Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 03:35

Liceul Honterus, văzut de ambasadorul Germaniei drept o „pepinieră” pentru universităţile din Germania

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 23 februarie 2017

În timpul discuţiilor dintre primarul Braşovului, George Scripcaru, şi ES Cord Meier-Klodt a fost lansată ideea ca şcoala braşoveană să fie un spaţiu de acomodare sistemul de predare german

Liceul Honterus, văzut de ambasadorul Germaniei drept o „pepinieră” pentru universităţile din Germania

Primarul Braşovului, George Scripcaru, şi viceprimarul Laszlo Barabas au primit ieri vizita ambasadorului Germaniei în România, Excelenţa Sa Cord Meier-Klodt, însoţit de ataşatul economic al Ambasadei, Sebastian Gromig, şi de preşedintele Clubului Economic German, Werner Braun.
Discuţiile au vizat buna colaborare a comunităţii germane şi Clubului Economic German cu municipalitatea, dar şi probleme de infrastructură din sistemul de educaţie, iar cu această ocazie ambasadorul a declarat că Şcoala Profesională Germană „Kronstadt” (SPGK) este un model în ceea ce priveşte învăţământul dual. De asemenea, a fost abordată şi tema infrastructură de transport, în discuţie fiind lipsa unei strategii la nivel central legată de asigurarea unor căi de comunicaţie (autostradă, tren de mare viteză, aeroport) care să lege Braşovul de restul judeţelor, problemă care este o piedică în atragerea de noi investitori la Braşov. „Regiunea 7 Centru este principalul participant la PIB-ul naţional în comparaţie cu alte judeţe. Braşovul este unul dintre principalii contributori la bugetul de stat, însă primeşte zero înapoi. Avem o poziţie centrală ca zonă geografică, eşti obligat să treci pe aici chiar dacă nu ai treabă, însă strategia guvernamentală nu are această zonă ca prioritate în dezvoltarea transportului rutier, feroviar sau aerian. Acestea sunt probleme care afectează direct mediul economic. Noi facem ce ţine de noi ca responsabilitate la nivelul municipiului şi al judeţului, şi sperăm că şi la nivel central se va înţelege acest lucru şi vor face şi ei ce trebuie. Mi se pare nefiresc să cerem ambasadelor să rezolve probleme care ţin de bucătăria internă a unei alte ţări”, a declarat George Scripcaru.
Ambasadorul Germaniei, care a mărturisit că a venit pentru prima dată în România în urmă cu cinci săptămâni, şi niciodată până acum la Braşov, a ţinut să adreseze personal câteva fraze în limba română, apelând abia ulterior la ajutorul translatorului. „Am sosit ieri la Braşov şi am avut parte de o primire cordială (la Consiliul Judeţean Braşov - n.r.), pentru care vă mulţumesc. Vă mulţumesc pentru evaluarea obiectivă şi pozitivă a relaţiei cu comunitatea germană. Deşi pare evident că aşa trebuie să stea lucrurile, uneori trebuie să confirmăm asta în mod oficial”, a spus ambasadorul.

Susţinerea învăţământului în limba germană, pe lista de obiective a ambasadorului
În contextul în care anul acesta se împlinesc 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie între România şi Germania, discuţia vizând dezvoltarea învăţământului de tip dual a devenit mult mai tehnică, ambasadorul având deja pe lista de obiective concrete susţinerea învăţământului în limba germană, inclusiv prin transformarea Liceului Teoretic Johannes Honterus într-un centru de excelenţă care să ofere o mai mare deschidere elevilor români către învăţământul superior din Germania, scopul fiind de a se acomoda mai uşor cu sistemul de predare german, de a se specializa mai bine şi de a reveni în Braşov, unde să asigure resursa de forţă de muncă specializată necesară eventualilor investitori.
Ideea a fost deja discutată la nivelul Clubului Economic German şi se va concretiza într-un proiect ce va fi prezentat municipalităţii în mod oficial. Potrivit preşedintelui Clubului Economic German, Werner Braun, va fi înfiinţată o fundaţie pe modelul Şcolii Profesionale Kronstadt, scopul final fiind revigorarea actului didactic în cadrul liceului. „După aprobarea în cadrul Clubului Economic German, vom veni cu proiectul la primărie, pentru că este nevoie de investiţii masive, care depăşesc chiar şi posibilităţile noastre şi mizăm pe sprijinul în continuare al autorităţii locale”, a spus Werner Braun.
Liceul, deşi teoretic, va încerca orientarea elevilor către domenii tehnice, inclusiv prin înfiinţarea unor cluburi pentru activităţi extraşcolare, care să le cultive copiilor pasiunea pentru inginerie.
„Dorim ca în acest an, cu ocazia acestui jubileu, să transformăm această şcoală într-un simbol. Centrul de excelenţă nu este doar pentru promovarea comunităţii germane din Braşov, ci şi pentru pregătirea unor posibili studenţi la universităţile din Germania, din punctul de vedere al mentalităţii şi stilului de lucru. Seriile de absolvenţi din şcolile cu învăţământ dual şi în limba germană furnizează resursa umană pentru firme care sunt astfel mai interesate să deschidă aici noi unităţi de producţie”, a precizat Excelenţa Sa Cord Meier-Klodt.
La rândul său, primarul Braşovului a declarat că „nu exclud posibilitatea ca tinerii să se specializeze şi în instituţii de învăţământ din Germania, dar ne dorim ca ei să rămână la Braşov. Universitatea Transilvania are o ofertă educativă foarte bună, iar regiunea noastră se confruntă deja cu o lipsă de resursă umană calificată, inclusiv în ce priveşte studiile superioare. Trebuie să facem eforturi să găsim soluţii pentru a aduce tineri la Braşov, a-i specializa şi a-i convinge să rămână aici”.

Liceul braşovean, propus pentru extindere
Tot în timpul discuţiei cu ambasadorul Germaniei, primarul Braşovului a menţionat că modelul învăţământului dual va fi extins la Braşov, fie prin extinderea spaţiilor de învăţământ ale SPGK, fie prin înfiinţarea unor şcoli noi. În plus, anul acesta, pe lista de investiţii ale municipalităţii va fi inclusă o sală de sport pentru SPGK, precum şi supraetajarea corpului de pe strada Şcolii a Şcolii Gimnaziale nr 12, unde învăţământul se desfăşoară preponderent în limba germană şi care a beneficiat deja de renovarea în totalitate a corpului de pe Strada de Mijloc. Şi Liceul Honterus este prevăzut pentru extindere, prin punerea la dispoziţie a spaţiilor care acum aparţin Liceului Sportiv, care, speră primarul, va fi mutat anul acesta la fostul Liceu de Alimentaţie Publică din Uzina 2, conform unui proiect mai vechi, aflat în derulare.
„Există şi alte lucruri importante pentru noi, şi prin sprijin şi colaborare putem să le punem la punct. Comunitatea germană are un rol foarte important la Braşov”, a conchis primarul George Scripcaru.


 

+2 -2

Comentarii

Bundas

2017-02-23 10:32:52


Sint f. incintata de vizita D-lui ambasador german la liceul Honterus, .Ma bucura ca populația brașoveana cel puțin majoritatea din ei trăiesc intr-o atmosfera multiculturală de care am profitat personal( origine. maghiara)in ani 60- 75 înainte de plecarea mea prin căsătorie. In toți ani aici in nordul Germaniei am profitat extrem de faptul ca am cunoscut cele doua culturi pe lingă cea maghiara. Poate asta este motivul pentru care m-a simt legată de Ardeal. Uneori mi se pare ca sint mai patriota ca uni din țara dea. cea am redobândit cetățenia romina încă in ani 90.La vara împreuna cu soțul meu vom fi din nou pentru. citeva luni in țara unde sint locuri minunate de vizitat de o valoare imensa cultural.Incet descoperă și lumea de afara Frumusețea naturii din România.

CityZen

2017-02-23 09:04:23


Photo quiz: aratati cu degetul țaranul din poze.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie