Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 14:05

Încet, încet pe trecerea de pietoni. Protest „a la Cluj” şi la Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 05 iulie 2018

Încet, încet pe trecerea de pietoni. Protest „a la Cluj” şi la Braşov

Foto: B-dul 15 Noiembrie, Teatrul Sicã Alexandrescu

După ce, în ultima perioadă, clujenii au protestat pentru independenţa justiţiei trecând foarte încet pe trecerea de pietoni, braşovenii au preluat ideea.
„Oamenii vor să renunţe la modificările codurilor penale. Oamenii vor ca angajaţii statului care au comis abuz în serviciu să plătească pentru fapta lor şi sa plece din administraţie sau de la guvernare”, au anunţat organizatorii protestului pe reţelele de socializare.
Astfel, miercuri, după ora 17.30, la o oră de vârf, câteva zeci de braşoveni au trecut, timp de câteva minute, foarte încet, pe trecerea de pietoni de la Teatrul Sică Alexandrescu, care nu este semaforizată. Rezultatul? Circulaţia a fost blocată. Apoi, după ce la această trecere a apărut un echipaj de jandarmi, oamenii s-au mutat la trecerea de pietoni de pe strada Iuliu Maniu, de lângă SIF Transilvania, unde, la fel, maşinile au rămas pentru că trebuie să-i lase pe pietoni să treacă strada.
După aceste scurte plimbări, aproximativ 80 de protestatari (conform estimărilor Jandarmeriei), au mers la Prefectură, dar au plecat destul de repede, pentru a mai trece strada şi prin alte locuri din oraş.
Astfel, în jurul aproape de ora 20.00, protestatarii treceau, la fel, foarte încet, trecerea de pietoni de la intersecţia străzilor Iuliu Maniu şi Agrişelor.
A urmat apoi trecerea de la Onix, unde protestatarii treceau neîncetat strada, asistaţi de forţele de ordine.

 

Foto: B-dul Nicolaie Iorga, SIF Transilvania

Blocarea străzilor a fost privită cu simpatie de unii braşoveni, dar a şi fost criticată de unii şoferi
„Ăsta e modelul de protest american văzut de un parlamentar braşovean, care nu face altceva decât să învrăjbească cetăţeni braşoveni între ei. Blocaţi intrarea la Guvern, în Parlament, în sediul PSD, dar nu mai faceţi aşa ceva, nu a fost o idee bună... Mulţi dintre voi sunteţi şi şoferi”, a scris Aurel Cristian Cozma pe grupul de Facebook Braşovul Civic. „Acum nu mai contează cine e şofer si cine e pieton, suntem toţi români, iar ţara noastră este în pericol. Este datoria noastră prin Constituţie să o protejăm. Este dreptul nostru să protestăm. Cui nu-i convine să o ia la pas. Mersul pe jos nu a omorât pe nimeni”, i-a răspuns Andra.

 

B-dul 13 Decembrie, zona Onix
 
Grevă generală sau „boicotarea” afacerilor social-democraţilor
Ieri, pe lângă protestul pe trecerile de pietoni, pe reţelele de socializare, au fost propuse şi alte forme de protest.
„O idee: de mâine nu mai merge nimeni la muncă. Ce părere aveţi?”, a propus un braşovean, Mihai Tatu, care a argumentat că „pe mâna guvernării PSD-ALDE n-o să mai avem nici unde lucra. Ce firma normală la cap ar sta în România să lucreze cu hoţii aştia?”.
„Care ştii afacerile PSD-iştilor braşoveni? Să punem de un boicot”, a propus Cosmina Dinu. I s-a răspuns cu o listă de firme despre care braşovenii ştiu că sunt ale social-democraţilor.

Parlamentari PSD de Braşov, declaraţi „dispăruţi” de o braşoveancă
Pe lângă   „boicotarea” afacerilor social-democraţilor, Cosmina Dinu a transmis şi o scrisoare deschisă pentru parlamentarii braşoveni, text pe care l-a transmis şi presei. Asta, după ce ea a afirmat că „din 21 iunie să intru în audienţă la unul dintre senatorii sau deputaţii PSD Braşov unde locuiesc. Am cerut o explicaţie pe modificările propuse pe Codul de Procedură Penală şi o discuţie despre stadiul implementării programului de guvernare al PSD. Am vrut o discuţie «face to face», civilizată. Nu am reuşit. Între timp senatorii au dat deja votul pe cod. Şi cum sunt foarte îngrijorată de ce se întâmplă (ca orice om normal la cap, de altfel), am decis să le trimit această scrisoare”.
În scrisoare, ea precizează că nu este implicată politic şi le-a transmis parlamentarilor PSD de Braşov că „vreţi să ne convingeţi că este OK să furăm, să minţim, să distrugem.
Parchetul General, Direcţia Naţională Anticorupţie, Forumul Judecătorilor din România, Federaţia Sindicatelor Penitenciarelor şi sutele de mii de oameni din stradă, şi milioanele de acasă vă contestă. Suntem mai mulţi, mai puternici şi liberi, spre deosebire de voi. Ştim exact cum stă treaba. Puteţi minţi cu televizorul pe cei slabi. Dar ei nu au cum să vă ajute. Şi ştiţi asta. Puteţi să împingeţi ţara pe marginea prăpastiei dar veţi fi primii care vor cădea (…)”. 
 

Cum au votat deputaţii braşoveni
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care aduce modificări la Codul penal, cu 167 de voturi „pentru” (necesar 165), 97 „împotrivă”, 19 abţineri, în calitate de for decizional, după ce marţi iniţiativa a trecut de Senat. Din Braşov, doar parlamentarii PSD au votat pentru aplicarea modificărilor. Aceştia sunt Viorel Chiriac, Roxana Mînzatu, Mihai Popa şi Mihai Mohaci.  Deputata UDMR, Izabela Ambrus, s-a abţinut, în timp ce deputaţii PNL – Gabriel Andronache şi Mara Mareş, dar şi Tudor Benga, deputat USR, au votat împotrivă. Remus Borza, deputat neafiliat, dar ales pe lista ALDE Braşov, nu a fost nici măcar în sală.  PNL a anunţat deja că va ataca modificările la CCR.
 Dragnea: „Nu vreau să plec ca prostul”
După ce Codul penal a fost adoptat, preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat ieri că modificările adoptate de Parlament nu au fost făcute pentru el.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că nu crede că „va scăpa” în urma modificării codurilor penale, adăugând că nu vrea să plece „din această viaţă şi funcţie ca prostul”, ci să lase în urmă „o ţară mai bună”. Întrebat dacă, în urma redefinirii celor două infracţiuni de care e acuzat - abuz în serviciu şi grup infracţional organizat - scapă de cele două acuzaţii, Dragnea a spus: „Eu nu cred. Mai aveţi alte întrebări? Sincer!”. El a susţinut că „ştie ce-l aşteaptă”, dar vrea să lase în urma sa mai multă încredere în justiţie, context în care a reluat unele acuzaţii la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. „Nu vorbiţi de faptul că e un preşedinte la Cotroceni care calcă în picioare Constituţia, care trimite un consilier să ameninţe un judecător constituţional, care a obţinut case prin fals şi care refuză să dea sute de mii înapoi la statul român. Nu vorbiţi de faptul că s-au obţinut denunţuri prin şantaj, prin ameninţări, că au fost sume falsificate în dosare şi că sunt oameni care stau în puşcării degeaba, nevinovaţi, oameni care au ieşit din puşcărie şi dovedit de CEDO că au stat nevinovaţi. Aveţi o problemă cu această obsesie. Când am spus lucrul acesta, am spus că s-ar putea să nu scap şi nu cred că o să scap. Dar vreau, măcar când am terminat această funcţie, să ştiu că am lăsat - împreună cu colegii mei pe care îi felicit că rezistă la toate aceste mizerii şi ameninţări - că lăsăm o ţară mai bună. Asta este obiectivul nostru şi din punct de vedere al drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi din punct de vedere economic şi social. Şi eu cred că Dumnezeu ne va ajuta”, a afirmat preşedintele PSD, la Palatul Parlamentului.

Iohannis: Trăim dictatura majorităţii
Preşedintele României, Klaus Iohannis a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională modificarea Codului Penal decisă ieri în Parlament, explicând că, ceea ce trăim în prezent se numeşte dictatura majorităţii. „Este revoltător şi inadmisibil modul în care PSD a trecut prin Parlament modificarea Codului Penal. Această dictatură a majorităţii este profund dăunătoare democraţiei. Voi folosi toate instrumentele pe care le am la dispoziţie pentru a contesta prevederile toxice introduse de PSD în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi voi sesiza Curtea Constituţională.  Modificările care s-au făcut în bună măsură sunt fie inutile, fie chiar toxice şi dăunătoare şi am de gând să folosesc toate instrumentele constituţionale pentru a contesta aceste două acte normative - Codul penal şi Codul de procedură penală", a spus Iohannis la Cotroceni.
„PSD-ul a trecut în timp record Codul penal prin Parlament, cu un simulacru de dezbatere în Camera Deputaţilor şi acest lucru este profund dăunător. PSD a reuşit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare, a reuşit în scurt timp să transforme dezbaterile din Parlament într-o dezbatere lipsită de transparenţă, cu un rezultat previzibil, se trece cu tăvălugul peste argumentaţia opoziţiei”, a mai precizat acesta.

+9 -3

Comentarii

Camelia

2018-07-05 19:23:57


Au autorizatie? Politia rutiera ce pazeste? Nu e vorba aici de justetea protestului, ci de faptul ca se impiedica accesul oamenilor la libera circulatie. Va imaginati o ambulanta grabita sa salveze pe cineva, oameni care au probleme de viata normale si trebuie sa ajunga la timp undeva, ei cu ce au gresit? E un mod de a protesta absolut stupid. Exista si alte variante, cu mult mai inteligente.

cosmin

2018-07-05 18:42:24


te uiti la fetele lor, celor de pe trecere si iti dai seama ce fel de oameni sunt, 3 lei jumate nu valoareaza

cosmin

2018-07-05 18:40:52


doamne multi prosti si in brasov, asta e forma de protest sa le stici programul celorlalti oameni din oras, militie e degeaba...

Cosmin

2018-07-05 18:33:55


doamne multi prosti si in brasov, asta e forma de protest sa le stici programul celorlalti oameni din oras, militie e degeaba...

Willy

2018-07-05 09:38:10


Cred ca modificarea Codului Penal (sau a Codrului Penal, caci se pare ca dupa aceea se poate fura ca in codru) e cea mai mica dintre problemele noastre. Se pare ca daca o mana de neica nimeni in frunte cu Dragnea si slugile sale feminine si masculine (secondati de minoritati) pot da asemena lovituri grele la temelia statului roman si a societatii romanesti inseamna ca arhitectura statului roman insusi este slaba, prost conceputa. Institutiile sunt fragile, dependente de politic, invadata si capusate de incopetenta, nepotisme si afinitati. Constitutia, legile si regulamentele sunt prost concepute, nu au norme eficiente de aplicare. Asa ca se pare ca ce am avut si ce am pierdut. Poate ceva de castigat din toate astea, crearea unor noi legi si a unei constitutii care sa previna asemenea derapaje. Completez din memorie dintr-un alt comentariu care nu imi apartine: Cazul Dragnea daca era instrumentat cum trebuie (prima condamnare cu executare si interzicerea unor drepturi pe viata caci manevrarea voturilor ar trebui sa fie cea mai grea infractiune din Codul Penal) iar in timpul celui de al doilea proces sa fie suspendat din functii publice pana la sentina finala, ca sa nu mai poata face din postura de al treilea om in stat tot felul de manevre dubioase azi nu mai eram in situatia de a tremura pentru ziua de maine, nu mai mureau oameni cu zile de diferite boli, nu mai eram luati in colimator de partenerii externi, nu am fi in pericol sa fim marginalizati si poate chiar exclusi din UE, asa strategici cum credem noi ca suntem. Ca o masea in gura e buna si indispensabila cat e buna, dupa ce s-a cariat de tot e scoasa si aruncata, ramane gaura. Si mananca omul si cu gaura aia in gingii si dupa o vreme nici nu ii simte lipsa fostei masele. Daca il achitau pe Dragnea venea omul nevinovat cu capul sus, daca era condamnat se ducea unde ii era locul, la zbarna si stateam, si noi linistiti si ne vedeam de treaba noastra, nu acumula lumea tensiuni sociale care azi, maine cine stie ce turnura vor lua. Ca daca vedem ca DNA l-a luat pe ala si pe ala zicem ca gata se face dreptate. Dreptate sau justitie? Caci justitia se face in tribunale si dureaza ani multi si doar omul simplu care are ghinionul sa se judece, vede cum o sentinta apare dupa ani multi de termene si tergiversari (amanari) prin tribunale. Mai pe scurt se pare ca nici pana acuma nu am avut un stat de drept.

kenneth pointon

2018-07-05 09:24:46


dont you no the person that wrote its not the fault of drivers . that you have to fight for freedom .1989 dont forget .

Stupid People

2018-07-05 07:11:08


Fain, s-a reinventat haiducia! Dacă furi și dai la alții, în afara familiei, ești un erou, un haiduc, nu un infractor! Haideți, domnilor de la PSD, să extindem ideea la tot: dacă cineva îți sparge casa nu este infracțiune decât dacă autorul este de-al casei. La fel și la viol, să fie pedepsit numai autorii din familie, dacă este un străin, să îi fie de bine...Pe aceeași logică! În ce țară trăim...în care un demnitar nu vrea să plece din funcție ca prostu', ci ca deșteptu'! Ce să îi faci, băiat de la țară, parvenit la oraș...

Willy

2018-07-04 23:25:47


Moldovenisme. Abuzeaza de zebra ca sa se bage in seama. De ce sunt pedepsiti soferii? Soferii au votat codul penal?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie