Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 00:20

„Jos mâna de pe telefon”, prima instruire „în direct” la Braşov. Până în 12 octombrie, doar sfaturi de la Poliţie, fără amenzi

Autor: Ana ȚÎRCĂ

Publicat la 05 sepembrie 2019

„Jos mâna de pe telefon”, prima instruire „în direct” la Braşov. Până în 12 octombrie, doar sfaturi de la Poliţie, fără amenzi

Tot mai mulţi şoferi folosesc telefonul mobil la volan, fapt care le distrage atenţia şi duce de multe ori chiar la accidente. Din acest motiv, Codul Rutier a fost modificat, iar cei care îşi folosesc mâinile pentru telefon sau alte dispozitive riscă amenzi mai mari sau chiar suspendarea permisului pe 30 de zile, în cazul în care săvârşesc şi o altă contravenţie.
Poliţiştii braşoveni derulează o campanie de informare a şoferilor în legătură cu aceste modificări, iar miercuri dimineaţa a fost invitată şi presa la o acţiune de informare preventivă. „Poliţiştii braşoveni desfăşoară o acţiune de informare a participanţilor la trafic cu privire la modificările Codului Rutier în ceea ce priveşte folosirea telefonului mobil. Noile modificări legislative vor intra în vigoare în luna octombrie 2019 şi prevăd interzicerea folosirii telefonului mobil sau simpla ţinere în mâini a acestuia sau a oricărui alt dispozitiv prevăzut cu funcţia de înregistrare, redare text, foto sau video”, a informat Alina Ivan, purtător de cuvânt IPJ Braşov.
Șoferii opriţi de poliţişti miercuri dimineaţa spun că atât modificările, cât şi campania erau necesare. „Văd o mulţime care nu ştiu cum să îşi mişte mâinile: pe volan, pe telefon, pe schimbător, nu mai ştiu ce să facă, intră în intersecţie şi sunt atenţi la ce vorbesc şi după aceea văd că vine unul din dreapta sau mai ştiu eu ce. Nu-s atenţi la trafic!”, a explicat un şofer mai experimentat. „Mi se pare o alegere destul de bună în ce priveşte pedepesele aplicate. Părerea mea este că se produc multe accidente din cauza folosirii telefonului, de aceea am şi eu sistem hands-free să-mi ţin telefonul”, a spus un tânăr aflat la volan. „Foarte utilă modificarea de lege, pentru că s-au întâmplat foarte multe accidente şi chiar mă bucur că s-au luat astfel de măsuri. Este foarte important, foarte multe vieţi nenorocite din cauza unui telefon! Lucrez la spital şi m-am lovit de foarte multe cazuri, aşa că vorbesc în cunoştinţă de cauză”, a spus o şoferiţă.
În primele 6 luni ale acestui an, poliţiştii braşoveni de la Rutieră au sancţionat 750 de şoferi care vorbeau la telefon în timp ce conduceau. Trebuie precizat că noile reglementări se referă la toţi conducătorii de vehicule, astfel că şi bicicliştii pot fi amendaţi dacă îşi folosesc mâinile pentru a utiliza telefonul sau alt gadget.

Ce obligaţii noi vor avea, de luna viitoare, şoferii, căruţaşii, bicicliştii
Modificările ce au fost aduse recent Codului rutier se regăsesc în Ordonanţa Guvernului nr. 11/2019, act normativ ce a fost publicat pe 12 august  în Monitorul Oficial. Aplicarea măsurilor se va face la 60 de zile de la publicare, respectiv din 12 octombrie 2019.

1. Conducătorii de vehicule nu vor mai putea folosi telefonul mobil
Una dintre cele mai importante modificări aduse de OG nr. 11/2019 Codului rutier este, de fapt, o interdicţie ce vizează conducătorii de vehicule. Mai exact, conducătorii de vehicule nu vor mai putea folosi telefonul mobil sau dispozitive cu ajutorul cărora se pot face înregistrări foto/video în timp ce conduc. Actul normativ dispune: „interzicerea, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Cei care ignoră această interdicţie vor risca, începând din octombrie, să primească amenzi de până la 725 de lei, patru puncte de penalizare şi chiar să rămână fără permis.

2. Interdicţia se aplică tuturor conducătorilor de vehicule, nu numai şoferilor
Această interdicţie se aplică tuturor conducătorilor de vehicule, indiferent că pentru conducerea acestora din urmă e nevoie de permis de conducere sau se pot conduce fără permis. Astfel, interdicţia de a manevra telefonul mobil se va aplica şi celor care se deplasează, de exemplu, cu ajutorul bicicletei, trotinetei, căruţei etc.
Conducătorii de vehicule pentru conducerea cărora nu este nevoie de un permis auto (biciclete, trotinete şi altele) vor risca, dacă sunt prinşi că folosesc telefonul mobil în timpul conducerii, amenzi mai mari decât cei care conduc autovehicule, respectiv amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei.
Actul normativ reglementează sancţiunea „cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (aceeaşi ca la conducătorii de autovehicule) şi pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pentru săvârşirea contravenţiei 'ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, a telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video". Totodată, introduce „noua sancţiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare, pentru săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenţiei indicate".

3. Interdicţia nu se aplică în cazul în care vehiculul staţionează
Totuşi, restricţia pe care o au conducătorii de vehicule privind utilizarea telefonului mobil se aplică doar atunci când vehiculele se află în mişcare. Asta înseamnă că nu vor fi amendaţi conducătorii care, înainte de a folosi telefonul mobil, opresc vehiculul sau folosesc telefonul mobil la semafor.
Nu vor scăpa de amenzi şoferii care butonează telefonul la semafor.

4. Pentru încălcarea concomitentă a altei reguli de circulaţie: 30 de zile fără permis
OG nr. 11/2019 introduce şi „un mecanism mai aspru de sancţionare, raportat la pericolul social al faptei, în situaţia în care utilizarea telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule".


 

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie