Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 03:31

Microscop ca la Medicină, la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 18 sepembrie 2018

Laboratorul de biologie şcolară al liceului, inaugurat ieri, a costat 172.176 lei. E cel mai utilat, dar şi cel mai frumos din judeţul Braşov

Microscop ca la Medicină, la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă”

Foto: INEDIT. Peretele cu licheni, o specie de plante extrem de sensibilă la poluare.

Elevii Colegiului Naţional „Dr. Ioan Meşotă” Braşov au la dispoziţie un laborator de biologie şcolară de ultimă generaţie, în care vor putea face investigaţii şi chiar disecţii. Acest laborator a fost realizat cu fonduri de la bugetul local şi de la Regia Publică Locală a Pădurilor (RPLP) Kronstadt. Valoarea totală pentru realizarea laboratorului  a fost de 172.176 lei, din care suma de 59.000 lei a fost alocată de la bugetul local, pentru amenajarea sălii, iar 113.176 lei de Regia Pădurilor Braşov, pentru achiziţionarea echipamentelor şi dotărilor.
Prin acest proiect, printre altele, laboratorul a fost dotat cu laptopuri, table magnetice Smart de diferite mărimi, aparat foto, kituri profesionale, sistem de prezentare video şi audio, mobilier, o trusă de disecţie ce poate fi utilizată de 15 elevi simultan. Totuşi, piesa de rezistenţă a laboratorului este microscopul profesional, care a costat  17.779 lei. „Acest microscop poate fi folosit pentru investigaţii de mare acurateţe. În judeţul Braşov mai sunt doar două echipamente de acest gen, unul la Facultatea de Medicină a Universităţii Transilvania, iar celălalt la un laborator privat de analize medicale. Imaginile obţinute cu ajutorul acestui microscop pot fi salvate şi transmise, astfel că pot fi utilizate pentru realizarea unor proiecte chiar şi lucrând de acasă”, a declarat prof. Vasilica Diaconu, profesor de biologie la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă”.
Tot în acest laborator a fost amenajat un perete cu licheni, o specie de plante extrem de sensibilă la poluare.

Foto: AL TREILEA DIN JUDEŢ. Doar Facultatea de Medicină şi un laborator privat de analize din Braşov mai au câte un microscop atât de performant.

Regia Locală a Pădurilor va amenaja şi spaţiul verde din faţa liceului
Noul laborator a fost inaugurat ieri, în prezenţa primarului Braşovului, George Scripcaru şi a directorului RPLP, Dan Olteanu. De altfel, primarul Braşovului a precizat că „sper că acest sistem de cofinanţare să fie un model care să fie preluat şi de alţi parteneri privaţi care vor să se implice în realizarea unor laboratoare moderne pentru elevii braşoveni. Le mulţumesc celor de la Regia Pădurilor Kronstadt pentru că au înţeles faptul că prin această pregătire practică cu echipamente performante, unii dintre elevi vor alege să îşi continue pregătirea în domeniul biologiei şi astfel să devină potenţiali angajaţi ai regiei. Ca şi în cazul Scolii Profesionale Germane Kronstadt, trebuie să fim conştienţi, atât noi, cât şi mediul economic, că banii investiţi în educaţie vor aduce progresul acestui oraş şi, implicit, dezvoltarea activităţii economice”. De asemenea, el a precizat că a solicitat Regiei Locală a Pădurilor Braşov să se ocupe de amenajarea spaţiului verde din faţa colegiului.
La rândul său, directorul RPLP Kronstadt, Dan Olteanu, a amintit că din anul 2008 regia este implicată în proiecte educaţionale, acordând burse studenţilor de la Facultatea de Silvicultură a Universităţii Transilvania şi realizând investiţii la unele grădiniţe. „Venim noi către elevi şi ne bucură că ei primesc cu bucurie. Pentru Colegiul «Dr. Ioan Meşotă», noi am primit necesarul de aparatură să am făcut plăţile. Sumele necesare pentru amenajarea acestui laborator au fost alocate din profitul regiei”, a afirmat reprezentantul regiei.



Un laborator „jucăuş”, care alungă monotonia
Noul laborator de biologie de la „Meşotă” a fost amenajat în fosta cancelarie din corpul vechi şi este format din două încăperi. Una este sala principală, unde se desfăşoară activităţile practice, iar cealaltă, mai mică, este dedicată pregătirii speciale a elevilor care au performanţe şcolare deosebite. 
Proiectul a fost elaborat de o fostă meşotistă, Ileana Rogoz, care a afirmat că a gândit laboratorul ca pe „un loc jucăuş”, destinat unor „tineri adulţi, care au nevoie să iasă puţin dintr-o monotonie şi să fie stimulaţi de alte lucruri. Aşa cum şi tehnologia avansează foarte mult în ziua de astăzi, avem nevoie şi în şcoală să ţinem pasul şi am vrut să creez ceva diferit pentru ei, deci să fie şi funcţional, dar să creeze şi un spaţiu interesant, confortabil, atractiv”.
Pe de altă parte, profesorii de biologie de la „Meşotă” au declarat că acest laborator va fi extrem de util pentru liceeni care se pregătesc să dea examenul de admitere la Facultatea de Medicină. De altfel, ei susţin că în ultimii ani, toţi meşotiştii care au dat examen de admitere la această facultate au fost admişi.
După evenimentul de deschidere a laboratorului, în acesta au intrat şi elevii, care s-au declarat impresionaţi de acest spaţiu.
Conducerea Colegiului a anunţat că în viitor au în plan reamenajarea laboratorului de fizică, dar şi a unuia mic de informatică (în completarea celor două care au fost realizate deja).

Foto: Proiectul sălii a fost elaborat de o fostă meşotistă, Ileana Rogoz.

Foto: Andrei PAUL

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie