ca IA sa raspunda cu "nu stiu" la intrebarile pentru care nu are raspunsuri in baza de date.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Râul din oraș. Pe Castanilor avem de ieri alt peisaj

  Râul din oraș. Pe Castanilor avem de ieri alt peisaj

  A început descoperirea canalului Timiș, deocamdată pe o lungime de 20 de metri. Va fi un test pentru a vedea cum percep braşovenii acest proiect. Pârâul lat de 3 metri și lung de 165 metri va transforma Castanilor în zonă de promenadă, gândită ca o „graniţă” între Centrul istoric al oraşului şi Centrul civic

  2019-11-21 citeste mai mult
 • Următorul comisar

  Următorul comisar

  Eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan (foto) va fi propunerea PNL pentru funcţia de comisar european pentru portofoliul Transporturilor pe care o va lansa Guvernul condus de Ludovic Orban, marţi[...]

  2019-11-05 citeste mai mult
 • Prima critică

  Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni seara, că nu a înţeles „descinderea” lui Klaus Iohannis la Palatul Victoria şi că Ludovic Orban trebuie să fie un premier[...]

  2019-11-05 citeste mai mult
 • Şeful meu, Diaconu

  Actorul Dragoş Bucur a venit luni cu mai multe dezvăluiri despre Mircea Diaconu, fost actor care acum candidează în alegerile prezidenţiale cu sprijinul ALDE şi Pro România.  Pornind[...]

  2019-11-05 citeste mai mult
 • De la UDMR

  Kelemen Hunor, liderul UDMR, a lansat un apel către Ludovic Orban, cerându-i premierului să nu compromită „într-un an de zile şansa unei guvernări de centru-dreapta pe termen lung”.[...]

  2019-11-05 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional