Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7304 - 01 oct 18:56

„Marşul demnităţii” la Braşov, cu debarcaţi din Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Bucureşti

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 13 mai 2019

4.000 de simpatizanţi ALDE pe traseul novembriştilor. Aşteptaţi cu sicriu şi o cruce, huiduiţi de la balcoane şi claxonaţi în trafic

„Marşul demnităţii” la Braşov, cu debarcaţi din Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Bucureşti

Câteva mii de persoane, mai exact peste 4.000, conform estimării reprezentanţilor ALDE Braşov, au participat duminică la „Marşul Demnităţii”.
Cei mai mulţi dintre participanţi nu au fost din Braşov, ci au fost aduşi cu autocarele sau au venit cu maşinile personale din judeţele din sud, printre care Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, dar şi din Bucureşti. De asemenea, la eveniment au mai participat şi membri şi simpatizanţi ALDE din Mureş şi Sibiu.
Manifestanţii s-au adunat pe platoul din faţa fostei Roman SA, mai exact pe amplasamentul fostului târg de vechituri, loc în care s-au ţinut şi discursurile oficiale.
La miting au fost prezenţi, printre alţii, preşedintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, dar şi mai mulţi candidaţi la alegerile europarlamentare, printre care Norica Nicolai, Renate Weber sau Varujan Vosganian. Marşul ALDE, a avut ca „tematică” abuzurile de orice fel, în principal ale băncilor, dar şi revolta muncitorilor din 15 Noiembrie 1987. De altfel, la miting, care a fost unul electoral, a fost prezent şi a ţinut un discurs şi Dănuţ Iacob, unul dintre braşovenii care participat la revolta muncitorilor din 15 Noiembrie 1987. Printre altele, acesta a amintit că în perioada în care a fost premier al României, Călin Popescu Tăriceanu a susţinut Asociaţia 15 Noiembrie, astfel că participanţii la revolta muncitorească de acum 32 de ani  au primit unele drepturi. Iacob a mai spus că  „după 30 de ani, vedem că celor care ne-au cerut atunci condamnarea la moarte nu li s-a întâmplat nimic, iar unii ocupă funcţii politice. Nu doresc decât să se facă dreptate”, dar a precizat şi că îşi doreşte un „preşedinte al nostru, al românilor”.Legământul lui Tăriceanu: „Copiii securiştilor noştri să nu devină securiştii copiilor noştri”
Printre altele, în faţa manifestanţilor, Călin Popescu Tăriceanu, le-a spus manifestanţilor că securiştii, care, înainte de anul 1989 au făcut poliţie politică, au fost „protejaţi de acest stat paralel, într-o largă complicitate”, şi a amintit de momentul 15 Noiembrie 1987. „Am credinţa că pentru a întreprinde ceva concret şi bun, pentru a repara o nedreptate, trebuie în primul rând să stăm de vorbă cu victimele acelei nedreptăţi.  În cele trei decenii scurse de la revoltă, în afara aniversărilor, nu prea a stat nimeni de vorbă cu voi. Dar am făcut-o şi atunci când am fost prim – ministru şi o fac şi acum şi o voi face şi în viitor. Măcar atât pot să fac pentru voi. Securişii şi miliţienii care v-au nu au fost traşi la răspundere pentru abuzurile lor. (…). Pentru a restabili adevărul, acum, în ceasul al 12-lea, voi solicita înfiinţarea unei subcomisii de anchetă, fie în cadrul Comisiei Juridice a Senatului, fie în cadrul Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor. O subcomisie pentru cercetarea abuzurilor Securităţii este necesară. Aceasta va avea drept scop restabilirea adevărului, identificarea celor care au comis aceste abuzuri din poziţia de anchetatori ai Securităţii”, a declarat Tăriceanu.
În încheiere, preşedintele ALDE le-a spus manifestanţilor că „împreună trebuie să reuşim, iar copiii securiştilor noştri să nu devină securiştii copiilor noştri. Acesta este legământul pe care îl fac împreună cu dumneavoastră, pentru o Românie liberă şi democrată, pentru o Românie ferită de abuzuri, pentru o Românie în care votul fiecărui cetăţean contează împotriva statului paralel şi a abuzurilor acestuia”.
Despre 15 Noiembrie a vorbit şi Varujan Vosganian, care a mulţumit Asociaţiei „15 Noiembrie” pentru susţinere, dar şi Norica Nicolai, care a amintit că în 15 noiembrie 1987, la Braşov, românii au făcut primul pas spre demnitate.
La rândul său, Renate Weber a precizat că „vorbim şi numele multor milioane de oameni care poate că sunt mai tăcuţi, dar sigur vor dreptate, sigur vor libertate, sigur se împotrivesc abuzurilor Noi suntem oameni cu demnitate şi vrem aceeaşi demnitate şi în Europa şi la noi acasă. Pentru asta ne-am adunat astăzi aici, pentru a le spune încă o dată românilor că suntem gata întotdeauna să le apărăm interesele. Asta o vom face şi acasă, dar şi în Parlamentul european”.

Daniel Zamfir despre „minţile înceţoşate”
Nu în ultimul rând, Daniel Zamfir (senator ALDE de Braşov) a le-a spus manifestanţilor că „mă bucur foarte tare că avem aici alături de noi oameni care acum mai bine de 30 de ani s-au ridicat împotriva abuzurilor statului represiv de atunci. În 15 Noiembrie 1987, un grup de oameni curajoşi, români adevăraţi, a plecat de aici strigând «Jos dictatura», «Libertate, libertate». (…) Acum văd cum oameni tineri, cu minţile înceţoşate, strigând cu ură «La puşcărie, la puşcărie», iar preşedintele Iohannis, continuatorul regimului Băsescu, i-a  îngenunchiat pe români. România are acum nevoie de oameni buni, de oameni care să o reprezinte cu demnitate în Europa oameni care să apere România în Uniunea Europeană. Suntem împreună, pentru că vrem să oprim abuzurile şi vreau să mai ştiţi că România, dincolo de faptul că are nevoie de oameni care o apără cu demnitate,  mai are nevoie de ceva: au nevoie de un preşedinte care să-i iubească pe români şi să iubească această ţară”.Cu tricouri inspirate din campania #fărăpenali
După discursuri, manifestanţii, unii cu veste albastre, alţii cu tricouri cu inscripţia „#fărăabuzuri” realizate după un design asemănător tricourilor „#fărăpenali”.
După ce liderii ALDE au ţinut discursurile, participanţii au urmat parţial traseul parcurs în 1987, cu o pauză la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, unde, în 15 Noiembrie 1987, muncitorii au cântat „Deşteaptă-te române”. Punctul final al marşului ALDE a fost parcul din Centrul Civic, nu sediul Prefecturii, unde au ajuns „novembriştii” în 1987.


 
Întâmpinaţi cu un coşciug şi o cruce
După modelul Iaşiului şi Galaţiului,  unde PSD-iştii au fost huiduiţi, câteva zeci de  braşoveni i-au „întâmpinat” cu huiduieli pe participanţii la „Marşul Demnităţii.
Contra-manifestanţii au aşteptat coloana ALDE pe Calea Bucureşti, după intersecţia acestei artere cu Bulevardul Saturn, şi, pe lângă pancarte, au avut cu ei un sicriu şi o cruce.
În momentul în care s-a apropiat coloana ALDE, contra-manifestanţii scandau „Hoţii” şi „ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie”, iar cei din ALDE răspundeau cu „Libertate” sau „Tăriceanu”. Pe lângă „întâlnirea” de pe Calea Bucureşti, manifestanţii ALDE au mai fost claxonaţi de maşinile aflate în trafic, li s-a strigat „Hoţii” de la balcoane, iar un braşovean le-a spus „să vă fie ruşine că folosiţi traseul din 15 Noiembrie 1987”.Dănuţ Iacob nu a reprezentat Asociaţia 15 Noiembrie la mitingul ALDE
Chiar dacă a urcat pe scenă şi a fost prezentat ca reprezentant al Asociaţiei 15 Noiembrie de senatorul Daniel Zamfir, Dănuţ Iacob a fost prezent la mitingul ALDE ca „persoană fizică”. Mai exact, preşedintele asociaţiei, Marius Boeriu, ne-a declarat că „Asociaţia 15 Noiembrie este apolitică, nu susţine nici ALDE şi nici alt partid. Ceea ce a făcut Dănuţ Ioacob este un gest personal al lui. Este dreptul fiecărei persoane să aibă o opţiune politică personală”. De altfel, Marius Boeriu nu a participat la acest miting, chiar dacă a fost chemat de organizatori.

+3 -9

Comentarii

Vlad Tepes

2019-05-13 13:26:36


"Sarmarii" cu stelute ridica glasul dupa 30 de ani !! si mare atentie: cate unul ca astia care comenteaza cu multe pseudonime ,se dau mari dezidenti, ,justitiari,ii fac pe toti analfabeti,jignesc,injura ca nu mai ajung la ciolan. Asa se vede adevarata fata a "unor indivizi cu condei" tolerati de catre redactia unor ziare afiliate politic ! Nu mai am ce comenta la un asemenea ziar ! RUSINOS !!!!!!!!!!!!!

Willy

2019-05-13 09:48:55


@Tepes: nici nu ai cum sa imi vorbesti la persoana intai (nu 1). Eventual la persoana a doua. Si atunci iei pozitia de drepti in fata tastaturii si scrii din picioare si te asezi abia dupa ce dai refresh. Sa nu confunzi cu freshul de portocale sa dai cu sucul pe tastatura. Ok? Trecem peste restul agarmatismelor ca nu stam sa te scolim pe tine acum. Scrie si tu cu desene, poate iti e mai usor.

92FS

2019-05-13 08:57:51


"Spune-mi cu cine esti prieten ca sa-ti spun cine esti".Cand sprijini un infractor tradator,ori esti prost gramada,ori esti ca el,ori amandoua laolalta.Poporul roman a suferit si va mai suferi mult,in primul rand datorita lipsei de educatie.

Vascu dana

2019-05-13 07:37:12


Vlad Tepes , ai dreptate se va vedea la vot cum PSD și ALDE vor pierde nimicitor...românii s-au deșteptat , nu mai cred in minciunile lor ...de aproape 30 de ani tot ne mint . Rușine brașovenilor , fiindcă i-am permis lui " cinci neveste" , să facă acest marș în liniște fara a fi deranjat !

ducu mihai

2019-05-13 06:44:08


Eram in autobuz si cand i-am vazut am crezut ca sunt aia de la deratizare...Din cauza nenorocitilor aia am facut 35 minute din Racadau pana pe Toamnei,cu autobuzul!! A fost prima si singura "realizare" a mizeriei numita alde in Brasov!

Vlad Tepes

2019-05-13 06:43:46


Bai Willi cu 2 de "l" ,ca nu meriti sa ti vorbesc la persoana 1: nu meriti raspuns esti un "terminat" al presei.Nu am fost plecat ,te intep aici aproape de redactie,zici ca astia plimba sustinatorii,dar voi ce ati facut mai desteptule la Cluj la Iasi,la Galati ? Te astept in strada ,stiam ca raspunzi ,ai picat in "capcana" ! Mai sunt cateva zile,vreau sa ne cunoastem personal sa vad "cate stele ai pe umar" ,acolo in fata sectiei de vot ,in seara de 26 Mai. ! Atacati cu argumente solide, nu cu jigniri de "boschetar"! Nu faceti cinste breslei dv.

Pt. Vlad tepes

2019-05-13 06:06:45


In ce lume trăiești ,,flăcău,, ????

Radu

2019-05-13 06:04:45


Tariceanu , Vosganian , câta credibilitate , cât moralism ....cam sa te duci print țara după asemenea slugi ?? lingăi , trompete....tariceanu nu este decât ,,butonul pe care apasă Dragnea,,

Stupid People

2019-05-13 05:58:22


@Vlad Țepeș: ești la fel de jalnic ca cei de-o teapă (nu țeapă) cu tine ce și-au tărât picioarele prin Brașovul nostru, veniți de nicăieri...Willy și Rammstein au dreptate, securistul de modă veche cu vreo pensie babană ești tu, care urmărești pe toată lumea: pe mine, așa cum ai promis odată dar nu te-ai ținut de cuvânt, pe manifestanți...ca un agramat ce ești! Nu i-ai urmărit, ci, eventual, i-ai urmat!! Dar deh, ți-am mai zis-o, limba română este grea pentru cei fără școală, uită-te și la Viorica Docilă, pardon, Dăncilă...d-abia leagă două vorbe și atunci când este la Galați, crede că a ajuns la Iași!! Sunteți pe același calapod, vă potriviți la fix, s-ar putea chiar să încep să cred că ai trecut și pe la penitenciarul Codlea, dacă tot îți plac atât de mult hoții și infractorii. Ne-am săturat de cei ca Dragnea, hoți și analfabeți!

Cristian

2019-05-13 05:15:02


Marsul rusini si al promisiunilor desarte,unul fustangiu dupa neveste si ceilanati slugile lui Dragnea,o palama adusa Brasovului aceste mars de mascarici.

Willy

2019-05-12 23:39:50


Chiar ma intrebam unde o fi praful Tepes, o fi in Spania la capsuni s-au s-a mutat la tara ca e viata mai ieftina? Mai un ou, mai o urzica... Scrie nene comentarii mai des, mai "ne radem" si noi pe aici. Fiecare comunitate trebuie sa aiba bufonul ei, noi comunitatea asta mica de comentatori sa nu fim in randul lumii? "Ai urmarit tu traseul". Du-te ba in saracie... Unde ai urmarit, pe harta cu degetul? Poate vrei sa zici ca ai urmarit coloana (de ratati). Cred ca te-ai simti bine printre ai tai. Nu? Hai sa lasam caterinca, sa vorbim lucruri serioase. Atarnatorilor daca le place la miting cu ALDE de ce nu fac la ei in orase? Nu inteleg cum vine asta, plimbi cateva sute de fraieri prin tara, ii plantezi in jurul unei scene si te lauzi ca ai facut miting cu sustinatorii in mai multe orase? Pai in loc sa vorbesti cetatenilor din orasul respectiv, tu le vorbesti tot atarnatorilor alora de ii plimbi? De fiecare data tot alora? Invata aia vrajeala pe de rost pana la urma. Eu cred ca de aia s-au oprit in Centrul Civic ca de fapt voiau sa se opreasca pe str. Diminetii spre intrarea la arest sa lase marfa proaspata de la Bucuresti dar ghiolbanii nefiind din oras stiau ei ceva ca Politia si arestul e prin Centru Civic dar s-au ratacit. Asa cum orice calatorie incepe cu primul pas tot asa orice zi de puscarie incepe cu o intrare pe arest in prealabil. Ca totusi speram ca pana la urma dupa anii astia de nenorociri se cam duce lotul de vipuri la pripon. Totusi...

rammstein

2019-05-12 19:45:07


Rusine ,ca s-a putut intampla asa ceva la brasov !!!...luati exemplu de la iasi,suceava,galati !!...ba voi sunteti in ardeal si v-ati facut de ras....inca o data RUSINE !!!..sa nu va mai aud de junii brasovului ,...rahat..sau traditiile locale...v-a facut infractorul de neveste...cinci...aleluia...

MT

2019-05-12 19:40:38


Câtă ipocrizie. Să ai ministrul justiției că avocat al infractorilor, să fi acuzat de mărturie mincinoasă , să te ascunzi după o imunitate de parlamentar și să vorbești de demnitate. Ce fel de om să fi sa sprijini un asemenea specimen. Să sprijini un partid care. Devenit paria in Uniunea Europeană. Rușine celor care s-au alăturat acestui mars!

Vlad Tepes

2019-05-12 18:06:52


Cei care au strigat de pe margine,niste "gunoaie securiste",cu pensii babane,niste cetateni cu bicicleta cu niste hartii fabricate de gen"hastag",sunt cei care scriu pe blocuri tot felul de semne obscene,dupa care fug cu bicicletele.. Cine a strigat de la balcoane? nu mai mintiti oamenii ca am urmarit traseul nimeni nu a strigat contra ,numai au aplaudat favorabil si au fluturat stegulete tricolore (zona Berzei,Ciucas,intersectia Toamnei cu Zizin). Laudabila aceasta actiune,se va vedea rezultatul la vot.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional