Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 11:05

Legea recursului compensatoriu, aplicare stranie. Un procuror braşovean vorbeşte despre VIP-urile din puşcărie şi invidiile dintre condamnaţi

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 17 ianuarie 2019

Legea recursului compensatoriu, aplicare stranie. Un procuror braşovean vorbeşte despre VIP-urile din puşcărie şi invidiile dintre condamnaţi

Unul din cele mai fierbinţi subiecte ale începutului de an este legea recursului compensatoriu. Presa din întreaga ţară a dezvăluit cazuri în care persoane eliberate mai repede din închisoare ca urmare a aplicării acestei legi au săvârşit acte ilegale cu violenţă, cum ar fi crime, violuri sau tâlhării. Procurorul braşovean Claudiu Sandu (foto) dezvăluie, însă, ce persoane au putut beneficia de această lege care nu a fost bine primită ce majoritatea românilor.
„Legea se aplică în felul următor: calculul se face prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective. De aici apare următoarea întrebare: dacă eu sunt un mare impresar şi stau singur în cameră, iar alţii stau câte 20 şi dorm câte 3 în pat? Şi mie, şi lor ni se aplică Legea recursului compensatoriu pentru că se face calculul per total, spaţiu de cazare împărţit la câţi sunt. Nu calculează nimeni pe fiecare deţinut”, explică procurorul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Claudiu Sandu.
Acesta spune că, astfel, s-a ajuns la situaţia în care de acest recurs au beneficiat persoane care au stat singure în cameră şi au avut parte de condiţii mai mult decât decente, cu televizor, cu baie în cameră şi multe alte facilităţi. Procurorul şef spune că apar de aici invidii între condamnaţi. „Îl văd ceilalţi condamnaţi pe respectivul, care este privilegiat, stă şi în condiţii mult mai bune – nu ştiu cum ajung unii să stea în condiţii atât de bune, dar se pare că se poate – că iese şi el mai repede. Şi atunci e normal că oamenii sunt frustraţi, adică şi eu, şi ăla suntem nişte infractori, dar eu dorm cu încă doi în pat – aşa cum se întâmplă la Jilava, unde cel mai slab din punct de vedere fizic doarme pe cantul patului metalic şi să dormi câţiva ani în asemenea condiţii nu e foarte uşor”, a mai mărturisit Claudiu Sandu.
Prim procurorul este de părere că s-a ales cea mai proastă soluţie posibilă prin Legea recursului compensatoriu, iar construirea de penitenciare sau chiar şi compensaţiile materiale ar fi fost mult mai potrivite din punctul de vedere al cetăţeanului de rând, care vede acum că gradul de siguranţă pe stradă sau chiar în casă este mult diminuat.
Braşovul a fost, de altfel, unul din primele judeţe în care deţinuţi ajunşi în libertate mai repede datorită acestei legi au comis o crimă. În vară, aceştia au fost la furat de lucernă într-o localitate la limita judeţului, în apropiere de judeţul Covasna şi au fost surprinşi de proprietarul terenului. În loc să abandoneze lucerna, cei doi l-au omorât pe proprietar, iar procurorii şi poliţiştii au muncit câteva zile până i-au prins. „Doi cetăţeni eliberaţi de o lună şi ceva din penitenciar pe baza acestei legi s-au dus şi au furat lucernă, au fost prinşi de proprietar şi nu au abandonat acolo lucerna, că, probabil, se încheia acolo disputa, ci l-au lovit pe proprietar cu bâte, până l-au omorât. A fost o anchetă foarte grea, pentru că a trebuit să fie folosit câine de urmă, s-au ascuns în păduri. Până la urmă au fost prinşi şi acum sunt în stare de arest”, a declarat Claudiu Sandu.
Procurorul spune că au ajuns în media până acum doar faptele surprinse de camere, care au un impact mai puternic asupra cetăţenilor, însă numărul infracţiunilor comise de beneficiarii legii este mare, iar despre impactul lor ar putea vorbi cel mai bine victimele.

+5 -0

Comentarii

Stupid People

2019-01-17 05:38:37


Se vede că domnul procuror nu prea a călcat într-un penitenciar, la fel ca majoritatea judecătorilor și procurorilor din România (în vizită, normal). Procedura este următoare: se stabilesc camerele care nu îndeplinesc condițiile normate de spațiu și apoi se identifică deținuții care au trecut de-a lungul timpului prin acea cameră de deținere. Simplu, nu se supără nimeni! Cu atât mai mult, cei mai șmecheri, care au stat în camere de detenție care îndeplineau condițiile nu au beneficiat de reducerea pedepsei decât pentru perioadele cât au trecut prin celălalt tip de camere. Deh, procuror care vrea să iasă în față, dar vorbește de ce nu știe, bineînțeles că se calculează pentru fiecare deținut, domnule procuror șef. Și hai să îi mai spun ceva acestui procuror: poate unii deținuți dormeau câte doi sau trei în pat, dar asta la casa lor!! La pușcărie fiecare are patul lui, chiar dacă sunt mai multe paturi în cameră decât prevăd normativele. Ai văzut tu Jilava, ce să zic...

Willy

2019-01-17 03:13:24


Care victime? Victime suntem toti. Procurorii daca isi faceau treaba cum trebuie nu mai eram azi in situatia in care suntem. Nu mai dadeau infractorii organizati politic ora exacta. Clar? Mai bine procurorul isi vede de copertile lui de la dosare ca poate mai au nevoie de niste file completate cum trebuie. Se mira cum stau unii mai privilegiati la puscarie? Pai sa mearga sa ancheteze problema ca de aia e procuror nu sa stea sa se mire pe pa ziar. Ca stie toata parnaia ce nu stie el. Au prins si ei doi hoti de lucerna si se lauda cat au muncit de zici ca au destructurat mafia defrisarilor.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie