Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 09:42

Luna şi alerta TBC la Braşov

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 21 februarie 2017

Un student cazat în căminele de pe Colină a fost diagnosticat cu TBC, iar acum colegii şi profesorii sunt chemaţi la analize. În ianuarie, un alt caz speria Braşovul, cel al profesoarei de engleză care preda la un liceu din Săcele şi la o şcoală privată din Braşov

Luna şi alerta TBC la Braşov

Un student al Universităţii „Transilvania”, de la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, anul II, originar din Măneciu judeţul Prahova, a fost diagnosticat cu tuberculoză, în urma unui control. Tânărul, care era cazat în căminul 14 din Complexul Studenţesc de pe Colină, este momentan  internat cu suspiciunea de tuberculoză la spitalul sanatoriu din Drajna, Prahova.
 Deşi examenul de spută a fost negativ, s-a considerat că pacientul are totuşi diagnosticul de tuberculoză. După internare, tânărul a sunat şi medicul de la cabinetul studenţesc, care la rândul său a înştiinţat autorităţile medicale braşovene că există un caz al unui pacient bolnav de tuberculoză. „Noi am fost anunţaţi de vineri şi deja au început să vină la analize primele persoane. Astăzi (ieri – n.r.) am primit şi scrisoarea medicală de la unitatea medicală unde este internat tânărul. La microscopie a ieşit negativ, dar a început tratamentul din 17 februarie”, a explicat dr. Dan Moraru, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Braşov.
„Deocamdată este suspect de tuberculoză, dar nu avem confirmarea acestui caz. Cu toate acestea, Universitatea, prin Dispensarul Studenţesc, a luat primele măsuri pentru a identifica posibilii contacţi şi de a-i ruga să-şi facă analizele, astfel încât să poată să fie depistată orice posibilă suspiciune şi în cazul acestora”, a explicat, ieri,  prof. conf. univ. dr. Liliana Rogozea (foto dreapta), prorector Universitatea Transilvania.
Dispensarul TB Braşov a început ancheta epidemiologică şi dezinfecţia spaţiilor în care a fost studentul. Vor fi duse şi lămpile cu ultraviolete pentru dezinfectarea cu raze ultraviolete.
Până în prezent s-au prezentat la analize 7 cadre didactice şi 5 studenţi, însă în perioada următoare toţi cei care au intrat în contact cu tânărul student vor fi controlaţi de medici. „O să fie controlaţi toţi studenţii din grupa pacientului, colegii de cameră, colegii de pe palier care au stat în apropierea lui, dar şi profesorii care au venit în contact cu studentul respectiv”, a explicat dr. Daniela Gabor (foto stânga), medic coordonator Dispensarul de Pneumoftiziologie Braşov.
În acest caz, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov doar va monitoriza măsurile luate şi „aşteptăm informaţii de la unitatea care a declanşat ancheta epidemiologică”, potrivit dr. Claudia Bularca, purtător de cuvânt DSP Braşov.

Studenţii căminişti ar fi vrut să fie anunţaţi despre acest caz
Până una alta, vestea că într-unul din căminele de pe colină ar putea fi un focar de tuberculoză îi sperie pe studenţi. „Ne-am speriat, dar au sanitarizat, am văzut, acum nu ştiu, nu am mai auzit nimic. Există un pericol, ne întâlnim mai mulţi, dacă coboară toţi de la etajul şase la etajul trei, ne întâlnim toţi. Ar fi trebuit să ne anunţe, să purtăm măşti sau ceva, acum... să sperăm că nu ne îmbolnăvim”, spune un student.
„N-am auzit nimic din ce a fost aici. Abia îmi cunosc colegii, la cât stau eu aici. Cred că e periculos, am avut şi eu un caz în familie, ştiu despre ce e vorba, nu ştiu cum s-a ajuns aici, dar nu mi se pare normal”, spune un alt student.

Tânărul internat nu era contagios, spun medicii
Medicii specialişti care îl tratează pe student au transmis că primele analize ale sputei au ieşit negative, deci băiatul nu este contagios, deşi are leziuni în ţesutul pulmonar. Probabil, spun medicii braşoveni, acesta este într-o fază incipientă, având în vedere că la microscopie rezultatul este negativ. „Microbul de tuberculoză este un microb contagios, el se transmite prin aer, dar oamenii care au o imunitate normală, avem nişte metode de apărare, deci organismul nostru produce nişte leucocite care se luptă cu microbul de tuberculoză. Ca să faci tuberculoză, trebuie să ai imunitatea organismului scăzută”, subliniază dr. Daniela Gabor, medic coordonator Dispensarul de Pneumoftiziologie Braşov.

Mesaj de la specialişti: Panica nu e justificată
„Este bine să se controleze în momentul în care ştiu că au intrat în contact cu un bolnav de tuberculoză, este bine să se controleze când au simptomatologie, când tuşesc, când expectorează când au slăbit în greutate, când au perioade mai lungi în care au subfebrilităţi sau un episod infecţios care nu se vindecă la un tratament obişnuit, dar aş vrea să nu mai existe panica asta pentru tuberculoză. Lumea a intrat în panică şi aş vrea ca oamenii să înţeleagă că microbul de tuberculoză, există, dar se poate trata. Pacientul cu TBC nu trebuie marginalizat, trebuie să încercăm să îl ajutăm”, a mai spus medicul.

Cazul Săcele: Niciun elev sau profesor nu a luat boala
În urmă cu mai bine de o lună, un alt caz speria Braşovul. O profesoară de engleză care preda la Liceul „George Moroianu” din Săcele şi la o şcoală privată din Braşov a fost, de asemenea, diagnosticată cu TBC, chiar la sfârşitul anului 2016. Zeci de elevi şi profesori au trecut de testări efectuate în ianuarie; deşi rezultatele IDR au ieşit pozitive în cazul unora, nici unul nu a fost diagnosticat cu tuberculoză. „Noi îi urmărim pe copiii respectivi în continuare, sunt chemaţi periodic la analize, la medicul şoclar şi dacă există vreo suspiciune, este recomandat un consult suplimentar, dar repet, niciun caz din cele care au venit la analize la noi, după ce au ieşit în prima fază pozitivi, nu s-a confirmat”, a încheiat dr. Dan Moraru.



 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie