Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 18:22

Mai sunt cartofi încolţiţi siguri pentru consum?

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 08 aprilie 2024

Care este fructul care, depozitat împreună cu cartofii, împiedică încolţirea acestora

Mai sunt cartofi încolţiţi siguri pentru consum?

Ca sfat general, cartofii trebuie depozitaţi, în primul rând, departe de umiditate şi de lumina soarelui, pentru a fi păstraţi în stare bună cât mai mult timp. Au nevoie de o bună ventilaţie şi vor rezista mai mult dacă sunt ţinuţi, de exemplu, într-un coş deschis. Dacă toate condiţiile de mai sus sunt îndeplinite şi printre cartofi puneţi şi un măr, şansele ca aceştia să încolţească vor fi reduse considerabil.
Se crede că merele pot întârzia dezvoltarea germenilor şi pot prelungi durata de depozitare a cartofilor, datorită gazelor pe care le eliberează. Mai precis, graţie etilenei, o substanţă produsă în mod natural de mere, care joacă un rol crucial în procesul de coacere a acestora.
Cercetări recente, publicate în Journal of Food Science and Technology, au arătat că etilena încetineşte metabolismul carbohidraţilor şi creşte rata de respiraţie a cartofilor, prelungind astfel prospeţimea acestora.
Depozitarea merelor împreună cu alte fructe poate accelera, de fapt, procesul de coacere a acestora, ceea ce face ca deseori să se strice înainte de a putea fi consumate. Acest lucru a stârnit dezbateri intense cu privire la beneficiile gazului de etilenă pentru depozitarea alimentelor.
Deşi nu pare apetisant, procesul de germinare a cartofilor este benefic, deoarece duce la creşterea de noi cartofi, dar majoritatea cartofilor cumpăraţi din magazine au fost probabil trataţi cu substanţe care întârzie creşterea, tocmai pentru a preveni încolţirea şi a putea fi comercializaţi o perioadă mai lungă.
În ceea ce priveşte siguranţa, în general, se consideră că este sigur consumul de cartofi germinaţi.
Cu toate acestea, există un risc de toxicitate din cauza solaninei şi a chaconinei, două toxine naturale care se găsesc în cartofii verzi şi în cei germinaţi. După cum se explică pe site-ul Poison Control, în cantităţi mai mari, „atât solanina, cât şi chaconina provoacă toxicitate, prin perturbarea celulelor, ceea ce duce la simptome gastrointestinale, cum ar fi vărsături, dureri abdominale şi diaree”.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie