Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 22:54

Învaţă să fii în centru: Universitatea Transilvania a deschis cursurile noului an cu o nouă imagine

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 03 octombrie 2017

Învaţă să fii în centru: Universitatea Transilvania a deschis cursurile noului an cu o nouă imagine

MADE IN BRAŞOV. Noul logo a fost creat de un absolvent al Universităţii braşovene, Mugur Mihai, cel care a creat şi noua identitate vizuală pentru reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Universitatea Transilvania şi-a întâmpinat studenţii, la început de an universitar, cu o nouă identitate vizuală, cu logo-uri atât pentru întreaga instituţie, cât şi pentru fiecare facultate în parte. Noua identitate vizuală a Universităţii a fost creată de Mugur Mihai, un designer specializat în branding, cu zeci de identităţi create în ţară, dar mai ales în străinătate. Recent, logo-ul creat de el pentru reprezentanţa Comisiei Europene în România a fost desemnat câştigător într-o competitie cu 320 de propuneri. Deşi contractat pentru un logo al universităţii, el a realizat o identitate vizuală complexă formată dintr-o serie de 19 logo-uri – cel al Universităţii şi 18 ale facultăţilor instituţiei de învăţământ superior. Pentru manualul de identitate vizuală, Universitatea a plătit 27.000 de lei, „undeva la o zecime din preţul pieţei, probabil şi pentru că domnul Mugur Mihai este absolvent al Universităţii Transilvania”, a precizat prof. univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan (foto), rector Universitatea Transilvania Braşov.  


„Noul logo al Universităţii, construit în jurul ideii de centru - „universitatea din centrul ţării”, „universitatea în centrul societăţii”, „universitatea - nucleu”, „individul (fie el student, profesor sau cercetător) în centrul universităţii”, „universitatea - spaţiu al unor entităţi diverse, dar omogene prin valorile pe care le cultivă”), captează sugestiv, într-o expresie puternică, dar minimalistă, ideea plasării valorice şi geografice centrale, iar prin derivaţiile sale în imaginea celor 18 facultăţi, ideea unităţii în diversitate”, a mai explicat rectorul Abrudan.  
Noul logo al universităţii încorporează literele „U” şi „T”, iniţialele instituţiei, desenate din linii drepte care trimit la imaginea cărţilor pe raftul unei biblioteci. Cele două iniţiale formează un pătrat şi încastrează un nucleu cu aceeaşi formă. În logo-urile celor 18 facultăţi este reluat pătratul, iar liniile sugerează specificul fiecăreia în parte. Spre exemplu, sigla Facultăţii de Ingineria Lemnului sugerează, stilizat, inelele unui trunchi de copac, dar şi discurile unei maşini de prelucrare, sigla Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor redă simbolul valutar generic, dar şi imaginea şedinţei unei echipe de management cu patru membri,  iar Facultatea de Muzică are drept logo o undă sonoră stilizată, dar şi tubulatura unei orgi istorice.
În vreme ce simbolul Universităţii este acromatic (alb sau negru), celor 18 facultăţi le-au fost atribuite 18 nuanţe de culori. „Sloganul consonant cu această simbolistică - «Învaţă să fii în centru!» – este deopotrivă un îndemn la excelenţă şi o asumare îndrăzneaţă a propriei identităţi, adresându-se tuturor”, a completat prof.univ.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan.  

Cu 6% mai mulţi studenţi faţă de anul universitar trecut
Universitatea Transilvania din Braşov deschide anul universitar 2017-2018 cu 5381 de noi studenţi admişi la domeniile de licenţă (zi şi ID/FR) cu 1724 de studenţi admişi la studii de masterat şi 79 de noi doctoranzi. În total, anul acesta sunt peste 7000 de studenţi în anul I la domeniile de licenţă şi de masterat. Numărul lor este mai mare cu 6%, comparativ cu anul trecut universitar. Cei mai mulţi dintre boboci sunt din Braşov, dar sunt şi studenţi care vin din alte judeţe. „Sunt la ASE primul an. Sunt din Braşov şi am rămas aici pentru că eu consider că e de viitor această facultate şi mă pasionează”, ne spune un tânăr. „Sunt la Sociologie şi Comunicare, primul an şi sunt din Ploieşti. Am venit aici pentru că e un oraş curat, oamenii sunt civilizaţi şi oraşul este liniştit”, ne spune o „boboacă”.
Studenţii din anii terminali îşi doresc ca după absolvire, să lucreze în domeniu. Cei de la facultăţile de inginerie au mai mult succes în această privinţă. „Sunt anul IV la Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. Sper să lucrez pe partea de proiectare a circuitelor integrate digitale. Am început un stagiu de practică la o firmă în Braşov şi pot spune oarecum că lucrez şi e bine pentru că toţi angajatorii cer experienţă”, explică un tânăr.  

În Anul Centenarului, 70 de ani de învăţământ universitar la Braşov
Prezenţi la deschiderea noului an universitar au fost şi reprezentanţi ai mediului economic, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, precum şi ministrul Sportului şi Tineretului, Marius Dunca, absolvent şi el al Universităţii braşovene.  
„Este o onoare pentru mine să fiu prezent şi să vă urez un bun venit astăzi. Universitatea Transilvania este cea mai puternică universitate din centrul ţării. Anul viitor, în Anul Centenarului, va împlini şi ea o vârstă frumoasă, 70 de ani de învăţământ universitar la Braşov, lucru care pe noi ne onorează. Rezultate şi munca depusă de dumneavostră, atât pe parte ştiinţifică, dar şi pe partea educaţională, sunt recunoscute la nivelul României”, a precizat Adrian Veştea (foto).


„Anii studenţiei sunt cei mai frumoşi şi ei trebuie să îmbine cele două lucruri, distracţia, cu ce trebuie să învăţăm, să devenim mai responsabili, mai profesionişti. În viaţă, dacă ai învăţat în facultate, te ajută”, a precizat şi Marius Dunca.  
 Din acest an, Universitatea va finanţa 30 de proiecte de cercetare ale studenţilor sau profesorilor, care îşi propun să rezolve probleme ale comunităţii. De altfel, şi reprezentanţii municipalităţii au parteneriate cu Universitatea şi în curând vor începe un nou proiect. „Chiar săptămâna trecută am stabilit un parteneriat în ce înseamnă inventarierea şi analiza clădirilor din centrul istoric pe care o vom face cu trei facultăţi: cea de Construcţii, de Silvicultură, partea de Cadastru şi cea de Sociologie”, a explicat, ieri, George Scripcaru, primar municipiul Braşov.

O nouă imagine şi a căminelor
Pentru noul an universitar, Universitatea Transilvania din Braşov a realizat lucrări de reparaţii şi reabilitare atât în unele corpuri de clădiri unde se desfăşoară activităţi didactice, cât şi în căminele studenţeşti. Valoarea totală a investiţiilor se ridică la peste 1,7 milioane de lei, atât din fondurile alocate de minister, cât şi din venituri proprii. De asemenea, în laboratoarele de specialitate ale universităţii, 320 de calculatoare achiziţionate în luna septembrie vor fi la dispoziţia studenţilor în noul an universitar.
Anul acesta taxele de şcolarizare pentru studenţii care nu au reuşit să ocupe un loc bugetat sunt cuprinse între 2.800 şi 6.000 de lei, cu numai 10% mai mari decât în anii universitari anteriori.
Taxele de cazare în căminele studenţeşti au crescut cu aproximativ 7% faţă de anul trecut, dar rămân sub nivelul celor din anul 2015. Pentru studenţii de pe locuri finanţate de la buget, o lună în cămin costă între 180 şi 190 de lei, în funcţie de cămin, iar pentru studenţii la taxă, tariful este între 315 şi 325 de lei.
De asemenea, odată cu noul an universitar au început şi lucrările de reabilitare a faţadei clădirii Rectoratului. Lucrările la faţada Rectoratului vor dura un an, iar valoarea lor se ridică la 3,49 de milioane de lei, fără TVA, banii provenind din fonduri proprii.

+2 -0

Comentarii

DanaBv

2017-10-03 12:06:40


In calitate de fost absolvent si apoi de salariat al Universitatii "Transilvania" timp de 15 ani, chiar imi pasa de imaginea pe care universitatea o promoveaza despre sine. Logo-ul mi se pare groaznic. Groaznic! Ceea ce mi-a sugerat in secunda in care l-am vazut este un om dupa gratii. Din punctul de vedere al bunului gust, dupa parerea mea face o pereche perfecta cu statuia lui Traian si a lupoaicei din fata Muzeului de Istorie din Bucuresti. Iar logo-ul facultatii mele, de Matematica si Informatica, un patrat intr-un patrat intr-un romb intr-un romb imi da dureri de ochi si de cap. Sinistru.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie