Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 06:20

În ziua Brexitului, Prinţul Charles a fost decorat de Klaus Iohannis

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 30 martie 2017

Moştenitorul Coroanei Britanice se află într-o vizită în România, abia a doua cu caracter oficial în aproape 20 de ani

În ziua Brexitului, Prinţul Charles a fost decorat de Klaus Iohannis

Premierul britanic, Theresa May, a semnat miercuri scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană. În aceeaşi zi, Prinţul Charles şi-a început o vizită oficială de trei zile în România, fiind întâmpinat la aeroport de secretarul de stat George Ciamba, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Dan Mihalache şi ambasadorul britanic în România, Paul Brummell. Alteţa Sa Regală Principele de Wales a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală, pentru ca apoi să se întâlnească cu preşedintele Klaus Iohannis, care i-a conferit „Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de „preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume”, într-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni. Joi, moştenitorul Coroanei Britanice se va întâlni cu premierul Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria şi va fi primit de Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, la Palatul Elisabeta. Printre obiectivele vizitei moştenitorului Coroanei Britanice se află promovarea şi celebrarea relaţiilor bilaterale cu România, inclusiv a campaniei #BritainInRomania, care celebrează activitatea organizaţiilor caritabile britanice din ţara noastră, promovează istoria relaţiilor britanico-române şi valorile britanice, marchează amplitudinea angajamentelor bilaterale şi asigură interacţiunea cu generaţia viitorilor lideri din România. Acesta este cea de-a doua vizită oficială în ţara noastră a prinţului Charles, din 1998 şi până în prezent, perioadă a făcut mai multe vizite în ţara noastră, dar cu caracter privat, mai ales în Transilvania, unde deţine mai multe proprietăţi. Vizita oficială a Prinţului Charles în România se încheie vineri, acesta fiind aşteptat şi în Braşov şi Covasna, unde acesta are câteva proprietăţi.

MAREA BRITANIE: Iar acum că decizia de a părăsi UE a fost luată, este timpul să fim uniţi
Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Sir Tim Barrow, i-a înmânat, miercuri, ora 14.30 (ora României), preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea semnată marţi seară de Theresa May, premierul Marii Britanii. În momentul în care Donald Tusk a acceptat scrisoarea, procesul Brexit a fost lansat oficial. Consiliul European urmează acum să trimită scrisoarea tuturor statelor membre. De asemenea, Donald Tusk va pune în circulaţie propuneri pentru linii de negociere, în termen de 48 de ore de la declanşarea Brexit. În următoarele săptămâni, experţi din restul de 27 de state membre vor analiza aceste linii de negociere, pentru a le perfecţiona până la summitul de la sfârşitul lunii aprilie.
Tot ieri, premierul Theresa May a susínut un discurs în Parlamentul de la Londra în care a confirmat declanşarea procedurii formale de ieşire a Marii Britanii din UE, precizând că în astfel de momente alegerile care sunt făcute „definesc caracterul naţiunii”. „Putem alege să spunem că sarcina este prea mare" sau „putem privi înainte cu optimism şi speranţa şi cu puterea (...) spiritului britanic. Eu aleg să cred în Marea Britanie şi că cele mai bune zile ne aşteaptă", a mai spus ea. Theresa May a promis că în cursul negocierilor va „reprezenta fiecare persoană din întregul Regat Unit", inclusiv cetăţenii UE care locuiesc în Marea Britanie. „Iar acum că decizia de a părăsi UE a fost luată, este timpul să fim uniţi”, a mai spus premierul britanic.
În iunie 2016, 51,9% dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar, iar de acum negocierile vor dura doi ani, fiind nevoie ca acordul să fie aprobat de majoritatea calificată a statelor membre UE.

UNIUNEA EUROPEANĂ: De acum înainte contează doar interesele statelor membre UE
Uniunea Europeană este pregătită pentru lansarea negocierilor cu Marea Britanie pe tema termenilor Brexit, a transmis Michel Barnier, principalul negociator al Comisiei Europene.
„Echipa noastră Brexit este pregătită. Vom colabora cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cu instituţiile UE şi cu cetăţenii, cu toate serviciile Comisiei Europene", a afirmat Michel Barnier.
„Uniunea Europeană a făcut totul pentru menţinerea Marii Britanii. De acum înainte, pentru noi vor conta doar interesele celor 440 de milioane de europeni", a transmis miercuri şi Manfred Weber, liderul Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.
Alegând să părăsească UE, Marea Britanie pune în pericol accesul la cea mai mare piaţă, care reprezintă 45% din exporturi. Dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană fără un acord comercial sau unul de tranziţie, este posibil ca exporturile să fie supuse tarifelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, după ani în care comerţul a fost liber.
Plecarea Marii Britanii va lăsa un gol în bugetul Uniunii Europene, dar statul ar putea fi acord să plătească în continuare o sumă de bani în schimbul unor beneficii. Marea Britanie a fost al doilea cel mai mare contribuitor al UE, după Germania. Pe de altă parte, Marea Britanie ar putea plăti între 24,4 miliarde de euro şi 72,8 miliarde de euro pentru ieşirea din Uniunea Europeană, suma urmând a fi stabilită în cursul negocierilor.  Procesul de retragere din Uniune e estimat la doi ani.

ROMÂNIA: Prioritatea noastră este, acum, protejarea drepturilor cetăţenilor români în Marea Britanie

Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut, miercuri, ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, să se deplaseze în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în prima parte a lunii aprilie, pentru a discuta cu membrii comunităţii româneşti şi cu autorităţile britanice. Solicitarea a fost adresată în contextul deciziei şi a procesului de ieşire din UE a UK şi în condiţiile în care Guvernul român şi-a stabilit ca prioritate reprezentarea şi protejarea intereselor cetăţenilor români din Marea Britanie.
„Regret faptul că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord nu va mai fi partenerul nostru în interiorul structurilor şi instituţiilor comunitare. Sperăm că negocierile se vor purta într-un spirit constructiv, privilegiind interesele pe termen lung ale ambelor părţi, întrucât necesitatea unor legături cât mai strânse între Uniunea Europeană şi Regatul Unit nu poate fi pusă la îndoială. Prioritatea noastră este, acum, protejarea drepturilor cetăţenilor români în Marea Britanie”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, precizând că Regatul Unit este un partener esenţial şi îşi va menţine acest statut.
În contextul Brexit-ului, la nivelul Guvernului, a fost constituit un mecanism inter-ministerial care are scopul să fundamenteze mandatul general şi mandatele sectoriale ale României şi să urmărească procesul de negociere a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naţionalitate, cei mai mulţi imigranţi români muncind în domenii precum producţie, retail şi sănătate, potrivit Bloomberg. Cei mai mulţi muncitori imigranţi sunt din Polonia (916.000), urmaţi de Irlanda (322.000), România (233.000), Portugalia (219.000), Italia (192.000) şi Franţa (165.000).

Foto: Agerpres

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie