Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 17:17

Ministrul Sănătăţii, chemat la Braşov la o „inaugurare gratis”

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 20 iulie 2017

Tocmai din acest motiv, Florian Bodog a refuzat să taie ieri panglica spitalului de la Săcele. Unitatea medicală a fost redeschisă cu bani de la bugetul local, statul nu achită nici măcar salariile medicilor

Ministrul Sănătăţii, chemat la Braşov la o „inaugurare gratis”

Primarul Municipiului Săcele, Virgil Popa, împreună cu prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, au tăiat ieri panglica care marchează redeschiderea spitalului din localitate, după şase ani în care unitatea medicală a stat cu uşile încuiate. La eveniment au fost prezenţi şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog  (foto stânga)  - o vizită surpriză, anunţată ieri dimineaţă, în ultimul moment -, ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, senatori şi deputaţi de Braşov, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale.
Invitat să taie panglica a fost şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, dar acesta a refuzat. Explicaţia lui a fost că „având în vedere că Ministerul Sănătăţii nu a contribuit financiar, am decis să nu tai panglica. În procesul de redeschidere a spitalului, Ministerul Sănătăţii a contribuit cu acordarea avizelor necesare şi a oferit consultanţă de specialitate. Meritul principal pentru redeschiderea spitalului este al oficialilor locali, care cred că sunt cei mai îndreptăţiţi să taie panglica”. Totodată, acesta a ţinut să aprecieze faptul că autorităţile locale nu
şi-au propus să deschidă un spital de urgenţă cu secţii de chirurgie intervenţională, ci s-au adaptat posibilităţilor locale şi nevoilor pacienţilor.

Cinci minute închiderea, 12 luni redeschiderea
Procedura de redeschidere a spitalului, a declarat primarul municipiului, Virgil Popa, a fost începută în luna iulie a anului trecut. „Când am venit, am găsit aici 130 de arbori căzuţi şi cuiburi de vulpi. De asemenea, având în vedere că mulţi ani clădirea nu a fost funcţională, a fost nevoie de reparaţii. Practic, în anul 2011, închiderea a durat cinci minute, iar redeschiderea mai bine de un an. Deocamdată funcţionăm cu spitalizare de zi, dar în maxim trei luni sperăm să ajungem pe spitalizarea continuă, iar noi vom aloca toate sumele necesare, astfel încât unitatea să fie una de elită”, a declarat primarul.

Spitalul e deocamdată policlinică, cu program 08.00 - 20.00
Spitalul de la Săcele va funcţiona cu program între orele 8.00 şi 20.00, perioadă în care triajul pacienţilor se face în Camera de Gardă, unde se stabileşte diagnosticul.  Sunt păstraţi doar pacienţii care pot fi trataţi de medicii de aici, iar cazurile mai grave sunt trimise la un spital de rang superior, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. De asemenea, la Săcele nu ajung nici persoanele accidentate, acestea fiind preluare de Spitalul Judeţean Braşov.

Pentru ce afecţiuni se pot trata pacienţii
Spitalul Municipal Săcele are acum 7 specialităţi pe ambulatoriu, respectiv medicină internă, cardiologie, chirurgie, obstetrică-ginecologie, oftalmologie, ORL şi pediatrie. Unitatea are şi structură de spitalizare de zi cu 5 paturi la dispoziţia medicilor.
Primăria şi Consiliul Local Săcele vor asigura până la sfârşitul anului bugetul pentru funcţionare, respectiv 800.000 de lei. Investiţia pentru amenajarea unităţii s-a ridicat până la momentul redeschiderii la 728.000 de lei, costuri suportate integral tot de Primăria Săcele. De altfel, primarul municipiului, Virgil Popa, a anunţat că în perioada următoare, pentru dotări se va mai investi suma de 600.000 de lei.
Până la sfârşitul anului ar putea fi deschis şi un laborator de radiologie, unde există deja un contract cu un fizician expert, şi cel de analize medicale, camera de gardă/UPU (care are toate dotările, fiind funcţională, dar deschiderea ei se poate face doar în urma discuţiilor cu medicii) şi farmacia. De asemenea, până la data de 31 decembrie 2017 se doreşte modificarea structurii, luându-se în calcul adresabilitatea şi numărul pacienţilor din primele 3 luni de funcţionare, obiectivul principal fiind extinderea centrului de diagnostic şi tratament cu structura de spitalizare de zi şi semnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Braşov (CAJS), pentru spitalizarea continuă pentru specialităţile de recuperare medicală (neurochirurgicală, cardiorespiratorie, rematologie, ortopedie). Aceasta din urmă se poate realiza, în cel mai fericit caz, doar după luna august datorită calendarului legislativ, fiind necesară o rectificare bugetară.
Speranţa autorităţilor locale este ca în prima etapă spitalul să ajungă la 50 de paturi pentru spitalizarea continuă, dintre care 10 paturi pe medicină internă, 20 de pediatrie, 10 de boli cronice şi 10 de îngrijiri paliative.
Ieri, la inaugurare, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, n-a dat niciun reper în timp pentru aprobarea finanţării de la CAJS.
Spitalul Municipal Săcele a fost inaugurat în anul 1946, după extinderea unei clădiri construită în anii `30 pentru a fi tabără pentru elevi, de profesorul Nicolae Colceag.
Unitatea are demisol, parter, două etaje şi mansardă, cu amprenta la sol de 734 mp, o suprafaţă desfăşurată de 2.698 mp şi o suprafaţă utilă de 2.065 mp.

O „completare” pentru spitalele de urgenţă
Managerul spitalului, Rodica Pîrvan, a declarat că, momentan, unitatea merge pe „programul de sănătate actual, care are în vedere medicina rapidă. Venim în contrapartidă şi în parteneriat spitalele de urgenţă, unde se fac intervenţi majore chirurgicale. Noi vom oferi şi vom asigura servicii medicale pentru afecţiunile cronice, recuperare în toată paleta prevăzută de protocolul medical”.

70.000 de lei pe lună, bugetul de salarii care trebuie asigurat de Primărie
În ceea ce priveşte medicii, ea a apus că cei mai mulţi sunt din Braşov, iar câţiva locuiesc în Săcele. „Nu a fost greu să îi aducem. Avem şi medici cu normă întreagă şi unii care au contract pentru timp parţial. Schema de personal este compusă din 8 medici, 6 asistente medicale, 4 îngrijitoare şi 4 infirmiere, aceasta fiind structura minimă de funcţionare. Peste trei luni vom merge la Ministerul Sănătăţii cu o propunere de reorganizare a unităţii, ceea ce va însemna mai mulţi medici, mai multe specialităţi. Până la semnarea contractului CASJ, întreaga activitate a spitalului este finanţată de la bugetul local. Fondul de salarii se ridică undeva la suma de 70.000 de lei pe lună”, a explicat managerul.

De ce au venit medicii la Săcele
Doi dintre medicii care au fost prezenţi la deschidere au declarat şi de ce au ales să lucreze la spitalul din Săcele. Astfel, Adrian Purcărea, care are ca specialitate medicina internă, a afirmat că a fost „convins proiectul de comunitate şi intenţia de a aduce într-o zonă defavorizată servicii medicale corecte şi de calitate, care să răspundă unor nevoi reale”. El a afirmat că de 10 ani lucrează la un cabinet privat din Braşov şi consideră trecerea de la sistemul privat la cel de stat drept o experienţă utilă.
De asemenea, medicul chirurg Octavian Barbu, care are un contract part-time cu unitatea din Săcele a spus, la fel, că a fost convins de proiectul comunităţii. El colaborează acum cu Spitalul Militar din Braşov, dar şi cu cel Clinic Judeţean de Urgenţă, dar a afirmat că nu exclude posibilitatea ca în viitor să meargă „cu normă întreagă” la Spitalul din Săcele.



 

+6 -3

Comentarii

Florin

2017-07-20 14:36:50


ce urate si stupide sunt aceste inaugurari si taieri de panglici;chiar nu ne putem dezbara de aceste obiceiuri tampite?

DanaBv

2017-07-20 09:10:02


Felicitari sacelenilor! Tot respectul! Daca am trai intr-o lume normala, ar trebui ca jumatate din CASS-ul colectat de la saceleni sa fie virat in contul acestui spital, nu sa ajunga la Bucuresti.

rammstein

2017-07-20 07:02:51


eu il trimeteam la teleorman pe boul ala de ministru !!!...ca acolo s edau bani pentru terenuri de fotbal !!...auzi la el nu stie cand se va semna "Ieri, la inaugurare, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, n-a dat niciun reper în timp pentru aprobarea finanţării de la CAJS.".........deci un papagal in pom canta..ce ..ula mea....ati vrut spital finantati-l voi astia din ardeal ,ce vreti banii asistatilor din teleorman??>...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie