Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 16:20

Mai puţină birocraţie la eliberarea paşapoartelor

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 07 iulie 2016

Oamenii nu vor mai trebui să umble din casierie în casierie pentru a achita contravaloarea paşaportului, taxa pentru serviciul public prestat şi, după caz, tariful suplimentar

Din 6 iulie, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 41 din 2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, plata taxei de paşaport, precum şi a tarifelor aferente confecţionării şi valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare, atribuirii unui număr de înmatriculare preferenţial, păstrării combinaţiei numărului de înmatriculare, contravaloarea certificatelor de înmatriculare, a autorizaţiilor provizorii şi a permiselor de conducere se poate face prin internet banking, virament bancar, mandat poştal, numerar. De altfel, prefecţii au fost convocaţi, ieri, de reprezentanţii Guvernului la o video-conferinţă, pentru a li se prezenta măsurile prin care se va simplifica birocraţia.

Plata în numerar nu se mai poate face la casieriile CEC
Potrivit noului act normativ, plăţile se pot face on-line în sistem internet banking, dar şi de la orice bancă unde persoana are deschis un cont bancar, prin virament către conturile unice aferente celor două servicii publice comunitare, deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului. De asemenea, plata în numerar se poate face la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului, casieriile Instituţiilor Prefectului - organizate cu personal din aparatul propriu (pentru paşapoarte), la ghişeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor (pentru documentele emise de acestea) din cadrul Prefecturilor şi prin mandat poştal. În schimb, potrivit unui comunicat transmis de Prefectura Braşov, plata în numerar a acestor taxe nu se mai face prin casieriile CEC Bank.
„Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, pe site-ul Prefecturii Braşov vor fi afişate codul de identificare fiscală al instituţiei, conturile IBAN aferente celor două servicii publice comunitare, adresele trezoreriilor şi ale casieriei Instituţiei Prefectului, unde se poate face plata în numerar. De asemenea, vor fi publicate menţiuni legate de informaţiile care trebuie completate de cetăţeni pe documentele de plată, respectiv CNP-ul şi numele persoanei beneficiare a serviciului solicitat, contul IBAN, codul fiscal şi denumirea Instituţiei Prefectului unde va fi depusă cererea de eliberare a paşaportului, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau a altor documente, după caz, suma şi tipul de documente pentru a cărui contravaloare se încasează plata”, a declarat prefectul judeţului, Ciprian Băncilă.
El a mai spus că prin Ordonanţa de urgenţă pentru reducerea birocratizării, în situaţia paşapoartelor, se va face o singură plată într-un cuantum care va cumula contravaloarea paşaportului, taxa pentru serviciul public prestat şi, după caz, tariful suplimentar, valoarea rămânând neschimbată faţă de cât este în prezent.
În cazul paşapoartelor simple temporare şi a paşapoartelor simple electronice, în situaţia în care plata taxei de paşaport s-a efectuat prin mijloace de plată online, la momentul depunerii cererii, solicitantul trebuie să prezinte extrasul de cont doveditor, certificat de bancă. Când plata se efectuează prin mandat poştal, este necesară prezentarea ca document doveditor al plăţii factura aferentă emisă de oficiul poştal. Actele necesare şi termenele de eliberare ale documentelor emise de MAI rămân neschimbate.

Paşaportul poate fi „livrat la domiciliu”, contra unei taxe suplimentare
Tot din 6 iulie, cetăţenii pot depune cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice precum şi pentru paşapoartele simple temporare la orice serviciu public comunitar, indiferent de locul de domiciliu. Paşaportul simplu electronic poate fi ridicat de la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor, nu doar acela de unde s-a depus cererea, cu condiţia ca cetăţeanul să fi optat pentru acest lucru la momentul depunerii cererii. De asemenea, la solicitare, paşapoartele simple electronice se pot livra, prin curier, la adresa de domiciliu sau la reşedinţă, în schimbul unei taxe suplimentare, care se plăteşte la momentul primirii documentului.
Până acum, cererile în vederea obţinerii paşaportului se puteau depune doar la Serviciul Public Comunitar Pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Braşov, de pe Strada Turnului, şi tot de aici se puteau ridica documentele.
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie