Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 00:35

La Titulescu s-a deschis ieri „pepiniera de olimpici”

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 05 octombrie 2016

Centrul Judeţean de Excelenţă Braşov are acum propriul sediu

La Titulescu s-a deschis ieri „pepiniera de olimpici”

Centrul Judeţean de Excelenţă are, de ieri, propriul sediu - în clădirea Colegiului „Nicolae Titulescu” şi funcţionează ca o unitate de sine stătătoare. Centrul a fost deschis oficial, ieri, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov şi ai Universităţii Transilvania, dar şi a sponsorilor care s-au implicat în dotarea laboratoarelor.
Pornit iniţial ca o activitate de voluntariat, Centrul Judeţean de Excelenţă Braşov este o instituţie publică de învăţământ preuniversitar care a luat fiinţă în baza unui ordin al Ministrului Educaţiei din 18 august 2015, ca urmare a iniţiativei unui grup de cadre didactice, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, IŞJ Braşov şi al Primăriei şi Consiliului Local Braşov, care finanţează activitatea acestui centru. Este pentru al treilea an în care Centrul funcţionează în Braşov.



450 de elevi mândri de şansa lor
Anul şcolar trecut, centrul a funcţionat cu 256 de elevi, selecţionaţi de IŞJ pe baza performanţelor la învăţătură şi cu 36 de cadre didactice, în diferite spaţii ale şcolilor din Braşov. De ieri, 450 de elevi selecţionaţi în urma unor teste vor face pregătire la una sau două discipline, dintre română, limbi moderne, matematică, fizică, biologie, chimie şi informatică. Copiii provin din clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a, de la diferite şcoli din municipiu şi judeţ şi sunt mândri de şansa lor. „Anul trecut am făcut trei ore de pregătire, anul acesta nu ştiu cum va fi. Este diferit, cu adevărat putem să ne pregătim mai bine pentru olimpiade, avem cunoştinţe în plus, să ne pregătim”, spune Robert Dominic, elev în clasa a IV-a la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil”. „Îmi place pentru că pot excela în ce numim biologie, care mi-a plăcut de mic. Testările au fost de nivel mediu, n-am depus efort suplimentar, am fost pregătit pentru ele”, spune şi Paul, elev la Şcoala Gimnazială nr. 2 Codlea. „Este o şansă de a ne pune în valoare pasiunea pentru că este o ocazie specială. Este o materie care ne place şi pentru că ne pasionează foarte mult, venim cu drag la cursuri”, explică Antonia Maria, elevă în clasa a VII-a, la „Grigore Antipa”.



Ore suplimentare, în funcţie de program
Potrivit directorului Centrului, prof.dr. Luciu Alexandrescu, sunt aproximativ 35 de profesori - plătiţi cu ora - care îi vor învăţa pe copii. Acum sunt profesori din învăţământul preuniversitar, dar, pe măsură ce copiii vor creşte, vor fi şi profesori din Universitatea Transilvania. Programul de pregătire a fost stabilit pe categorii de vârstă şi de nivel de cunoştinţe, astfel încât spaţiile puse la dispoziţie să fie folosite cât mai bine, fără a afecta însă activitatea şcolară normală a fiecărui elev. „Pe 100 de locuri rămase libere au concurat 700 de copii, deci a crescut foarte mult concurenţa. În zilele următoare vom face şi grupele de copii. Într-o grupă nu pot fi mai mult de 15 copii şi nici mai puţin de 8. Programa prevede 6-10 ore pe săptămână, în clasele mici am programat şase ore. Vor fi şi ore teoretice, şi ore practice, eu pun accent pe latura aplicativă. Vor învăţa şi dimineaţa şi după masă, în funcţie de program, dacă au ore la şcoală de dimineaţa, aici vor veni după-masa, dacă sunt după-masa, aici vor veni de dimineaţă. Vor face şi sâmbătă, dacă nu se poate stabili un program. Sunt copii din clasele V-VII, dar îi vom duce până în clasa a XII-a şi nu numai. Vrem să-i păstrăm, să-i ţinem aici, ca asistenţi, ca preparatori, vrem să-i legăm de acest centru şi de instituţiile de profil din jurul Braşovului, dacă vor să facă practică, sunt societăţi cu profil mecanic, electronic. Aici îi pregătim pentru olimpiade, dar mai avem şi partea de cercetare şi publicaţii, acestea două din urmă vor începe când vor fi în clasele a IX-a, a X-a, a Xi-a şi a XII-a”, a explicat Luciu Alexandrescu.



Doar de-ar rămâne în ţară...
„Cel mai important obiectiv al nostru este acela de a le crea condiţiile elevilor noştri, în special celor cu aptitudini deosebite, de a studia în ţară. Această iniţiativă este un pas în a le oferi condiţii, la acest nivel de performanţă, în România, iar Universitatea Transilvania le va asigura un mediu similar şi în următoarea etapă a studiilor. În Centrul de Excelenţă au ajuns elevi de performanţă din tot judeţul, în baza unei selecţii, şi sper ca majoritatea dintre ei, dacă nu chiar toţi, să îşi urmeze studiile tot la Braşov, la Universitatea Transilvania, şi să rămână în România”, a spus rectorul Universităţii Transilvania, profuniv.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan.
„Un astfel de centru este foarte important, ca de altfel tot ce înseamnă educaţie, iar aici avem şansa să lucrăm cu copii deosebiţi, copii deştepţi care au nevoie de profesori dedicaţi, pentru a se autodepăşi, iar Braşovul să aibă de câştigat. Să sperăm că dintre ei, în mare parte vor rămâne şi în ţară, dar trebuie să se schimbe multe în jur”, a precizat inspectorul şcolar general al IŞJ Braşov, Ariana Bucur.
Centrul dispune de şapte laboratoare şi săli de clasă, o cancelarie, un birou administrativ şi anexe, toate renovate şi amenajare din fonduri de la bugetul municipal, cu suma de 76.598 de lei, inclusiv TVA. Suma alocată de la bugetul local pentru funcţionarea, pe întreg anul 2016, a Centrului este de 726.000 de lei, din care 542.000 de lei reprezintă fondul de salarii şi 184.000 de lei cheltuieli cu achiziţia de bunuri şi servicii, inclusiv mobilier.
Pentru dotarea cu aparatură, în special a laboratoarelor, Centrul a beneficiat de o finanţare de aproximativ 200.000 de lei din sponsorizări provenite de la societăţi comerciale din Braşov.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie