Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 18:41

Miting pentru Domnul profesor

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 01 februarie 2016

Braşovenii sar în apărarea profesorului Nicolae Souca, de la „Emil Racoviţă”. Miting la poarta liceului, o petiţie on-line, un grup pe facebook şi multe comentarii la materialele deja apărute în presă sunt metodele prin care foşti, dar şi actuali elevi îşi sprijină dascălul

Miting pentru Domnul profesor

Sute de elevi, actuali şi foşti, au sărit în apărarea profesorului de chimie Nicolae Souca, de la Colegiul de Ştiinţe ale Naturii „Emil Racoviţă”. Reacţia vine după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, unii liceeni au susţinut că dascălul le-ar vorbi urât şi i-ar umili. Acuzaţiile de abuzuri fizice şi verbale la adresa profesorului au fost  formulate într-un comunicat de reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Consiliului Judeţean al Elevilor Braşov şi în două reclamaţii scrise şi depuse la direcţiunea colegiului.

„Fruntea sus, domnule profesor”
Pe reţelele de solidarizare au fost create şi grupuri de susţinere. Peste 500 de membri sunt în grupul „Şi noi am fost elevii profesorului Nicolae Souca”. Printre cei care au postat mesaje se află şi medicul Dan Grigorescu, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, absolvent al primei promoţii LSN. „Domnului Profesor Souca, cu dragoste! Fruntea sus, domnule profesor! Nu vă daţi seama cât bine v-au făcut reclamantele? Câte elogii la final de carieră... Şi sunt exprimate cât sunteţi în viaţă! Nu mulţi dascăli dedicaţi au avut parte de o astfel de recunoaştere a valorii. Iar dacă, dezamăgit de cele întâmplate, aţi avea de gând să nu vă apăraţi, nu uitaţi: Nu există «nu ştiu, nu pot, lasă că merge şi aşa...» (Sunt propoziţiile pe care profesorul le cere elevilor de a IX-a să le scrie la prima lor oră într-un chenar pe coperta caietului şi apoi să le bareze cu o linie – nota red.). E momentul să vă urmaţi această credinţă! Aşa că, încă o dată, fruntea sus!”.
„Pentru mine sunteţi o adevărată legendă, domnul diriginte Nicolae Souca…. Vă mulţumesc din suflet că am avut deosebita onoare de a vă cunoaşte”, scrie un fost elev din promoţia 1993.
„Ceea ce contează este că numele dumneavoastră este viu în memoria şi mai ales în inima mea. Mi-aţi fost profesor, am terminat în '89 profil chimie-biologie. Am să vă mulţumesc toată viaţa pentru educaţia primită! Acum trăiesc într-o altă ţară unde am îndrăznit s-o iau de la capăt: altă limbă, încă 4 ani de universitate, interviuri, supliniri... Acum sunt profesoară”, scrie o altă fostă elevă a profesorului Souca.
„Un profesor pasionat, exigent, care a ştiut să fie aproape de elevii săi, să îi impulsioneze, să nu-i lase pradă nepăsării şi să rămână prezent în sufletul elevilor săi mulţi ani după absolvire. E păcat că nişte tineri care ar fi trebuit să fie preocupaţi de învăţătură, au preferat să iasă în felul acesta în evidenţă”, este un alt mesaj al unui fost elev.

Petiţie cu peste 500 de semnături de susţinere pentru Nicolae Souca
Mai mult, foşti elevi ai dascălului de chimie au creat şi o „Petiţie pentru susţinerea unui profesor bun”. Până ieri, peste 500 persoane au semnat documentul online. „În sprijinul acestui profesor, care în decursul a 44 de ani de carieră, a transformat nişte adolescenţi în oameni pregătiţi pentru societatea actuală, în medici renumiţi, în chimişti de succes, venim noi, cei care credem încă în forţa de muncă a dânsului, în calităţile sale profesorale, în metodele sale pedagogice, dar mai ales în experienţa sa. (....) Există oameni şi nu puţini, care sunt alături de domnul profesor, ştiu cu adevărat cine este, a fost şi va fi domnul profesor, şi anume, un simbol al LSN-ului şi care se încred în forţa de muncă a domnului profesor, în capacităţile sale pedagogice şi doresc să-l susţină şi să-l vadă, în continuare, la catedra sa de chimie, din cadrul colegiului. Această petiţie este menită să demonstreze prin fapte reale că domnul Souca, este un profesor iubit atât de elevii săi, cât şi de foştii săi elevi sau de părinţii acestora”, se arată în petiţie, pe care cei interesaţi o pot semna aici: http://www.petitieonline.com/Petitie_pentru_sustinerea_unui_profesor_bun.

Miting de susţinere
Câteva zeci de persoane – foşti şi actuali liceeni de la LSN - s-au strâns vineri seară în faţa colegiului unde predă profesorul Nicolae Souca şi au susţinut că acuzaţiile nu sunt reale. Colegii elevilor - care făcuseră plângeri că sunt jigniţi şi loviţi cu palma la orele de chimie - spun că ar fi vorba de o răzbunare, întrucât unul dintre semnatarii comunicatului, care a făcut publice discuţiile existente deja în colegiu, are sora printre cei care studiază la acest liceu.

Acuzaţii de nepotism
Elevi ai Colegiului de Ştiinţe ale Naturii „Emil Racoviţă” şi-au scris propriul drept la replică, intitulat „Cum poate un vice-preşedinte din Consiliul Naţional al Elevilor  să se implice în probleme interne de ale unei şcoli în interes personal”, în care arată că elevul Vlad Ştefan (vicepreşedintele CEN) şi-a exercitat autoritatea fără să amintească implicarea directă a surorii sale în conflict.
„În urma şedinţei din data de 27.01.2016 începând cu ora 11.00-13.00 s-a decis de comun acord între Consiliul Şcolar al Elevilor, CJE şi CNE (reprezentat de vice-preşedintele Vlad Ştefan) că eventualele probleme în legătură cu acuzaţiile aduse împotriva domnului profesor Nicolae Souca, se vor soluţiona printr-o ancheta internă. Dacă se dovedeşte vinovat şcoala va lua măsuri împotriva dânsului. Din păcate, domnul Vlad Ştefan , deşi a cerut încrederea CŞE Emil Racoviţă, nu s-a ţinut de promisiunea făcută, publicând afirmaţii nefondate în presă”, se arată în dreptul la replică. „Conform martorului şi a anchetei noastre în data de 28.01.2016 am constat nereguli şi manipulări  ale interviurilor: «Dacă nu ai de gând să zici ceva rău despre EL mai bine nu vorbi , pentru că o să strici tot» - eleva Ioana Ştefan (sora vice-preşedintelui CNE Vlad Ştefan ) către Popa Vlad, înainte de interviu”, se mai arată în sursa citată.

Singura reacţie a lui Souca
Profesorul Nicolae Souca va împlini anul acesta 65 de ani, predă la Colegiul „Emil Racoviţă” de 40 de ani şi e în prag de pensionare. A refuzat să comenteze public acuzaţiile ce i se aduc, dar pe site-ul de socializare Facebook le-a mulţumit susţinătorilor: „ Mă bucur că nu m-aţi uitat şi sunteţi alături de mine, aşa cum am fost şi eu alături de voi cândva... Oameni adevăraţi au fost şi mai sunt încă... Mii de mulţumiri!”

Mesaj şi de la poliţistul Godină
Şi celebrul poliţist braşovean Marian Godină, fost elev al LSN, a luat atitudine pe facebook. „Datorită profesionalismului cadrelor didactice de acolo, am reuşit să trec de examenul de bacalaureat cu media 9.07, fără să fac vreo oră de meditaţii. Nu îmi place să îmi dau cu părerea şi nici să vorbesc despre lucruri pe care nu le cunosc. O fi adevărat că domnul profesor îi jigneşte pe elevi şi că are un comportament agresiv? Habar nu am! Însă îmi permit să vorbesc despre lucruri pe care le cunosc şi pe care le-am trăit. Dl Souca avea elevi olimpici la chimie. Avea obiceiul de a da note foarte mici celor ce nu învăţau. Era genul de profesor pe care unii elevi îl înjurau printre dinţi, iar în momentul în care le venea mintea la cap şi se maturizau îi mulţumeau şi realizau că fără acele note de doi care nu îi lăsau să doarmă până nu învăţau chimie, nu ar fi ajuns niciodată unde sunt acum. Eu, fost elev al Colegiului de Ştiinţe ale Naturii Emil Racoviţă din Braşov, le mulţumesc tuturor profesorilor care îmi dădeau note de doi şi trei...Şi chiar nu au fost puţine.”
 

+5 -0

Comentarii

rammstein

2016-02-01 07:41:16


ce credeau aurolacii manelisti ca pot schimba un profesor cand vor ei ???...unde-i interlopul ala care un cacat pe bat(vicepresedinte) pe la elevi?...unde s-a ajuns cu mitocania elevilor dependenti de droguri ?....FELICITARI !!...parintilor si fostilor elevi pentru sustinerea unui adevarat profesor !!!....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie