Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 21:22

„Legea Blocului” şi noile reguli pentru asociaţiile de proprietari

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 28 iunie 2018

Fiecare bloc trebuie să aibă propriul regulament cu norme de conduită, iar lucrările de reabilitare, obligatoriu unitar, nu pe bucăţele

„Legea Blocului” şi noile reguli pentru asociaţiile de proprietari

Asociaţiile de proprietari vor fi obligate, prin lege, să constituie un fond de reparaţii anual, precum şi fond de rulment, iar orice modificări la faţada unei clădiri de locuinţe nu se vor putea face decât pentru toată faţada şi integral, prevede un proiect de lege aprobat de Parlament. Primarii vor emite atestatul persoanelor care doresc să fie administrator de condominii, iar acestea vor trebui să deţină cazier judiciar şi cazier fiscal curate. Noile prevederi au fost introduse de Parlament într-un proiect de lege iniţiat de Guvern privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, adoptat marţi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional al legislativului.

Acord scris pentru folosirea părţilor comune
Potrivit noilor prevederi, proprietarii din condominiu trebuie să încheie un acord scris cu privire la regulile şi condiţiile de folosinţă a părţilor comune ale imobilului şi normele de conduită dintre proprietari, numit regulament al condominiului. Legea introduce obligativitatea constituirii de către asociaţiile de proprietari a fondului de reparaţii anual, precum şi a fondului de rulment şi întăreşte cadrul normativ pentru angajarea de către asociaţiile de proprietari a persoanelor fizice autorizate sau persoanelor juridice cu rol de administrator al condominiilor. Sunt  detaliate şi clarificate, în acest sens, atribuţiile administratorului, ale preşedintelui, ale comitetului executiv, ale cenzorilor, tipul de relaţii dintre aceştia, precum şi procedurile de aprobare a deciziilor privind realizarea lucrărilor de reabilitare a imobilului şi de limitare a consumului energetic.  Conform noilor reglementări, e obligatoriu ca lucrările de reabilitare pentru imobilele de locuinţe având mai multe tronsoane sau scări să se facă unitar, şi nu pe segmente de clădire, iar ca în cazul condominiilor de tipul imobilelor colective multietajate, modificarea aspectului faţadei să se poată face numai în mod unitar pe întreg condominiul, indiferent de numărul asociaţiilor de proprietari constituite pe scări sau tronsoane.

Drept de preemţiune pentru primării
Proiectul introduce şi dreptul de preempţiune la preţ egal al autorităţilor administraţiei publice locale asupra locuinţelor executate silit pentru recuperarea datoriilor proprietarilor la cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei. Aceste locuinţe vor fi folosite ulterior numai ca locuinţe sociale, proprietarii executaţi silit având prioritate la repartizarea acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile stabilite pentru accesul la locuinţele sociale, arată proiectul de lege.

Formule clare de repartizare a costurilor cu utilităţile
Noua lege detaliază modalităţile şi procedurile cu privire la furnizarea şi contractarea serviciilor de utilităţi publice în condominii, modalitatea de facturare în comun la nivel de asociaţie de proprietari sau de facturare individuală la nivel de proprietar, convenţiile de facturare individuală, contractele individuale de furnizare sau prestare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi modalităţile şi procedurile de contractare şi facturare a serviciilor de utilităţi publice în ansamblurile rezidenţiale.

Administratorii se pot atesta mai simplu
Cele mai importante modificări aduse de Parlament proiectului privesc activitatea administratorilor de condominii. Astfel, potrivit acestor modificări, „la propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea şi controlul asociaţiilor de proprietari din cadrul autorităţii administraţiei publice locale, primarul, în baza unei hotărâri a consiliului local, atestă persoanele fizice în vederea dobândirii calităţii de administrator de condominii”. Senatorii stabiliseră iniţial că, pentru a obţine un atestat de administrator, orice persoană va avea nevoie, pe lângă certificatul de atestare profesională, şi de „cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune de natură economic-financiară”, cât şi „dovada poliţei de asigurare de răspundere civilă profesională”.

Toţi locatarii au acces pentru informare la contul curent al asociaţiei
Proiectul de lege prevede că administratorul este obligat şi folosească pentru plăţile curente şi pentru încasări contul curent al asociaţiei, la care au acces pentru informare, toţi proprietarii. În acest cont sunt vărsate, în termen de 24 de ore de la primirea acestora, toate sumele sau valorile primite în numele sau în contul asociaţiei.  Prin excepţie de la aceste prevederi, cu acordul adunării generale asociaţiei de proprietari, exclusiv în vederea efectuării operaţiunilor de plăţi pentru cheltuieli neprevăzute, administratorul poate păstra în casierie numerar în limita unui plafon lunar de 1.000 lei. Proiectul de lege va fi transmis spre promulgare preşedintelui Iohannis.

FAP Braşov: O lege scrisă în birou de nişte „specialişti”
Conducerea Federaţiilor de Proprietari (FAP) Braşov contestă legea aprobată marţi de Camera Deputaţilor, despre acest act normativ afirmând că a fost scris „din birou” de nişte „specialişti”. „Trist este că şi unii şi alţii (specialisţii şi legiuitorii) sunt persoane care, cele mai multe dintre ele, nu au nimic de-a face cu realitatea din teren şi cu ce «se mănâncă» domeniul asociaţiilor de proprietari. Mai mult decât atât, în ciuda faptului că s-au făcut anumite dezbateri şi consultări publice privind proiectul noii legi, informaţiile şi sugestiile de modificare a legii nu se regăsesc aproape deloc în noile articole ale acesteia. S-au pregătit şi trimis către Ministerul Dezvoltării şi parlamentari sute şi mii de amendamente şi propuneri de modificări legislative. Ca să fim totuşi corecţi  regăsim în cadrul noii legi un singur amendament dintre cele propuse de noi: «Asociaţiile de Proprietari vor fi scutite de la plata taxei de timbru judiciar pentru acţiunile sale în toate fazele procesuale, respectiv şi în căile de atac ordinare şi extraordinare». Este totuşi un pas înainte… este totuşi o realizare”, a declarat preşedintele FAP Braşov, Vasile Martin. (R.C.)

+2 -0

Comentarii

liviu paulus

2018-06-28 08:35:31


Ce ne facem cu ciinii care urla din balcoane, mai ales cind sunt lasati singuri.Vezi la orele 20 in spatele Aulei. Nici un lucrator al primariei nu sesizeaza? Nici cei de la mediu sau protectia animalelor????

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie