Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 01:57

Meningita a lovit crunt la Braşov

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 19 iunie 2017

Un tânăr de 17 ani a decedat, alţi 19 internaţi, 201 chemaţi la spital, pentru control

Meningita a lovit crunt la Braşov

Stare de alertă la Braşov, după ce un adolescent a murit, în noaptea de miercuri spre joi, posibil de meningită. Informaţia a fost aflată de presă abia vineri, când deja trecuseră pe la Spitalul de Boli Infecţioase zeci de alţi tineri, unde medicii le-au făcut un consult, iar unii dintrei ei au rămas internaţi în spital. Vineri erau opt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. Până duminică, la prânz, erau internate, în total, 19 persoane, cu vârste între 14 şi 31 de ani.

Miercuri a fost la şcoală, joi era decedat
Zsolt Vancza, tânărul care a murit cu suspiciune de meningită, era elev al Liceului Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” şi a ajuns la spital, în noaptea de miercuri spre joi, cu dureri de cap şi febră, dar s-a stins fulgerător, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viaţa. „În câteva ore, în ciuda tuturor manevrelor de susţinere a funcţiilor vitale a decedat, a fost ceva absolut fulminant, de aceea, bănuielile noastre se îndreaptă către o meningită, nu ştim încă de ce etiologie, probele sunt trimise la Matei Balş în Bucureşti să se lucreze, autopsia va fi făcută de Medicina Legală”, a explicat, vineri, dr. Liviu Munteanu (foto), manager Spitalul de Copii Braşov.



„Copiii toţi plângeau”
În şcoala unde învăţa tânărul a fost pus semnul de doliu, iar în ultima bancă a clasei ardeau lumânările, lângă fotografia adolescentului de clasa a X-a. Profesorilor, dar mai ales colegilor lui nu le vine să creadă. Miercuri fusese la şcoală. „Eu nu consider că a murit, eu îl simt că încă este în clasă, ne vede, stă lângă noi, îl simţim, este prezent, nu o să moară absolut niciodată din sufletele noastre”, ne spune un coleg de-al tânărului. „Nu cred că realizez încă că a dispărut dintre noi, dar trebuie să încercăm să fim tari pentru el şi să ne rugăm mereu”, ne spune o altă colegă. „A lovit puternic, într-adevăr, şi corpul profesoral, şi copiii plângeau toţi ieri”, rezumă prof. Ştefan Aranyosi (foto), director adjunct Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu”.

A fost la un majorat
Tânărul a participat, împreună cu alţi colegi, la o petrecere de majorat, în Tărlungeni. Imediat, după stabilirea diagnosticului a fost declanşată o anchetă epidemiologică. „S-a demarat o anchetă epidemiologică şi colegii sunt pe teren să investigheze să caute contacţii şi să-i aducem pentru prevenţie”, a precizat dr. Claudia Bularca (foto), purtător de cuvânt DSP Braşov.


Contacţii sunt din mai multe şcoli. „DSP-ul, prin ancheta epidemiologică va stabili care sunt contacţii, ne va informa, noi vom informa şcolile, vom lua legătura cu părinţii pentru acest tratament profilactic. Copiii sunt din mai multe şcoli”, a precizat prof Mirela Blemovici (foto), inspector şcolar general IŞJ Braşov.


Între timp, colegii de clasă, dar şi alţii, de la alte şcoli, au fost trimişi fie la Spitalul de Boli Infecţioase, fie la medicul de familie. De asemenea, elevii Liceului Silvic, care stau în cămin au fost duşi la Spitalul de Boli Infecţioase pentru analize, iar diriginţii au luat legătura cu părinţii copiilor pentru a-i duce fie la spital, fie la medicul de familie.
Profesorii au început să ia deja tratamentul pofilactic, spune directorul adjunct al Liceului Silvic.

Convocarea şefilor din sănătate şi educaţie, la Prefectură
Vineri, la Prefectură au fost convocaţi toate autorităţile care au legătură în acest caz. Joi şi vineri, la Spitalul de Boli Infecţioase s-au prezentat 135 de copii, care au şi fost consultaţi de personalul medical mobilizat pentru această situaţie. Unul dintre ei a fost internat. „Doi dintre ei au tabloul tipic de infecţie sistemică de meningococemie, dar încă nu avem izolată bacteria. Avem date de laborator şi clinice mai ales care pledează pentru meningococemie, dar nu avem confirmarea cu laboratorul”, explica, vineri, dr. Ramona Ionescu (foto), manager Spitalul de Boli Infecţioase Braşov.

Alţi şase, din cei internaţi până vineri, inclusiv, au semne de meningită la debut, spun medicii, cu frisoane, febră, dureri de cap şi ameţeli, dar niciunul dintre ei nu a avut redoare de ceafă, care pune diagnosticul de meningită. Starea tuturor este favorabilă, spun medicii.

201 persoane consultate, până duminică, la prânz
Până duminică, la prânz, numărul celor consultaţi a ajuns la 201, iar al celor internaţi, la 19, potrivit dr. Ramona Ionescu, cel mai recent caz internat prezentându-se sâmbătă seara.

Un caz confirmat la Spitalul de Boli Infecţioase
Dintre cei doi pacienţi care prezentau semne clinice pentru meningococemie, unul a fost confirmat la Braşov, prin metoda Real Time PCR (tehnică de biologie moleculară modernă), direct din lichidul cefalo-rahidian. „S-a lucrat cu această tehnică la mai mulţi, dar doar o probă a fost pozitivă, însă, după cum spuneam şi vineri, există infecţii la debut care încă nu au atins sistemul nervos central şi nu găsim în lichidul cefalo-rahidian antigenul bacterian, pentru care diagnosticul se pune pe cultură microbiană, din nas şi gât”, a precizat managerul de la Boli Infecţioase. În cazul pacientului confirmat prin metoda Real Time PCR este suficientă această confirmare, pentru ceilalţi se aşteaptă rezultatele probelor care au fost trimise sau vor fi trimise (în cazul pacienţilor internaţi în week-end)  la „Matei Balş”.
Pacientul confirmat cu „meningococemie cu interesare meningeană” are 14 ani, este din Tărlungeni şi este pe tratament, având o stare generală bună – „erupţia, care este sugestivă pentru septicemia meningococică e în remisie, copilul este afebril şi nu pune nicio problemă”. De altfel, şi ceilalţi pacienţi internaţi sunt în stare bună. „Unii mai au o discretă şi intermitentă durere de cap când se ridică în picioare, din cauza puncţiei lombare efectuate”, a mai spus dr. Ramona Ionescu.

Izolaţi în spital
În prezent, pacienţii sunt izolaţi în camere cu toalete separate. „Primele cazuri, inclusiv cu erupţie, sunt în secţia de Terapie Acuţi, care este complet izolată din punct de vedere al circuitelor, iar ceilalţi, internaţi ulterior, au ocupat o aripă din etaj şi acolo sunt saloane cu toalete separate şi izolate”, a mai spus managerul de la Infecţioase.
Potrivit medicului, în prezent, în spital sunt internaţi, un caz confirmat de boală meningococică prin Real Time PCR şi alte 4 cazuri probabile, plus alte 14 cazuri posibile. „Dintre cele 4 cazuri probabile, unul are semne clinice (pe baza simptomelor) de meningococemie. Cazurile probabile sunt în contact foarte strâns cu familia pacientului decedat: frate, naş, prieten foarte bun. Sunt spitalizaţi de aproximativ 36 de ore. Celelalte sunt cazuri posibile şi vom tranşa diagnosticul împreună cu Institutul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile”, a explicat dr. Ramona Ionescu.
Cei doi pacienţi cu erupţie (unul confirmat, unul nu) vor sta în spital 10-14 zile. Pentru ceilalţi se aşteaptă rezultatele bacteriologice. Vârsta copiilor internaţi este între 14 şi 18 ani, dar mai sunt şi adulţi de 20, 21 şi 31 de ani.
„Trebuie spus că boala meningococică include mai multe manifestări clinice, meningita fiind una dintre manifestări, iar semne clinice de meningită nu au fost găsite decât la pacientul internat în data de 13 iunie, restul nu au avut semne clinice. Dintre cele patru cazuri, unul are semne clinice de menigococemie, iar ceilalţi trei sunt contacţi familiali ai pacientului decedat şi sunt cazuri probabile de infecţie menigococică la debut”, a mai spus managerul de la Infecţioase.
Potrivit managerului, infecţia meningococică include meningită, septicemie şi forma cea mai simplă, angină menigococică la debut. Dintre cele 14 persoane, s-ar putea ca la 4-5 să fie infecţie respiratorie, conform medicului.

Incubaţia bolii – 10 zile
„Să liniştesc populaţia, nu trebuie să se sperie, există profilaxie şi este foarte important să-şi ia tableta de ciprofloxacin, o tabletă ca profilaxie. În mod normal, contacţii contacţilor nu trebuie să ia tableta şi în general, nici nu dăm”, a mai spus dr. Ramona Ionescu, manager Spitalul de Boli Infecţioase Braşov. Pe de altă parte, medicul a mai spus că incubaţia bolii este de 10 zile, „deci undeva pe marţi, miercuri se împlinesc 10 zile de sâmbătă, de când au fost la discotecă”.
În paralel, de vineri a început dezinfecţia în spaţii din Purcăreni, Zizin, Tărlungeni, dar şi la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă” şi Liceul Silvic.  

 

+1 -1

Comentarii

ION

2017-06-19 11:32:39


cum e posibil sa moara un baiat atat de tanar in cateva ore de la debutul bolii?? doctorii chiar nu mai stiu sa trateze corect un bolnav?? de ce nu spuneti cum a luat boala?? sa ne asteptam ca osa mai moara si altii??

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie